- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

5 επιστημονικές δημοσιεύσεις δείχνουν…

01/06/14 bits'n'pieces,Εγκυκλοπαίδεια υγείας,ΥΓΕΙΑ

…τη στενή σχέση αλλεργιών, άσθματος και φτώχειας

 

Tα μικρόβια των πνευμόνων προστατεύουν από το άσθμα, δείχνει νέα μελέτη ομάδας επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης. Οι πνεύμονές μας για πολύ καιρό θεωρούνταν ότι είναι ελεύθεροι από μικρόβια, αποστειρωμένοι. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι, όπως και τα έντερα και το δέρμα μας, τα αναπνευστικά όργανά μας είναι αποικίες βακτηρίων. Τώρα, δοκιμές που διεξάγονται σε ποντίκια από ερευνητές στην Ελβετία δείχνουν ότι τα μικρόβια των πνευμόνων μάς προσφέρουν προστασία από το αλλεργικό άσθμα. Οι επιστήμονες εξέθεσαν τα ποντίκια σε ένα εκχύλισμα από ακάρεα που βρίσκεται στην οικιακή σκόνη και εντόπισαν ότι τα νεογέννητα ποντίκια είχαν πολύ ισχυρότερη αλλεργική αντίδραση στο εκχύλισμα από τα μεγαλύτερα ποντίκια, διότι οι πνεύμονές τους δεν είχαν εποικιστεί από τα μικρόβια που μεταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το κάνουν λιγότερο επιρρεπές σε αλλεργικές αντιδράσεις. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες και οι γιατροί έχουν επικεντρωθεί στο άσθμα, κυρίως από την άποψη της πορείας της νόσου και της ενδεχόμενης άμεσης ενεργοποίησης αντιμετώπισής της. Με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πολύ πρώιμο στάδιο, δηλαδή των νεογνών, λέει ο επικεφαλής της μελέτης Benjamin Marsland: «Φαίνεται ότι υπάρχει ένα αναπτυξιακό παράθυρο νωρίς στη ζωή, που καθορίζει αν ένα άτομο θα αναπτύξει άσθμα αργότερα. Αναζητούμε πόσο μεγάλo είναι το παράθυρο αυτό, για να οικοδομήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα στην παιδική ηλικία, ώστε να προλάβουμε το άσθμα».

 

Το άσθμα επηρεάζει περισσότερα από 25 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του Πάρκινσον, του Alzheimer και τον καρκίνο. Αλλά το άσθμα δεν είναι τόσο σοβαρό όσο τα παραπάνω, έτσι δεν είναι; Λάθος. Το άσθμα σκοτώνει 3.300 Αμερικανούς κάθε χρόνο και είναι υπεύθυνο για περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των επισκέψεων στα τμήματα επείγοντων περιστατικών των νοσοκομείων κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, που ανέδειξε τον φετινό Μάιο ως μήνα επίγνωσης του άσθματος και των αλλεργιών, λόγω του ότι είναι μια υποτιμημένη νόσος, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. Στην πλειονότητά τους, αυτές οι επισκέψεις και οι θάνατοι που σχετίζονται με το άσθμα, σύμφωνα με το Κέντρο, μπορούν να προληφθούν. Ωστόσο, η χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών -μικροί σωλήνες που ονομάζονται βρόγχοι- που μεταφέρουν αέρα από και προς τους πνεύμονες δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα. Ούτε τα συμπτώματά της, που περιλαμβάνουν δύσπνοια, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος και βήχα. Διότι, όπως καταδεικνύει το Ιδρυμα Ασθματος και Αλλεργιών της Αμερικής (AAFA), πάνω από το 50% των περιπτώσεων άσθματος στις ΗΠΑ προκαλείται από αλλεργίες, δηλαδή από εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, όπως η σκόνη, η γύρη, η μούχλα και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.

 

Νέο μόριο που αναγνωρίστηκε από επιστήμονες εμποδίζει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το αλλεργικό άσθμα. Μελέτη για την οποία συνεργάστηκαν ερευνητές από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο (Sanford – Burnham) των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο Shinshu της Ιαπωνίας, εντόπισε το μόριο που εμποδίζει τα Τ-κύτταρα να «ενορχηστρώνουν» το άσθμα που προκαλείται από αλλεργιογόνα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), δίνουν υπόσχεση για έναν νέο ισχυρό παράγοντα για τη θεραπεία του άσθματος. Το συνθετικό μόριο μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα του άσθματος, όπως η φλεγμονή, η παραγωγή βλέννας και η στένωση των αεραγωγών, αφού -σύμφωνα με τους επιστήμονες- αναστέλλει το σήμα που προσλαμβάνουν τα Τ-κύτταρα στους πνεύμονες που προκαλούν φλεγμονή, ώστε να ξεκινήσει μια επίθεση άσθματος, μπλοκάροντας την αλληλεπίδραση αυτή.

 

Νέα προσέγγιση για τον εντοπισμό αλλεργιογόνων από ερευνητές στο Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Το Allerdictor είναι μια νέα υπολογιστική προσέγγιση και λογισμικό που προβλέπει αλλεργιογόνα, καταδεικνύει δημοσίευση στο Bioinformatics. Καθώς αναπτύσσονται όλο και περισσότερα βιοτεχνολογικά προϊόντα, όπως νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις με βάση τις πρωτεΐνες ή τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, καθίσταται όλο και πιο σημαντικός ο προσδιορισμός πιθανών αλλεργιογόνων και η αντιμετώπισή τους, προτού φτάσουν στην αγορά, επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Chris Lawrence. Η μεγάλης ακρίβειας πρόβλεψη των νέων αλλεργιογόνων θα βοηθήσει και στη βασική επιστημονική έρευνα. Το Allerdictor προβλέπει αλλεργιογόνα με πολύ υψηλή ακρίβεια σε υψηλές ταχύτητες, χρησιμοποιώντας -αντί για τυποποιημένες προσεγγίσεις- μεθόδους μηχανικής μάθησης δανεισμένες από την έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης. Η προσέγγιση αυτή καθιστά ευκολότερο και ταχύτερο το σάρωμα μεγάλων σειρών δεδομένων, εξαλείφοντας αλλεργιογόνα και διασφαλίζοντας την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων.

 

Η χαμηλή έκθεση σε μικρόβια της υπαίθρου αυξάνει τον κίνδυνο του άσθματος και των αλλεργιών, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο Clinical & Experimental Immunology. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο είναι πιο επιρρεπείς στο άσθμα, τις αλλεργίες και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις. Η νέα μελέτη ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου Boulder του Κολοράντο δείχνει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό να ζουν σε αστικές περιοχές με αποτέλεσμα η έκθεσή τους στα «υγιή μικρόβια» των αγροτικών περιοχών να είναι μειωμένη. Είναι γνωστό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει μία φλεγμονώδη απόκριση, για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αυτή η φλεγμονή μειώνεται, μόλις φύγει η μόλυνση. Αλλά, εάν η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μειωμένη, η φλεγμονή επιμένει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), το άσθμα και οι αλλεργίες. «Η αύξηση της χρόνιας φλεγμονής και διαταραχών που σχετίζονται με αυτήν, ιδίως μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις των ανεπτυγμένων χωρών, είναι ανησυχητική», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Christopher Lowry. Ως εκ τούτου, συνιστά στους κατοίκους των αστικών κέντρων να αυξήσουν την έκθεσή τους σε πιο πράσινα περιβάλλοντα.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=202723