Likoudis-Spiros

26/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική απόσταση χωρίζει τον Σπ. Λυκούδη από τον Φ. Κουβέλη

Σε δυο βασικές επιλογές που οδήγησαν στην ήττα της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, εστιάζει ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος. Καταλογίζει επίσης πολλά λάθη στον πρόεδρο, Φ. Κουβέλη.
      Pin It

Τα αίτια της ήττας του κόμματός του, προσπάθησε να εξηγήσει ο Σπύρος Λυκούδης. «Δεν υπογράψαμε κανένα συμβόλαιο αιώνιας παραμονής στην κυβέρνηση. Η ένσταση ενός μεγάλου τμήματος του κόσμου που μας ακολουθούσε ήταν επειδή δεν κατάλαβε πώς, γιατί, πότε και για ποιον λόγο, αποχωρήσαμε. Όχι γενικώς, διότι δεν παραμείναμε στην κυβέρνηση», ανέφερε αρχικά.
«Και από εκεί και έπειτα, ήρθε το δεύτερο μεγάλο σοκ- που αν θέλετε υπό μίαν έννοια για τη φυσιογνωμία της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ακόμα ισχυρότερο- το γεγονός δηλαδή ότι όταν ξεκίνησαν με ένα σωρό ελπίδες οι διεργασίες για έναν ανοιχτό διάλογο με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, η Δημοκρατική Αριστερά δεν βρέθηκε απλώς έξω από αυτή την ιστορία, αλλά αντιμετώπισε αυτόν τον διάλογο και με έναν τρόπο, περίπου, περιφρονητικό», σημείωσε ο βουλευτής Επικρατείας.
Ο κ. Λυκούδης, εκτίμησε πως δύο βασικές επιλογές του κόμματος, «οδήγησαν στη σημερινή πολύ μεγάλη ήττα, στα όρια της συντριβής».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» ο Σπ. Λυκούδης, ανέφερε πως έχει πολιτική απόσταση από τον κ. Κουβέλη, καθώς του καταλογίζει πολλά λάθη.
«Νομίζω ότι υπάρχει πάντα η ελπίδα για μία μεγάλη ανάκαμψη» πρόσθεσε.
Και επισήμανε ότι «αν η Δημοκρατική Αριστερά αποφασίσει υπεύθυνα, σοβαρά, ειλικρινά, με δημοκρατική αντίληψη, αλλά και με αποφασιστικότητα, να αναζητήσει και να εντοπίσει τις αιτίες- εγώ είπα ποιες είναι κατά τη γνώμη μου- της ήττας και να δει πώς θα αλλάξει τις πολιτικές που οδήγησαν εδώ.
Εάν κωφεύσει, εάν δηλαδή ένας αμυνόμενος μηχανισμός- προσπαθώ να βρω τις καλύτερες και τις πιο ισορροπημένες προσεγγίσεις- προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να μην αντιμετωπίσει με γενναιότητα την ήττα, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα…
Είναι προφανές ότι όσο καλοί και αν είμαστε και όσα δίκια κι αν είχαμε ή έχουμε ή μπορεί να έχουμε στο μέλλον, όταν στον χώρο της Κεντροαριστεράς κινούνται τρεις πολιτικοί σχηματισμοί, η Ελιά, το Ποτάμι και η Δημοκρατική Αριστερά, προφανώς η Δημοκρατική Αριστερά- το επαναλαμβάνω, όσο καλή διάθεση και αν έχει- δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει ότι γύρω από εμάς θα συγκροτηθεί ο τρίτος πόλος.
Μακάρι να είχαμε τέτοιες δυνατότητες και από την άποψη των ποσοστών και από την άποψη της εμβέλειας. Δεν τις έχουμε. Η ειλικρινής συμμετοχή μας σε μία τέτοια διεργασία και διαδικασία, νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε».
Σε ερώτηση που του τέθηκε για το ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου σημείωσε:
«Ένα κόμμα κουρασμένο, που βιώνει σήμερα- και νομίζω και αύριο- την πολιτική του θλίψη, ποιος θέλει να το οδηγήσει σε μία αναμέτρηση στρατοπέδων, σε ένα συνέδριο, για να γίνει τι; Να κερδίσει ποιος και γιατί; Για να επιβεβαιωθεί, όπως γίνεται συνήθως σε έκτακτες διαδικασίες, μία επανάληψη της κυριαρχίας ενός μηχανισμού;
Πάμε καλά; Δηλαδή, να υπάρξει μία νέα, τυπική πλειοψηφία της υπάρχουσας πλειοψηφίας, μετά από την ήττα που έχει υποστεί; Τι θα λύσει αυτή η ιστορία; Κανένα ζήτημα δεν θα λύσει. Αυτές είναι άχρηστες ιστορίες.
Σοβαρότητα, ειλικρίνεια, ευθύνη και γενναιότητα χρειάζεται από όλους, για να δούμε τι μας έφταιξε. Άντε τώρα να πάμε στη μάχη των στρατοπέδων τύπου «είχες δίκιο, είχα άδικο», για να βγάλουμε τι, πάνω σ' ένα κόμμα κουρασμένο και ταυτόχρονα ηττημένο;».

efsyn.gr

Scroll to top