liberation-lepen

26/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Liberation: Το τέλος της… Γαλλίας

Η πρωτιά του του Γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας. Έκτακτη σύσκεψη στη γαλλική προεδρία για την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Σε αδιέξοδο o Ολάντ.
      Pin It

Μετά την επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία στις ευρωεκλογές, η μεγάλη γαλλική εφημερίδα κυκλοφόρησε σήμερα Δευτέρα με φωτογραφία της Μαρίν Λεπέν στο πρωτοσέλιδο. Πίσω της η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τίτλος «La France FN», που σημαίνει «η Γαλλία ακροδεξιά» (από τα αρχικά του ακροδεξιού κόμματος «Front National»). To FN παραπέμπει επίσης στη λέξη «FiN» που σημαίνει τέλος.

Το «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε το ιστορικό υψηλό ποσοστό του (24,7%), ενώ το κόμμα των Σοσιαλιστών ιστορικά χαμηλό ποσοστό ( 14,3%).

To δημοσίευμα σημειώνει ότι «το ωστικό κύμα που δημιουργεί το κόμμα της Μαρίν Λεπέν ξεπερνά σαφώς τα εθνικά σύνορα. Πρόκειται για μια πραγματική απειλή για την ευρωπαϊκή ιδέα».

 

Έκτακτη σύσκεψη στη γαλλική προεδρία

Σε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, έχουν κληθεί για το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς και στελέχη της κυβέρνησης, με στόχο την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται σε εκ νέου σε αδιέξοδο και, κατά την άποψη των πολιτικών αναλυτών, είναι εκ νέου υποχρεωμένος να απευθυνθεί στο γαλλικό λαό. Η δυσκολία όμως αυτή τη φορά είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια κινήσεων, έχοντας ήδη αλλάξει τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό, μόλις πριν προ διμήνου, μετά τις δημοτικές εκλογές. Ήλπιζε ότι ο Μανουέλ Βαλς, που ήταν μονίμως ψηλά στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων. Το «φαινόμενο Βάλς όμως δεν έπιασε» και η χθεσινή ήττα θεωρείται και ήττα του πρωθυπουργού.

Με το στενό του επιτελείο σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να προετοιμαστεί για τα επόμενα βήματα και για την αυριανή άτυπη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, στο δείπνο με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Εκτιμάται ότι στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει, ιδιαίτερα την καγκελάριο Α. Μέρκελ, για μια «χαλάρωση» της οικονομικής γραμμής της Ευρώπης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εξηγήσει στους Γάλλους τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να κρατήσει τις υποσχέσεις του για «αλλαγές στην Ευρώπη» και να τους πείσει ότι οι αλλαγές αυτές είναι ακόμα δυνατές, χωρίς τη ρήξη με την ΕΕ.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Γεωργίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ και ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ. Πρόκειται για τους σημαντικότερους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και τους πλέον φιλικά προσκείμενους στον πρόεδρο Ολάντ.

 

Σχετικά θέματα:

«Διάλυση της γαλλικής Βουλής ζήτησε η Μαρίν Λεπέν»

«Ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη»

 

efsyn.gr

Scroll to top