- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στα 20 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ διεξάγονται σήμερα εκλογές

25/05/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ευρωεκλογές φτάνουν στο αποκορύφωμα τους με την αποκαλούμενη «Super Sunday», όταν οι πολίτες στις υπόλοιπες 20 από τις συνολικά 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους 751 ευρωβουλευτές που θα καθίσουν στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πενταετία 2014 – 2019.

Οι εκλογές αυτές αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πολιτική κυριαρχία των φιλο-ευρωπαϊκών κεντρώων κομμάτων, παρά την αύξηση των ποσοστών που αναμένεται να επιτύχουν τα κόμματα της ακροδεξιάς και της αριστεράς. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πολωνία είναι μεταξύ των μεγάλων κρατών-μελών της ΕΕ, όπου θα διεξαχθούν ευρωεκλογές την Κυριακή καθώς αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο πληθυσμιακό τμήμα μεταξύ των 388 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.

Μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης, αύξηση της ανεργίας και κακής ανάπτυξης, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν την στενότερη ολοκλήρωσης της ΕΕ και αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ των ευρω-σκεπτικιστών, επιλέγοντας είτε την άκρα δεξιά είτε τα αριστερά κόμματα που υπόσχονται ριζικές αλλαγές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο θα πάει στα αντιευρωπαϊκά κόμματα διαμαρτυρίας, αλλά τουλάχιστον το 70% των εδρών θα παραμείνει στις τέσσερις μεγάλες φιλο-ευρωπαϊκές παρατάξεις, την κεντροαριστερά , την κεντροδεξιά , τους φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Η προσέλευση στις κάλπες που ουσιαστικά είναι η πιο βασική δέσμευση των πολιτών αναμένεται να μειωθεί και πάλι καθώς προβλέπεται συμμετοχή λίγο πάνω από το 40%, ένα ποσοστό οριακά κάτω από το 43% που καταγράφηκε στις εκλογές του 2009. Αυτό το γεγονός θα συνεχίσει την πτωτική τάση της συμμετοχής σε κάθε διαδικασία από την πρώτη φορά που διεξήχθησαν ευρωπαϊκές εκλογές, το 1979.

Μολονότι οι εκτιμήσεις πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής φέρουν τις ακροδεξιές ομάδες να καταγράφουν ιστορικές νίκες σε χώρες όπως, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Βρετανία , τα exit poll από την Ολλανδία , όπου οι εκλογές διεξήχθησαν την Πέμπτη, ήταν μια έκπληξη. Το κόμμα του ευρω-σκεπτικιστή Χέερτ Βίλντερς τερμάτισε τέταρτο, παρά τις προβλέψεις για καλύτερη εκλογική επίδοση, αφήνοντας την αίσθηση στους φιλο- ευρωπαίους για μια ευρύτερη έκπληξη που θα βγάλει η κάλπη και στις άλλες χώρες.

«Στο τέλος της εκστρατείας και μετά από προβληματισμό, οι Ολλανδοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει δύναμη και ο ακραίος εθνικισμός είναι ένας κίνδυνος», δήλωσε ο Γκι Φέρχοφσταντ, ο ηγέτης της φιλελεύθερης συμμαχίας και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου του οποίου η φιλο-ευρωπαϊκή ομάδα μπορεί να κερδίσει μέχρι και 70 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. « Την Κυριακή η μόνη εναλλακτική λύση είναι να ψηφίσουν για τους υποψηφίους με ισχυρές φιλελεύθερες και δημοκρατικές αξίες » συμπλήρωσε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα λίγο μετά τις 21:00 GMT της Κυριακής (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), αν και κάποιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η απόφαση της Ιταλίας να κρατήσει τις κάλπες ανοιχτές μέχρι εκείνη την ώρα, μπορεί να καθυστερήσει οποιαδήποτε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η τελική και η ακριβής κατανομή των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=200932