Pin It

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ με συντάξιμο χρόνο 15 ετών δικαιούνται σύνταξη λόγω γήρατος ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας στις περιπτώσεις που:

 

• Είναι τυφλοί με ποσοστό αναπηρίας 67%.

 

• Είναι παραπληγικοί με ποσοστό αναπηρίας 67%.

 

• Πάσχουν από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, υποβάλλονται σε μεταγγίσεις και έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

 

• Πάσχουν από αιμορροφιλία τύπου Α΄ και Β΄, ή είναι μεταμοσχευόμενοι από συμπαγή όργανα (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και πάγκρεας) και βρίσκονται σε συνεχή ανοσοκαταστολή, εφόσον για τις περιπτώσεις αυτές συντρέχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

 

• Πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση νεφρού εφόσον και στην περίπτωση αυτήν συντρέχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

 

• Εχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και βρίσκονται σε συνεχή ανοσοκαταστολή ή πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει τετραπληγία-παραπληγία ή είναι ακρωτηριασμένοι κατά τα δυο άνω ή κάτω άκρα ή ένα άνω και ένα κάτω άκρο με ποσοστό αναπηρίας 67%.

 

• Πάσχουν από κυστική ίνωση ή μόνιμη ορθοκυστική διαταραχή εφόσον για τις παθήσεις αυτές διαπιστωθεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

 

Το ποσό της σύνταξης όλων των ανωτέρω υπολογίζεται με 35 έτη ασφάλισης και ο χρόνος που προστίθεται στον χρόνο ασφάλισης για τη συμπλήρωση των 35 ετών, για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, θεωρείται ότι διανύθηκε στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.

 

……………………………………………………………

 

Η εξαίρεση των ανάπηρων τέκνων

 

Μητέρες και πατέρες αναπήρων τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον:

 

• Το τέκνο είναι άγαμο, δεν εργάζεται και δεν νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.

 

• Ο γονέας που θα ασκήσει το δικαίωμα δεν λαμβάνει ήδη σύνταξη από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό ή από το Δημόσιο.

 

• Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ο έτερος γονέας θα πρέπει να εργάζεται, να μη λαμβάνει και να μη δικαιούται να λάβει σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό Οργανισμό ή από το Δημόσιο και να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες εργασίας ή 8 έτη πραγματικής ασφάλισης εκ των οποίων 600 ημέρες ή 2 έτη τα τελευταία 4 έτη σε φορείς κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο.

 

Σύζυγοι αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας συζύγου 80% και άνω, εφόσον υπάρχει έγγαμος βίος τουλάχιστον 10 ετών πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν λαμβάνει και δεν δικαιούται να λάβει σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο.

 

Αδέλφια αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον ο ανάπηρος αδελφός είναι άγαμος, δεν εργάζεται και δεν νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα, και να έχει οριστεί σ’ αυτόν για τουλάχιστον μία 5ετία δικαστικός συμπαραστάτης. Επιπρόσθετα θα πρέπει ο ανάπηρος αδελφός να συνοικεί με τον αιτούντα τη σύνταξη αδελφό και να τον βαρύνει. Επίσης κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης απαιτείται οι δύο αδελφοί να είναι ορφανοί από τους δύο γονείς ή ο εν ζωή γονέας να είναι ανάπηρος με ποσοστό 67% και άνω ή να έχει συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας του ή σε περίπτωση που και οι δύο γονείς των αδελφών είναι εν ζωή θα πρέπει και οι δύο να είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή να έχουν συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας τους.

 

Scroll to top