- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Να παλέψουμε όλοι μαζί για τον τόπο»

27/05/14 ΕΛΛΑΔΑ

Του Δημήτρη Τερζή

 

Ελληνες πολίτες εξέλεξαν την Κυριακή το βράδυ τον πρώτο δήμαρχο μετανάστη στην πολιτική ιστορία του τόπου. Η απίστευτη ειρωνεία –αλλά και δικαίωση– είναι πως τον εξέλεξαν στη γη της φράουλας, στα βόρεια της Ηλείας, στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Εκεί όπου πέρυσι ορισμένοι κυνήγησαν με τις καραμπίνες και τραυμάτισαν τους αλλοδαπούς εργάτες γης οι οποίοι αναζητούσαν τα χαμένα τους μεροκάματα.

Ο Ναμπίλ-Ιωσήφ Μοράντ, με καταγωγή από τη μαρτυρική πόλη Χομς της Συρίας, βρίσκεται στην Ελλάδα και στην περιοχή της Ανδραβίδας 23 χρόνια τώρα. Εχει σύζυγο γιατρό, έχει την ελληνική υπηκοότητα και είναι ορθόδοξος, όπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.».

Ο Ναμπίλ Μοράντ είναι κομμάτι της τοπικής κοινωνίας χρόνια τώρα. Ενεργός πολίτης, ασχολείται με τα κοινά και επί τρεις τετραετίες εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος όντας πρώτος σε σταυρούς. Επί χρόνια επέβλεπε ως γιατρός τις θερινές παιδικές κατασκηνώσεις στον νομό. Μοιραία, η κάθοδός του στις εκλογές ήταν αναμενόμενη, αυτό που ίσως δεν περίμεναν πολλοί ήταν η επικράτησή του και με σχετική άνεση έναντι του αντιπάλου του, Ανδρέα Κορομηλά.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπατριώτες μου που με τίμησαν με την ψήφο τους», μας λέει. «Είμαι συριακής καταγωγής αλλά είμαι Ελληνας πολίτης και ορθόδοξος. Ολοι μαζί τώρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για τον τόπο».

Τον ρωτάμε ποιες είναι οι προτεραιότητές του στον δήμο. Δείχνει ότι έχει σαφή εικόνα των προβλημάτων και τα απαριθμεί: «Στην επαρχία τα δεδομένα είναι γνωστά πάνω-κάτω. Η καθαριότητα, το νερό, ο φωτισμός, η αγροτική οδοποιία είναι ζητήματα που πρέπει να δούμε αρχικά. Τα οικονομικά ξέρετε πως είναι δύσκολα λόγω κρίσης, εμείς στοχεύουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και ν’ αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η συζήτηση γυρίζει στο θέμα της περιβόητης ανάπτυξης και αναλύουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, όπου έχει βγάλει ήδη στο σφυρί την παραλία Αλυκές Λεχαινών που βρίσκεται στα όρια του δήμου του.

«Δεν είμαι κατά της ανάπτυξης», μας λέει. «Αλλά ποιας ανάπτυξης; Η περιοχή δεσμεύεται από τις συνθήκες Natura και Ramsar. Η όποια ανάπτυξη λοιπόν οφείλει να σεβαστεί αυτά τα δεδομένα. Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο μπροστά μας προς το παρόν ώστε να το κρίνουμε, αλλά η ανάπτυξη, ξέρετε, μπορεί να έρθει με πολλούς τρόπους και όχι απαραίτητα με ξενοδοχεία σε ορισμένες περιοχές που ο χαρακτήρας τους είναι διαφορετικός».

Ο Ναμπίλ Μοράντ θα μας μιλήσει και για τα όσα έγιναν τον περασμένο Απρίλιο στα φραουλοχώραφα. Οι αγροί της Μανωλάδας είναι μέσα στα όρια του δήμου του. «Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα», λέει.

«Δεν είναι όλος ο κόσμος εδώ έτσι, για την ακρίβεια ο κόσμος εδώ είναι καλός, απλώς βρέθηκαν λίγοι να κάνουν αυτό που έκαναν. Ο δικός μας στόχος είναι να εντάξουμε τους εργάτες στην κοινωνία. Τα χωράφια είναι εδώ, οι εργάτες είναι εδώ, άρα πρέπει να βρούμε τρόπους σωστής ένταξής τους. Οφείλουμε να δούμε ποιοι έχουν χαρτιά και ποιοι όχι ώστε να κινήσουμε τις ανάλογες διαδικασίες. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα ζητήσω από την πρεσβεία του Μπανγκλαντές να έχει έναν μόνιμο σύνδεσμο εδώ μεταξύ των εργατών και της δημοτικής αρχής. Στόχος μας επίσης είναι να δημιουργηθεί ένας καταυλισμός που θα είναι καθαρός και θα υπάρχει πρόσβαση σε νερό. Θέλω επίσης να δημιουργήσω ένα κοινωνικό φροντιστήριο. Το πρώτο πράγμα που σε εντάσσει σε μια κοινωνία είναι η γλώσσα, πρέπει να μάθουν ελληνικά. Πολλές φορές στο παρελθόν συνάντησα ιατρικά περιστατικά με εργάτες και χρειαζόμασταν μεταφραστή, δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν. Εχουμε πολλά να κάνουμε…».

Τις επόμενες μέρες και λίγους μήνες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Ναμπίλ Μοράντ θα ξεκινήσει ένα νέο, πιο χαλαρό και δίχως το άγχος των εκλογών οδοιπορικό στα όρια του δήμου του. «Παντού θα καταγράψουμε τα προβλήματα. Και θα δουλέψουμε πάνω σ’ αυτά».

Τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=201547