Pin It

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Σε 10 ημέρες θα καταργηθούν τα βιβλιάρια υγείας σύμφωνα με τη στόχευση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (τουλάχιστον αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη την προηγούμενης Παρασκευής). Μετά την 10η Ιουνίου και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά η θεώρηση των βιβλιαρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, ώστε να καταργηθούν οι ουρές στα γκισέ των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα τα περίπου 6 εκατομμύρια των δικαιούχων περίθαλψης θα μπορούν να εκτυπώνουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις ασφαλιστικής ικανότητας για τους ίδιους και τα έμμεσα μέλη (ανέρχονται σε περίπου 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους).

 

Πάντως από τον επόμενο μήνα (σύμφωνα πάντα με τη στόχευση) τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι σε θέση να ενημερώνουν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία και τους παρόχους υγείας για το ποιος ασφαλισμένος δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στις στοχεύσεις του υπουργείου είναι επίσης εντός του 2014 (Νοέμβριος) να μπορούν οι νέοι ασφαλισμένοι (όσοι δηλαδή ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1η/1/1993) να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν στον υπολογιστή το σύνολο των ημερών ασφάλισης για τις οποίες έχουν καταβληθεί οφειλές. Αυτό θα γίνει με τη σταδιακή ένταξη στο ηλεκτρονικό σύστημα όλων των ημερών ασφάλισης ώστε από το 2016 να δημιουργηθούν και να ισχύουν ψηφιακοί ατομικοί λογαριασμοί ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο (οι εργοδότες στους οποίους έχει απασχοληθεί, τα διαστήματα ασφάλισης, το είδος της ασφάλισης κ.ά.).

 

Για να συμβεί αυτό θα καταχωριστούν στο ασφαλιστικό σύστημα όλες οι ημέρες ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων από το 1970 έως σήμερα με στόχο να απονέμεται η σύνταξη αυτομάτως.

 

Scroll to top