- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πώς εξελίσσεται η εκλογική μάχη στις περιφέρειες

18/05/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη – Του Νίκου Φωτόπουλου

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική μάχη στη συμπρωτεύουσα. Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αρκετός κόσμος (κυρίως συνδικαλιστές) τον αποδοκίμασε φωνάζοντας «Κλέφτες, τρώγατε με χρυσά κουτάλια». Η μικρή ένταση που δημιουργήθθηκε αποσοβήθηκε με την επέμβαση της αστυνομίας.

Ομαλά εξελίσσεται και το δημοψήφισμα για την τύχη της ΕΥΑΘ [1] στη συμπρωτεύουσα καθώς ο κάλπες για το νερό στήθηκαν έξω από τα εκλογικά κέντρα και δεν χρησιμοποιήθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι, αλλά τα δημοτολόγια. Ύστερα από ανώνυμη καταγγελία στο εκλογικό κέντρο της οδού Ικτίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κλήθηκε η αστυνομία, η οποία αποχώρησε όταν διαπιστώθηκε ότι η κάλπη είχε στηθεί έξω από το σχολείο.

Κρήτη – Του Μάριου Διονέλλη

Μεγάλη συμμετοχή παρουσιάζει μετά τις 10 το πρωί η εκλογική αναμέτρηση στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της οποίας παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις λόγω του ότι κυρίως οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται με το μέγεθος των ψηφοδελτίων και παραμένουν αρκετή ώρα στα παραβάν.

Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στον Δήμο Χανίων, όπου είναι «καθαρή» υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ ο Μανώλης Σκουλάκης και, πολύ περισσότερο, στον Δήμο Ηρακλείου, όπου για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια αμφισβητείται η κυριαρχία του Γιάννη Κουράκη, το ποσοστό του οποίου στις προηγούμενες εκλογές είχε ξεπεράσει το 70%.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται από τη Γαύδο, όπου μόλις 165 δημότες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Γιάννενα – Του Φιλήμονα Καραμήτσου

Ομαλά εξελίσσεται η ψηφοφορία στα Γιάννενα, με τον κόσμο να αυξάνεται στα εκλογικά κέντρα μετά τις 11 το πρωί βοηθούντος και του καιρού που είναι καλός μετά από πολλές ημέρες βροχόπτωσης.

Σε πολλά χωριά των Ιωαννίνων έντονη είναι η παρουσία των αποδήμων που από χθες καταφτάνουν στην Ήπειρο από όλα τα μέρη της Ελλάδας και κυρίως από την Αθήνα για να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους.

Στον Δήμο Ιωαννιτών, την πρωτιά διεκδικούν ο Θωμάς Μπέγκας που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και ο Νίκος Γκόντας με τη Ν.Δ,, με τον Λάζαρο Νάτση του ΣΥΡΙΖΑ όμως να θέλει να είναι αυτός που θα είναι στον β' γύρο. Συνολικά επτά υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των Γιαννιωτών.

Πελοπόννησος – Του Δημήτρη Τερζή

Με προβλήματα διεξάγονται οι εκλογές σε 4 εκλογικά τμήματα της Πάτρας καθώς απ' το πρωί δεν εμφανίστηκε σ' αυτά σχεδόν κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ειδοποίησαν την Αστυνομία προκειμένου να επέμβει και να φέρει τα εκλεγμένη μέλη στη θέση τους. Η Αστυνομία κατάφερε τελικά να βρει έναν, ο οποίος όμως ενημέρωσε πως δεν μπορεί να παραστεί και προσκόμισε έγγραφο από δημόσιο φορέα που δικαιολογούσε την απουσία του. Η διαδικασία στα τμήματα συνεχίζεται με τους παρόντες. Στο εκλογικό τμήμα του 10ου δημοτικού σχολείου Πάτρας δεν εμφανίστηκε ούτε ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογική αναμέτρηση στον Δήμο Πύργου, όπου κανείς δεν ξέρει ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ανατροπή αναμένεται και στην Πάτρα, όπου ο νυν δήμαρχος Γιάννης Δημαράς θα κονταροχτηπηθεί με τον υποψήφιο του ΚΚΕ Κώστα Πελετίδη και τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Χριστόπουλο, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον κ. Πελετίδη. Στην Καλαμάτα, η παντοκρατορία του ανεξάρτητου νυν δημάρχου Παναγιώτη Νίκα φαίνεται να απειλείται.

Μυτιλήνη – Της Ανθής Παζιάνου

Χωρίς απρόοπτα ξέκίνησε η εκλογική διαδικασία στη Μυτιλήνη, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον δήμο, όπου οι υποψήφιοι Στράτος Γεωργούλας (ΣΥΡΙΖΑ, Σχέδιο Β και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς) και Φώτης Ξύδας (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) αναμένεται να δώσουν μάχη στήθος με στήθος για το ποιος θα περάσει στον επόμενο γύρο, όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει τον Σπύρο Γαληνό (ΑΝ.ΕΛΛ., στελέχη της απερχόμενης δημοτικής αρχής).

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=198756