Pin It

Παραιτήσεις, μαζικές κινητοποιήσεις καθηγητών και μαθητών καθώς και σωρεία αντιδράσεων από τοπικούς παράγοντες πυροδοτούν οι αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά». Αποστάσεις ασφαλείας τηρούν οι κυβερνητικοί εταίροι προφασιζόμενοι αιφνιδιασμό

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Σεισμικές δονήσεις προκάλεσε το σχέδιο «Αθηνά» κυρίως στα ΤΕΙ της περιφέρειας, όπου επιχειρούνται σαρωτικές συγχωνεύσεις. Διοικήσεις παραιτούνται καταγγέλλοντας το υπουργείο Παιδείας για αιφνιδιασμό, άλλες προαναγγέλλουν μαζικές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους φοιτητές, περιφερειάρχες και δήμαρχοι προειδοποιούν για «αγώνα μέχρι τέλους», διοικήσεις πανεπιστημίων επικρίνουν για σωρεία ακαδημαϊκών λαθών, ενώ τα κόμματα παίρνουν θέση απέναντι. Τα συγκυβερνώντα κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό και επιφυλλάσσονται, τα αντιπολιτευτικά, για σχέδιο συρρίκνωσης και απαξίωσης των ΑΕΙ.

 

Βασικός στόχος της ομοβροντίας των καταγγελιών είναι η απόπειρα συρρίκνωσης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και η αλλοίωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός με δηλώσεις του επιμένει στο «μάζεμα και νοικοκύρεμα», αλλά επιχειρεί να καθησυχάσει διαβεβαιώνοντας για ισχυρά πτυχία με αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα και για επιδοτήσεις των μετακινήσεων προσωπικού και φοιτητών. Για τους τελευταίους, υποστηρίζεται ότι «αυτοί που θα ξεριζωθούν δεν υπερβαίνουν τις 10.000-15.000», αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσουν τις 20.000-25.000. Από την άλλη, επιμένει για σύνδεση ακαδημαϊκού χάρτη με τον αναπτυξιακό, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να είναι αποκομμένη η γνώση από την παραγωγή».

 

Η Διοικούσα Επιτροπή των Ιονίων Νήσων υποβάλλει την παραίτησή της καταγγέλλοντας ότι το σχέδιο που ανακοινώθηκε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε κατά τη σχετική διαβούλευση στις 27 Δεκεμβρίου με το υπουργείο. Σύμφωνα με την «Αθηνά», το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ενσωματώνεται μαζί με το Μεσολογγίου στο Πατρών (μετονομαζόμενα σε ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων), με μείωση των τμημάτων από οχτώ σε δύο. Για τον ίδιο λόγο, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κλείνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή τις ανακατατάξεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καταγγέλλει την αποδυνάμωση της περιοχής. Για το δε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (ένα από τα τρία που «εξαφανίστηκαν») δηλώνει ότι τα στοιχεία βάσει των οποίων ελήφθησαν οι αποφάσεις «πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα». Εξίσου ισχυρή η αντίδραση στην άλλη πλευρά της περιφέρειας. Στην Ηλεία από τα τέσσερα τμήματα μένει ένα (Μουσειολογίας). «Δεν προλαβαίνουμε να τρώμε χαστούκια σ’ αυτό τον νομό» δήλωσε ο δήμαρχος Ηλιδας, ενώ όλοι οι τοπικοί παράγοντες καλούν σε «συστράτευση» τους Ηλείους.

 

Στο σχέδιο «Αθηνά» αντιδρούν και μεγάλα ΤΕΙ, όπως της Θεσσαλονίκης, που «χάνει» ολόκληρες σχολές (Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογίας Γεωπονίας και μεγάλο μέρος Τεχνολογικών Εφαρμογών). Ο πρόεδρος μιλά για «απαξίωση και εν τέλει διακοπή λειτουργίας του Ιδρύματος», ενώ οι φοιτητές ξεκίνησαν κατάληψη. Στο Δυτ. Μακεδονίας ο δήμαρχος Φλώρινας (χάνει τέσσερα τμήματα) προειδοποιεί για «αγώνα μέχρι τέλους».

 

Τέλος, οι πρυτάνεις επιφυλάσσονται ενόψει της έκτακτης συνόδου τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος, πάντως, πρύτανης Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, μιλά για «προφανή ακαδημαϊκά λάθη» παραπέμποντας στη συγχώνευση πενταετών τμημάτων πολυτεχνικών σχολών με τετραετή τμήματα Διοίκησης στο Αιγαίου. Εντονότερη η καταγγελία του Συλλόγου μελών ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής για το «τεράστιο πλήγμα» με τη συγχώνευση όλων των ξενόγλωσσων τμημάτων και των σλαβικών και τουρκικών-ασιατικών σπουδών.

Scroll to top