LePen-Marine

25/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Διάλυση της γαλλικής Βουλής ζήτησε η Μαρίν Λεπέν

Η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου, μετά τις ενδείξεις για επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία, ζήτησε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη διάλυση του κοινοβουλίου .
      Pin It

Τη διάλυση της γαλλικής Βουλής ζήτησε η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, μετά τις ενδείξεις από τα exit polls που δίνουν στην ακροδεξιά μακράν την πρώτη θέση.

«Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος μετά από τέτοια απόρριψη», είπε η Λεπέν στους δημοσιογράφους. «Είναι απαράδεκτο η Βουλή να μην εκπροσωπεί τον γαλλικό λαό».

Ο υπουργός Εξωτερικών Λωρέν Φαμπιούς απέρριψε γρήγορα κάθε τέτοια πιθανότητα, αν και παραδέχθηκε ότι οι επιδόσεις των ακροδεξιών προκαλούν «σεισμό».

 

Η εκλογική πορεία του Εθνικού Μετώπου τα τελευταία 30 χρόνια:

  • 1984, 10,95%
  • 1989, 11,7%
  • 1994, 10,52%
  • 1999, 5,7%
  • 2004, 9,81%
  • 2009, 6,34%
  • 2014, έως 25%

 

Η πρωτιά και οι καταγγελίες 

Πρωτιά στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έδωσαν νωρίτερα τα exit polls της Ifop, καθώς συγκέντρωσε το 24,4%, με το κεντροδεξιό UMP να είναι δεύτερο με 21%. Μακράν τρίτο παραμένει το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ με 14,2%.

Η πρωτιά του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία μεταφράζεται σε 23 – 25 έδρες, με το κεντροδεξιό UMP να κερδίζει 18 – 21 έδρες και τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές του Ολάντ να περιορίζονται στις 13 έδρες.

Αυτό δεν εμπόδισε την επικεφαλής του Γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να καταγγείλει ότι δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια του κόμματος της σε πολλά εκλογικά τμήματα σε όλη την χώρα, κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για απόπειρα χειραγώγησης της ψήφου.

«Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να προσπαθήσει να εμποδίσει την νίκη του κόμματος μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Μετώπου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι υπήρξαν ορισμένα προβλήματα, αλλά αρνήθηκε ότι επρόκειτο για οργανωμένη προσπάθεια.

 

efsyn.gr

Scroll to top