11/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποικιοκράτες της Χαλκιδικής

Αγνοώντας την εισαγγελική απαγόρευση για τη θεμελίωση θηριώδους εργοστασίου η «Ελληνικός Χρυσός» συνεχίζει απρόσκοπτα τις εργασίες.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Με τον αέρα του… αποικιοκράτη, που ελέγχει ακόμη και την κυβέρνηση, η εταιρεία χρυσού στη Χαλκιδική φαίνεται ότι συνεχίζει απρόσκοπτα τις καταγγελλόμενες ως παράνομες εργασίες στην περιοχή των Σκουριών, αγνοώντας ακόμη και την εισαγγελική απαγόρευση της περασμένης εβδομάδας. Χθες, αυτοψία πραγματοποίησαν υπάλληλοι της Επιθεώρησης Μεταλλείων προκειμένου να αποφανθούν για τη νομιμότητα των εργασιών θεμελίωσης ενός θηριώδους εργοστασίου εμπλουτισμού, εκεί που πριν από λίγο καιρό βρισκόταν ένα καταπράσινο δάσος 25 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων…

 

Οι επιθεωρητές επισκέφθηκαν τα γραφεία της εταιρείας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο του εργοστασίου, στις Σκουριές, υπό τα ανήσυχα βλέμματα συγκεντρωμένων κατοίκων. Μετά την αυτοψία αποχώρησαν προαναγγέλλοντας ότι θα εκδοθεί πόρισμα σχετικά με τη νομιμότητα ή μη των εργασιών.

 

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι οι επιθεωρητές έδωσαν εντολή διακοπής άλλων παράνομων εργασιών στην τοποθεσία Λάκκος Καρατζά στις Σκουριές, η οποία κοινοποιήθηκε τόσο στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός όσο και στην αστυνομία. Σύμφωνα με αυτήν, «διενεργούνται εργασίες διάνοιξης δρόμου ο οποίος δεν προβλέπεται στην εγκεκριμένη τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης» και πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Βέβαια, η απόφαση αφήνει «παράθυρο» να ξαναρχίσουν στο μέλλον οι εργασίες, εφόσον υπάρξει συμπληρωματική τεχνική μελέτη για τη διάνοιξη.

 

Ωστόσο, έπρεπε οι κάτοικοι να φτάσουν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη, για βγει μια εντολή προσωρινής έστω διακοπής των εργασιών στην περίπτωση του εργοστασίου, αφού ούτε η Διεύθυνση Μεταλλείων ούτε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου αναλάμβανε την ευθύνη…

 

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, καίτοι ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός της βόρειας Ελλάδας έδωσε προφορική εντολή να σταματήσουν.

 

«Αν αυτό δεν είναι αποικιοκρατική αντίληψη, τότε τι είναι;» αναρωτιούνται οι κάτοικοι που την περασμένη Κυριακή πραγματοποίησαν άλλη μια πορεία στο βουνό διαπιστώνοντας το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εκεί…

 

Ας σημειωθεί ότι κάτοικοι της περιοχής (η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη, ο δημοτικός σύμβουλος Αριστοτέλη Κ. Ευθυμίου, ο εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα Λ. Τόσκας και οι Απόστολος Παπαγεωργίου και Χρήστος Αδαμίδης) κατέθεσαν γραπτή καταγγελία σχετικά με τις παράνομες, εκτεταμένες και καταστροφικές για το περιβάλλον εργασίες από την εταιρεία στην περιοχή Σκουριών, στην οποία αναφέρονται:

 

- Το εργοστάσιο εμπλουτισμού

 

- Το ρέμα Καρατζά

 

- Οι κτιριακές εγκαταστάσεις στέγασης γραφείων της εταιρείας.

 

Scroll to top