- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Παγκόσμια διαδήλωση κατά της Monsanto

22/05/14 ΚΟΣΜΟΣ,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Του Τάσου Σαραντή

 

Στις 24 Μαΐου εκατομμύρια ακτιβιστές από ολόκληρο τον κόσμο θα κατεβούν στους δρόμους για να διαδηλώσουν και πάλι κατά της πολυεθνικής εταιρείας βιοτεχνολογίας και αγροχημικών Monsanto, απαιτώντας το μόνιμο μποϊκοτάζ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και άλλων επιβλαβών αγροχημικών. Αυτή η παγκόσμια κινητοποίηση, η τρίτη κατά σειρά, που διοργανώνει το κίνημα «March against Monsanto», θα συμβεί σε έξι ηπείρους, σε 52 χώρες και σε περισσότερες από 400 πόλεις. Στις ΗΠΑ, πορείες διαμαρτυρίας θα γίνουν σε 47 Πολιτείες.

 

Απερίσκεπτη

 

monstanto2 [1]«Ιστορικά, η Monsanto μας έφερε το DDT (διχλωρο-διφαινυλο–τριχλωροαιθάνιο), τα PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια), τη διοξίνη και τον «Πορτοκαλί Παράγοντα» (Agent Orange)», μπορεί να διαβάσει κανείς σε σχετική πρόσκληση στο Facebook για την πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί και στο Σεντ Λούις, το οποίο φιλοξενεί την έδρα της Monsanto. «Η απερίσκεπτη χρήση των χημικών από τη Monsanto θέτει υπό αμφισβήτηση τα υπάρχοντα στάνταρ, την επιστημονική αυστηρότητα, παραβιάζει την αρχή της προφύλαξης και περιφρονεί την ανθρώπινη ζωή και το οικοσύστημα», αναφέρεται.

 

Επί του παρόντος, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατοχύρωση με διπλώματα ευρεσιτεχνίας των σπόρων που παράγει η Monsanto και της επακόλουθης εμπορίας τους για τις μελλοντικές καλλιέργειες, με τη διάδοση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, τη χρήση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και τις προσπάθειες της συγκεκριμένης πολυεθνικής να ελέγξει την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Προκειμένου να εξαπλώσει τις εμπορικές της δραστηριότητες, η Monsanto αφήνει στο πέρασμά της κατεστραμμένα αγροκτήματα, ανθρώπους, ζώα, καθώς και όλα τα οικοσυστήματά τους.

 

Η παγκόσμια διαμαρτυρία έχει ως στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Monsanto σε ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Για παράδειγμα, στην Ινδία, πάνω από 250.000 αγρότες έχουν αυτοκτονήσει καθώς αποδείχτηκε ότι η καλλιέργεια των σπόρων βαμβακιού Bt της Monsanto δεν απέδωσε όσα υποσχέθηκε η πολυεθνική. Το βαμβάκι Bt πωλήθηκε με το επιχείρημα ότι θα μειώσει τη χρήση εντομοκτόνων και θα αυξήσει τη σοδειά, άρα και το εισόδημα των αγροτών. Ετσι, οι αγρότες στοιχημάτισαν σε αυτό και με την προσδοκία να ξεφύγουν από τη φτώχεια δανείστηκαν χρήματα γι’ αυτή την καλλιέργεια. Εντούτοις, διαπίστωσαν ότι το κόστος παραγωγής αυξήθηκε από τον δεύτερο χρόνο, εξαιτίας του υψηλού κόστος των σπόρων, ενώ έπρεπε να αυξήσουν και τη χρήση των ακριβών παρασιτοκτόνων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η σοδειά μειώθηκε και πολλοί αγρότες οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία.

 

Πολλοί αγρότες σε άλλες χώρες επίσης στερήθηκαν τα προς το ζην ως αποτέλεσμα των ψεύτικων υποσχέσεων και της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των σπόρων. Σε πολλά μέρη της Αφρικής, οι αγρότες και οι κοινότητές τους υποχρεώνονται να επιλέξουν μεταξύ του να πεθάνουν από την πείνα ή από την κατανάλωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

 

Κίνδυνοι για την υγεία

 

Επιπλέον, οι επιβλαβείς πρακτικές της Monsanto προκαλούν τη στειρότητα του εδάφους, την εγκαθίδρυση των μονοκαλλιεργειών, την απώλεια της βιοποικιλότητας, την καταστροφή των οικοτόπων και τον αφανισμό των μελισσών. Από την άλλη, οι ΓΤΟ, γνωστότεροι και ως «μεταλλαγμένα», δεν παρακολουθούνται κατάλληλα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν διεξήχθησαν μακροπρόθεσμες, ανεξάρτητες μελέτες, πριν εισαχθούν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο ή τα ζώα. Στις ΗΠΑ, υπάλληλοι της Monsanto κατέχουν κυβερνητικές θέσεις και πόστα στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, με αποτέλεσμα η πολυεθνική να κατέχει θέσεις εξουσίας στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA). Η Monsanto έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να εμποδίσει όλες τις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να υπάρξει σήμανση πάνω στα τρόφιμα που θα υποδεικνύει αν περιέχουν ή προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ενώ έχει καταστείλει οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα που δεν περιέχει θετικά αποτελέσματα για την πολυεθνική.

 

Οι επιστημονικά διαπιστωμένοι κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση μεταλλαγμένων περιλαμβάνουν τη βλάβη των οργάνων, τη στειρότητα, την παιδική θνησιμότητα, τις εκ γενετής ανωμαλίες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, τις αλλεργίες και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτούς.

 

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί έχουν απαγορευτεί εν μέρει από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Νότια Αμερική, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Κόστα Ρίκα και σήμερα εντοπίζονται σε 62 χώρες. Ομως, παρά τις απαγορεύσεις, τα ζώα στα αγροκτήματα σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να τρέφονται με αυτούς.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=200283