Candidate for the European Commission presidency Juncker arrives at an EPP meeting in Brussels

28/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Μπρα ντε φερ κορυφής για τα αξιώματα της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενεπλάκησαν χθες στο γνωστό παιχνίδι εξουσίας για το ποιος θα αναλάβει τελικά το πλέον περιζήτητο πόστο στην Ε.Ε., με τον Ντέιβιντ Κάμερον να προσπαθεί να αποτρέψει τον «διορισμό» του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και να κερδίζει την «προσεκτική» και «μετρημένη» στήριξη του βασικού παίκτη, της.
      Pin It

«Φρέσκος» από την ήττα του στις ευρωεκλογές και τη μεγάλη άνοδο των ευρωσκεπτικιστών του Νάιτζελ Φάρατζ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με το που έφτασε χθες στις Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής, φρόντισε να επιτεθεί στο ευρωπαϊκό μοντέλο χαρακτηρίζοντάς το «υπερβολικά μεγάλο, υπερβολικά αυταρχικό και υπερβολικά παρεμβατικό».

Έτσι ξεκίνησε και η «μάχη» στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτο σε έδρες και ζήτησε ο υποψήφιός του βετεράνος πολιτικός, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να αναδειχθεί πρόεδρος της Κομισιόν, επιλογή που ο Κάμερον δεν θέλει ούτε να ακούσει, ενώ έχει την υποστήριξη και των πρωθυπουργών Ουγγαρίας και Σουηδίας.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει τα αποτελέσματα των εκλογών», διακήρυξε ο Κάμερον. «Χρειαζόμαστε μια στρατηγική που να αναγνωρίζει ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ αυταρχικές και παρεμβατικές και πως πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας… Επομένως χρειαζόμαστε αυτοί που θα αναλάβουν τα αξιώματα να τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά, να μπορούν να χτίσουν μια Ευρώπη ανταγωνιστική, ανοιχτή, ευέλικτη και όχι μια Ευρώπη βασισμένη στο παρελθόν».

Τις τελευταίες 48 ώρες ο Κάμερον τηλεφώνησε σε πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και η Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να συγκροτήσει μια «αντι-Γιούνκερ» συμμαχία. Η Μέρκελ εμφανίστηκε «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», δηλώνοντας από τη μια ότι ο Γιούνκερ παραμένει ο υποψήφιος της επιλογής της και προειδοποιώντας από την άλλη ότι θα είναι «καταστροφικό» οι εθνικές κυβερνήσεις να υποκύψουν στις πιέσεις της Ευρωβουλής. Τόνισε ότι οι ηγέτες δεν πρόκειται να βιαστούν για να πάρουν την απόφασή τους και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς την πρότασή τους νωρίτερα από το τέλος Ιουνίου.

Τέτοιου είδους δηλώσεις προκάλεσαν οργή στο Λουξεμβούργο. Ο υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε χθες επίθεση κατά… πάντων υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέδωσαν στις πιέσεις Κάμερον. Η χλιαρή υποστήριξή τους στον Γιούνκερ ήταν «απογοητευτική έως αξιολύπητη», είπε ο Ζαν Άσελμπορν και κατηγόρησε τον μεν Κάμερον ότι αρνείται να αποδεχτεί τα αποτελέσματα της κάλπης, τους δε υπόλοιπους 27 ηγέτες ότι επειδή δεν είναι ενωμένοι, τον διευκόλυναν 100%.

Μπορεί οι ηγέτες πέντε από τις επτά ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου να ζήτησαν χθες να αναλάβει ο Γιούνκερ την εντολή για να προσπαθήσει να βρει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Στρασβούργο, αλλά τελικά εξαρτάται από όλους να αποφασίσουν ποιον θα προτείνουν για νέο πρόεδρο της Κομισόν.

Αυτή η διαμάχη και τα τραγικά για αρκετές κυβερνήσεις αποτελέσματα στις ευρωκάλπες προμηνύουν δύσκολους μήνες διαπραγματεύσεων και ελιγμών, μέσα σε πολύ εχθρική ατμόσφαιρα. Ήδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι γι' αυτόν η νικήτρια των εκλογών στην Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, είναι ηγέτις ενός «φασιστικού κόμματος», άποψη με την οποία συμφώνησε πλήρως και η απερχόμενη αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντινγκ, όταν ρωτήθηκε εάν ο θρίαμβος του Εθνικού Μετώπου θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία στην Ευρώπη. «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», είπε, «όπως κάθε είδους φασισμός….και υπάρχει φασισμός και στην Αριστερά που έχει αποκτήσει έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο».

 

Έλλη Πάνου
efsyn.gr

Scroll to top