- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ τις εκλογές στην Ελλάδα

19/05/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

reuters [1]Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters

Το πρακτορείο Reuters, βασισμένο στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναφέρει ότι «οι ψηφοφόροι έβγαλαν τον θυμό τους για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης».

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το πρακτορείο,  οι εκλογές, μαζί με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μία εβδομάδα, θεωρούνται τεστ για τη συγκυβέρνηση.

Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο της συμβολικά σημαντικής αναμέτρησης για την ανάδειξη δημάρχου στην Αθήνα, αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι προηγείται και στην Περιφέρεια Αττικής, στην οποία ζει λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ελλάδας.

Το Reuters τονίζει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης και μέτρων λιτότητας που έχουν μειώσει τα εισοδήματα και έχουν σπρώξει την ανεργία στο 26%, «οι εκλογές αφορούν τόσο εθνικά θέματα, όσο και τοπικά».

Το πρακτορείο αναφέρθηκε, επίσης, στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι παρ' όλο που ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, Ηλίας Κασιδιάρης, δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο, συγκέντρωσε ποσοστό πάνω 16%.

 

bloombergonblack [2]

Bloomberg

«Πρώτος γύρος χωρίς ξεκάθαρο νικητή» είναι ο τίτλος του Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι αν και υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας προηγούνται σε οκτώ περιφέρειες, οι υποψήφιοι του κόμματος στην Αθήνα και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Το Bloomberg τονίζει ότι παρά τα exit-polls, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κάνει «επιδρομή» στην κάλπη.

Το πρακτορείο επισημαίνει και αυτό ότι μία ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου θα μπορούσε να απειλήσει τη συγκυβέρνηση, «καθώς η αριστερή αντιπολίτευση ενδέχεται να εκφράσει πιο έντονα την απαίτησή της για πρόωρες εθνικές εκλογές».

 

the-wall-street-journal [3]Wall Street Journal

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δυναμική παρουσία στις εκλογές, «σε μία εξέλιξη που αποτελεί εμπόδιο για την κυβέρνηση συνεργασίας». Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν τεστ για τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι είναι συμβολικές για την κυβέρνηση και την αριστερή αντιπολίτευση. «Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να κρίνει εάν η Ελλάδα θα επιμείνει στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ή εάν θα βυθιστεί σε νέα πολιτική αστάθεια» γράφει χαρακτηριστικά.

Σε ανάλυσή της με τίτλο «Οι ευρωεκλογές τεστ για την ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας» η WSJ τονίζει ότι «υπάρχει μια χώρα όπου οι ευρωεκλογές πραγματικά μετράνε: η Ελλάδα». «Εάν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης συγκεντρώσουν μικρότερο ποσοστό σε συνδυασμό από το αριστερό αντιπολιτευτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πραγματικό πρόβλημα, παραδέχεται υπουργός. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι εθνικές εκλογές και μία παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αστάθειας» αναφέρει η WSJ.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στα ποσοστά του κόμματος «Το Ποτάμι» λέγοντας ότι έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις, «παρ' όλο που δεν προσφέρει νέες πολιτικές, μόνο νέα πρόσωπα και μία υπόσχεση να συνεργαστεί με άλλα κόμματα».

 

afp [4]Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Για «αβέβαιο μήνυμα» μιλά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP): «Η Ελλάδα έστειλε την Κυριακή ένα αβέβαιο μήνυμα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δίνοντας ώθηση στη ριζοσπαστική Αριστερά στην Αθήνα και την περιφέρεια, αλλά επιβεβαίωσε πολλούς από τους υποψήφιους της κυβέρνησης δεξιάς-σοσιαλιστών στην επαρχία, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές».

Η εφημερίδα αναφέρεται στο μεγάλο προβάδισμα που έδωσε το exit poll στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τις επόμενες ώρες αυτό μειώθηκε και τονίζει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ελπίζει να «ρεφάρει» στον δεύτερο γύρο. Και το AFP αναφέρεται στο υψηλό ποσοστό του Ηλία Κασιδιάρη, παρά το γεγονός ότι η Χ.Α, έχει χαρακτηριστεί «εγκληματική οργάνωση».

 

dpa [5]Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει στην επαρχία» σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι στην Αθήνα κερδισμένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εφημερίδα μιλά για «βαριά ήττα» του υποψηφίου της Ν.Δ, στην Αθήνα, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά από το 1974 που δεν θα περάσει υποψήφιος συντηρητικού κόμματος στοΝ δεύτερο γύρο των εκλογών.

 

deutsche-welle-logo [6]

 

Deutsche Welle

«Απόρροια της λιτότητας; Η συντηρητική κυβέρνηση τιμωρείται στις τοπικές εκλογές. Μεγάλα ποσοστά σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή της Αθήνας» σημειώνει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

Η Deutsche Welle σημειώνει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν τεστ για τις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

 

guardian [7]

 

 

 

Guardian

«Την απογοήτευσή τους για τα μέτρα λιτότητας εκφράζουν οι Έλληνες» τονίζει ο Guardian, βασισμένος στα στοιχεία των exit poll, τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν.

 

efsyn.gr

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=198924