10/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφιέρωμα – ΑΡΙΣΤΕΡΑ: πρώτη δύναμη. Και τώρα τι;

Διανοούμενοι και πολιτικοί επιχειρούν με το βλέμμα στο μέλλον να αποκωδικοποιήσουν τη νίκη του κόμματος της Αριστεράς και ταυτόχρονα να ερμηνεύσουν τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη η νίκη της Αριστεράς.
      Pin It

 

Garganas-PanosH Αριστερά, δύναμη προωθητική για τις μεγάλες ανατροπές

Του Πάνου Γκαργκάνα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τόνοι ανέβηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι δεν θα ανεχτεί να γίνεται λόγος για πορεία προς μια νέα Βάρκιζα.

Περισσότερα…

 

Benos-AlexisΚαι τώρα τι; Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα

Του Αλέξη Μπένου

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών ανέδειξαν για πρώτη φορά στην ιστορία την Αριστερά πρώτη πολιτική δύναμη. Γεγονός που εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ, μας κάνει περήφανους, μας ενθουσιάζει το ότι έχουμε την ευκαιρία ζωής να συμμετέχουμε σ’ αυτές τις ιστορικές στιγμές, ενώ ταυτόχρονα μας βαραίνουν οι αντίστοιχα ιστορικές ευθύνες που αναλαμβάνουμε.

Περισσότερα…

 

Dimaras-GiorgosΑριστερά και λαϊκισμός: η αλήθεια είναι ριζοσπαστική

Του Γιώργου Δημαρά

Είναι μεγάλη η ευθύνη για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ να την αναδεικνύει ο λαός πρώτη δύναμη. Βέβαια για να γίνουν οι αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές απαιτείται πραγματική πλειοψηφία στον λαό που να έχει πεισθεί για τις αλλαγές.

Περισσότερα…

 

 

Tsipras-Alexis

Για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας

Του Αλέξη Τσίπρα

Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου μήνα άνοιξε τον δρόμο στη μεγάλη κοινωνική και πολιτική ανατροπή. Μετά τις εκλογές η πρόταση για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας αποκτά νέα δυναμική και επικαιρότητα.

Περισσότερα…

 

Sotirelis-GiorgosΑναζητώντας τη νέα ταυτότητα του προοδευτικού χώρου

Του Γιώργου Χ. Σωτηρέλη

Μπορεί να κυβερνήσει για πρώτη φορά ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς την Ελλάδα; Το ερώτημα αυτό, που έχει τεθεί σε διάφορους τόνους κατά και μετά τις τελευταίες εκλογές, είναι κατά την άποψή μου παραπλανητικό ως προς το ένα σκέλος του.

Περισσότερα…

 

Mauris-GiannisΤρεις προϋποθέσεις για βιώσιμη εκλογική νίκη της Αριστεράς

Του Γιάννη Μαυρή

Η προοπτική εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η ανεπανόρθωτη συντριβή του κυβερνητικού συνασπισμού έχει οδηγήσει σε θεαματική ανατροπή του εκλογικού συσχετισμού, ενώ και η ίδια η δυναμική του αποτελέσματος λειτουργεί υπέρ του νικητή των εκλογών.

Περισσότερα…

 

apostolaki milenaΤο στοίχημα για την επόμενη νίκη της Αριστεράς

Της Μιλένας Αποστολάκη

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών χρήζει σύνθετης και πολυεπίπεδης ερμηνείας. Ανεξάρτητα όμως από αυτή την επισήμανση, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο και ελπιδοφόρο -κατά την άποψή μου- δεδομένο: η για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία νίκη μιας αριστερής δύναμης.

Περισσότερα…

 

13 - mpalaouras makisΟ κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να γράψει Ιστορία

Του Μάκη Μπαλαούρα

Αχός πολύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν από διάφορα δημοσιεύματα σε «φίλια» ιντερνετικά μέσα ενημέρωσης, με στόχο τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερα…

 

tsirigotis thanasisΟ λαός μας χρειάζεται μια πραγματική Αριστερά

Του Θανάση Τσιριγώτη

Οσο θα εξουσιάζουν τον λαό τα κόμματα της πλουτοκρατίας και η χώρα μας θα βρίσκεται κάτω από καθεστώς εξάρτησης και υποτέλειας, δεμένη στο άρμα της E.E. και του NATO, ο λαός θα υποφέρει, νέα αντιλαϊκά μέτρα και «προγράμματα σταθερότητας» θα διαδέχονται το ένα το άλλο, η χώρα θα βρίσκεται σε διαρκή οικονομική επιτήρηση και έλεγχο από τα ξένα αφεντικά, θα σέρνεται και θα μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Περισσότερα…

 

aganidis-pasxalisΓια ένα πειστικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο

Του Πασχάλη Αγανίδη

Οι ευρωεκλογές του 2014, όπως και πέντε χρόνια νωρίτερα, επιβεβαίωσαν τη δομική αδυναμία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και Αριστεράς να διαμορφώσουν τους όρους για μια ανατροπή των συσχετισμών ισχύος στην Ε.Ε.

Περισσότερα…

 

Klaudianos-PaulosΟ ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί σήμερα τη διακυβέρνηση με τις δικές του θέσεις

Του Παύλου Κλαυδιανού

Όπως σωστά μας εισάγει στην έρευνά της η «Εφημερίδα των Συντακτών», το καίριας σημασίας ζητούμενο είναι αν «αυτή η νίκη (του ΣΥΡΙΖΑ) θα γίνει αφετηρία για τη δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος με κυβερνητική προοπτική».

Περισσότερα…

 

Tsovolas-DimitrisΝα κάνει ανοίγματα η Αριστερά

Του Δημήτρη Τσοβόλα

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης οι καπιταλιστές πίστεψαν ότι κατέρρευσαν αυτομάτως και οριστικά ο σοσιαλισμός και ο μαρξισμός. Πίστεψαν ότι η ελευθερία των αγορών θα λύσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της ανθρωπότητας.

Περισσότερα…

 

Oι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣΤου Νίκου Παππά

Αν στις αρχές Μαΐου του 2012, έλεγε κάποιος ότι στα τέλη Μαΐου του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα με διαφορά τεσσάρων μονάδων από τη Ν.Δ., ότι βουλευτίνα του θα ήταν η νέα περιφερειάρχης Αττικής, και ότι ο Δήμος της Αθήνας θα χανόταν για λίγες χιλιάδες ψήφους θα τον λέγαμε τουλάχιστον υπερφίαλο.

Περισσότερα…

 

Το μήνυμα των ευρωεκλογών θα ολοκληρωθεί στις εθνικές εκλογές

ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣΤου Χάρη Τσιόκα

Ενώ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ακόμα νωπό και η λαϊκή θέληση για τρίτη εν συνεχεία φορά -μέσα σε λίγα χρόνια– επιμένει ότι τα κριτήρια ψήφου προσδιορίζονται με βάση το δίπολο «πρόοδος η συντήρηση» (!), ότι με βάση αυτά αξιολογεί και κατατάσσει τη δύναμη των κόμματων και την «ταυτότητά» τους (!), δυστυχώς, πολιτικά και επικοινωνιακά «κέντρα» επιχειρούν ερμηνείες που υποκρύπτουν όχι απλά χειραγώγηση, αλλά ευθεία περιφρόνηση στο αποτέλεσμα των εκλογών!

Περισσότερα…

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΟΣΣτρεβλή αποτύπωση δεδομένων και αναγκών
Του Δημήτρη Μάνου

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων (διπλών) εκλογών ήδη προσφέρουν υλικό αναλύσεων τόσο από τις καθεστωτικές γραφίδες όσο και μέσα στην ποικιλώνυμη Αριστερά. Δύο διαστάσεις αυτών των αναλύσεων μπορούν να αξιολογηθούν: Τι αποτυπώνουν ως αποτέλεσμα και σε τι «προδιαθέτουν».

 Περισσότερα…

 

mixail-savvas

Βάρκιζα, τέλος!

Του Σάββα Μιχαήλ

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου κάνει ακόμα πιο οξύ το κεντρικό ζήτημα: την κρίση πολιτικής εξουσίας. Από την έκβασή της θα εξαρτηθεί η κάθαρση της τραγωδίας, στην οποία έριξαν τη χώρα η καπιταλιστική χρεοκοπία, τα μνημόνια, η τυραννία της τρόικας και όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Περισσότερα…

 

Mitropoulos-AlexisΦυγή προς τα εμπρός η μόνη πορεία για την Αριστερά

Του Αλέξη Π. Μητρόπουλου

Το Μνημόνιο είναι ένα συνολικό, σύνθετο και απόλυτο πλαίσιο ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον νεο-αποικιακό χαρακτήρα ευρωπαϊκών σχέσεων που αποφάσισε να επιβάλει η νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή ελίτ υπό την κηδεμονία της Γερμανίας.

Περισσότερα…

 

Xrisostomidis-AntaiosΗ θάλασσα, το αλάτι και άλλες αναγκαίες ιστορίες

Του Ανταίου Χρυσοστομίδη

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδειξαν, μεταξύ άλλων, κάτι ξεκάθαρο: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί -και δεν πρέπει, θα προσθέσω εγώ, αρκετά υποφέραμε από μονοκομματικές κυβερνήσεις- να φτάσει μόνος του στην εξουσία.

Περισσότερα…

 

ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣΗ νέα πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι αδιαμφισβήτητα ένα ιστορικό γεγονός στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Με τις πρόσφατες ευρωεκλογές μπορούμε να πούμε ότι ουσιαστικά ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος, αυτός δηλαδή που ξεκίνησε το 2012: «o ΣΥΡΙΖΑ του 27%»

Περισσότερα…

 

Η Αριστερά έχει ρόλο βλέποντας στο μέλλονΘΡΑΣΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ

Του Θράσου Φωτεινού

Η διαμορφούμενη πραγματικότητα, μετά και τις τελευταίες εκλογές, δείχνει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη από τις πολιτικές λιτότητας που ασκούνται. Μια κοινωνία σε πλήρες αδιέξοδο

Περισσότερα…

 

Ο τετραγωνισμός του κύκλου: τακτική ευελιξία και στρατηγική συνέπεια

Του Κωνσταντίνου Τσουκαλά

Ακόμα και αν «ομιλεί», ο λαός δεν «αποφαίνεται». Η ιδέα της γενικής βούλησης δεν είναι παρά μια πλασματική κατασκευή. Με αυτή την έννοια, η «λαϊκή ετυμηγορία» δεν είναι ούτε πραγματικά συλλογική ούτε κατά κυριολεξίαν βούληση.

Περισσότερα…

 

ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣΝα διαμορφώσουμε ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ εξουσίας

Του Πάνου Σκουρλέτη

Η διαπίστωση πως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές έχει ιστορική διάσταση είναι κάτι στο οποίο μπορούμε εύκολα να συμφωνήσουμε και φαντάζομαι πως από αυτήν την επισήμανση θα ξεκινήσει να γράφει το κομμάτι του ο ιστορικός του μέλλοντος όταν θα αναφέρεται στο 2014.

Περισσότερα…

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣΗ ευρωπαϊκή προοπτική και οι επόμενες εκλογές

Του Χαράλαμπου Ανθόπουλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε καθαρά στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου αλλά δεν θριάμβευσε, δεν κατάφερε δηλαδή να δημιουργήσει υπέρ του ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα, που θα πιστοποιούσε την οριστική μεταβολή της λαϊκής πολιτικής τοπογραφίας και θα θεμελίωνε πολιτικά το αίτημά του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Περισσότερα…

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣΑπό πού πάνε αριστερά;

Του Δημήτρη Αρβανιτάκη

«Πρώτη φορά Αριστερά», είναι αλήθεια. Αλλά, το βράδυ των ευρωεκλογών, στα Προπύλαια, «η πλατεία ήτανε άδεια». Πολύ λίγος κόσμος φαίνεται πως θέλησε να συμμεριστεί αυτή την εξέλιξη

Περισσότερα…

 

 

Gianoulopoulos-GiorgosΗ διαμάχη γύρω από το τι σημαίνει Αριστερά

Του Γιώργου Γιαννουλόπουλου

Ο τίτλος «Πρώτη δύναμη η Αριστερά. Και τώρα τι;» που δόθηκε σ’ αυτή την έρευνα παραπέμπει εκ πρώτης όψεως σε κάτι επίκαιρο και απλό. Αρχίζει με μια προφανή διαπίστωση και καταλήγει σε ένα εύλογο ερώτημα.

Περισσότερα…

 

 

Lafazanis-Panagiotis-150Νέο άλμα επιρροής, νέα ριζοσπαστικοποίηση

Του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές έσπασε ένα σκληρό τείχος. Για πρώτη φορά μια δύναμη της Αριστεράς στη χώρα έκοψε πρώτη το εκλογικό νήμα, αφήνοντας πίσω της τις δυνάμεις του αστικού κατεστημένου.

Περισσότερα…

 

 

Xagios-AggelosΕνότητα των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς

Του Αγγελου Χάγιου

Η εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σημαντικό στοιχείο των ευρωεκλογικών αποτελεσμάτων. Εξασφαλίστηκε ωστόσο όχι σε συνθήκες ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μαζικής καταδίκης των αστικών κομμάτων εξουσίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερα…

 

 

Kiprianos-PantelisΜαραθώνιος με το βλέμμα στην κοινωνία

Του Παντελή Κυπριανού

Πολιτική και αθλητισμός στη νεωτερικότητα έχουν ομόλογη εξέλιξη αλλά και διαφορές. Στον αθλητισμό, προσομοίωση της πραγματικότητας, οι κανόνες είναι ρητοί και την τήρησή τους επιφορτίζονται όργανα όπως ο διαιτητής.

Περισσότερα…

 

 

Pizanias-PetrosΓια μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Πέτρου Θ. Πιζάνια

Είναι προφανώς δύσκολο ένας διανοούμενος να συμβουλέψει ένα κόμμα, μάλιστα σε ζητήματα στρατηγικής. Ετσι ας εκληφθούν οι σκέψεις που ακολουθούν ως συμβολή σε δημόσια συζήτηση.

Περισσότερα…

 

 

Margaritis-GiorgosΟ ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερό κόμμα

Του Γιώργου Μαργαρίτη

Σε εποχές όπου η πολιτική, από σύνθετο μείγμα στρατηγικών στόχων και τακτικής, έχει εκφυλιστεί σε τεχνική επικοινωνίας, εμπορική σχεδόν διαφήμιση, η έννοια και η σημασία των λέξεων πρέπει να εξετάζονται δύο φορές.

Περισσότερα…

 

 

Papatheodorou-Theodoros

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δουλειά μπροστά του

Του Θεόδωρου Π. Παπαθεοδώρου

Το νέο πολιτικό δεδομένο που προέκυψε από τις ευρωεκλογές είναι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας…

Περισσότερα…

 

 

Mpitsakis-EutixisΤο ερώτημα είναι ποια Αριστερά;

Του Ευτύχη Μπιτσάκη

Και τώρα, τι; Αλλά η Αριστερά δεν είναι ακόμα πρώτη δύναμη. Οταν γίνει, θα τεθεί το ερώτημα. Ομως: Ποια Αριστερά; Κατά την ηγεσία του ΚΚΕ, Αριστερά είναι μόνο το ΚΚΕ…

Περισσότερα…

 

 

Laskos-XristosΜια φορά Αριστερά, για πάντα Αριστερά;

Του Χρήστου Λάσκου

Δύο εβδομάδες πια μετά τις εκλογές είμαστε σε θέση να δούμε καλά τι έγινε και, σε κάποιο βαθμό, και τι έρχεται. Στις 25 Μαΐου του 2014, λοιπόν, ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας άνοιξε για τις κατώτερες τάξεις στην Ελλάδα…

Περισσότερα…

 

 

«Αριστερά, πρώτη δύναμη. Και τώρα, τι;».

Εύλογος ο τίτλος της έρευνας της «Εφημερίδας των Συντακτών», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές και ταυτόχρονα να καταγραφεί ως πρώτη δύναμη της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Διανοούμενοι και πολιτικοί επιχειρούν με το βλέμμα στο μέλλον να αποκωδικοποιήσουν τη νίκη του κόμματος της Αριστεράς και ταυτόχρονα να ερμηνεύσουν τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη η νίκη της Αριστεράς.

Σίγουρα μια νίκη δεν αρκεί για να αλλάξει το τοπίο, ειδικά σε μια χώρα όπου οι πολιτικές και κατ’ επέκταση οι κοινωνικές αλλαγές ακολουθούν με χρονική υστέρηση ό,τι έχει συμβεί τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ομως απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, μια νίκη της Αριστεράς δεν παύει να είναι μια σημαντική υπόθεση. Το ζητούμενο είναι αν αυτή η νίκη θα γίνει η αφετηρία για τη δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος με κυβερνητική προοπτική. Ο δρόμος δεν είναι σπαρμένος με ρόδα. Το αντίθετο μάλιστα. Οι αντιστάσεις θα πυκνώσουν, όπως και οι πιέσεις για προσαρμογή της Αριστεράς στους συστημικούς καταναγκασμούς.

Στα παραπάνω κείμενα, οι αρθρογράφοι καταθέτουν απόψεις, ενστάσεις, προτάσεις, όχι κατ’ ανάγκην αρεστές σε όλους, οι οποίες όμως θα συμβάλουν στον προβληματισμό.

Scroll to top