03/06/14


Εγχειρήσεις

Ο μετεγχειρητικός πόνος σε άνδρες και γυναίκες

Αν και συνολικά, η ένταση του πόνου είναι παρόμοια στα δύο φύλα, οι άνδρες αισθάνονται ισχυρότερο πόνο έπειτα από σοβαρές εγχειρήσεις, ενώ οι γυναίκες αναφέρουν ότι πονάνε πιο πολύ όταν η χειρουργική επέμβαση είναι λιγότερο σοβαρή.
      Pin It

giatroi-xeirourgio

Ο έντονος πόνος είναι… γένους αρσενικού στις σοβαρές εγχειρήσεις. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, οι άνδρες νιώθουν μεγαλύτερους πόνους σε σχέση με τις γυναίκες, έπειτα από μία σοβαρή εγχείρηση, ενώ αντίθετα, όταν η χειρουργική επέμβαση είναι λιγότερο σοβαρή (όπως, για παράδειγμα, μια βιοψία), τότε οι γυναίκες είναι που αναφέρουν ότι πονάνε πιο πολύ.

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από περίπου 10.200 (άνδρες και γυναίκες) ασθενείς που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε εγχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επεμβάσεων σε καρδιά και κοιλιακή χώρα. Όλες οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, στο Μπόχουμ της Γερμανίας.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πως οι διαφορές στο αίσθημα του πόνου ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένει ένα επίμαχο ζήτημα, τόσο σε πειραματικό, όσο και σε κλινικό επίπεδο. Όπως επισήμαναν, οι διαφορετικές ορμόνες μπορεί να παίζουν ρόλο, καθώς η ανδρική τεστοστερόνη μπορεί να μειώσει τον πόνο, ενώ το «κατώφλι» του πόνου για μια γυναίκα μεταβάλλεται ανάλογα με τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου της. Επιπλέον, στην υπόθεση φαίνεται πως εμπλέκονται πολιτιστικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

Για παράδειγμα, έχει δειχτεί ότι οι άνδρες γίνονται πιο ανθεκτικοί στον πόνο, όταν τους κάνει την εξέταση μία ελκυστική νοσοκόμα ή γιατρός. Από την άλλη, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν χρόνιους πόνους κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ωστόσο, συνολικά δεν καταγράφηκε σημαντική διαφορά μεταξύ της έντασης του πόνου ανάμεσα στα δύο φύλα, παρά τη διαφοροποίηση που διαπιστώθηκε με βάση τη σοβαρότητα της εγχείρησης.

 

Πηγή: BBC

 

 

Scroll to top