16/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαστούκι έως και 35% για ελεύθερους επαγγελματίες

Mειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στα ασφάλιστρα περιμένουν τη... μειονότητα που αντέχει και εξακολουθεί να πληρώνει έγκαιρα τις εισφορές στον οργανισμό.
      Pin It

Οι δυσμενείς αλλαγές πραγματοποιούνται κατ’ απαίτηση της τρόικας, αλλά από το υπουργείο Εργασίας εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μπορούν να περιοριστούν εάν το ταμείο ενισχυθεί με 100.000 «μετεγγραφές» από τον ΟΓΑ

 

Επιμέλεια: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Με μειώσεις στις συντάξεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 35%, απειλούνται οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Την ίδια ώρα όσοι ασφαλισμένοι του Οργανισμού αντέχουν και συνεχίζουν να πληρώνουν (υπολογίζεται ότι οι 6 στους 10 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ δεν καταβάλλουν έγκαιρα τις ασφαλιστικές τους εισφορές) θα πρέπει να αναμένουν μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα που καταβάλλουν, παρότι από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας εκφράζουν την αισιόδοξη πεποίθηση ότι τελικά δεν θα χρειαστεί αύξηση των εισφορών λόγω της μετακίνησης περί των 100.000 μικροεπιχειρηματιών που ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ.

 

Οπως και να ’χει, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο και θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα αλλάξει πάλι προς το δυσμενέστερο τις παροχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το σίγουρο είναι ότι η τρόικα των δανειστών μας, έχοντας πλήρη γνώση των οικονομικών μεγεθών του ενός από τα τρία ασφαλιστικά ταμεία που θα παραμείνουν σε λειτουργία (όλα αναμένεται να ενσωματωθούν στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ), έχει διαμηνύσει ότι απορρίπτει τις προτεινόμενες από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας λύσεις για τη σωτηρία του ΟΑΕΕ.

 

Τι θέλουν οι δανειστές

 

Στην πράξη οι δανειστές μας απαιτούν τη μείωση των συντάξεων, αφού θεωρούν ότι δίνονται υπερβολικά μεγάλοι συντάξιμοι μισθοί στον ΟΑΕΕ σε σχέση με τα ασφάλιστρα που έχει καταβάλει ο κάθε συνταξιούχος. Μάλιστα, θεωρούν ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης ο ΟΑΕΕ δεν είναι βιώσιμος ακόμη και σήμερα (που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο κρατικός προϋπολογισμός, δεδομένου ότι κάθε χρόνο προστίθενται νέοι συνταξιούχοι).

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα έχει μείνει ανοικτό από τις προηγούμενες συνομιλίες της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου έχουν «έτοιμη» λύση-ασπιρίνη, η οποία θα προταθεί στην τρόικα ώστε να μην υποχρεωθεί η κυβέρνηση να περάσει μείωση των συντάξεων ακόμη και 35%.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, το υπουργείο σχεδίαζε να θεσμοθετήσει (και μάλιστα πριν από τις διαπραγματεύσεις, ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα) οριζόντια μείωση στις συντάξεις που χορηγεί ο ΟΑΕΕ της τάξης των 30 ευρώ. Μέσω αυτού του μέτρου, ο στόχος ήταν να εξοικονομηθούν περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και να δεχτούν οι δανειστές ότι εξισορροπείται η κατάσταση στα οικονομικά του ΟΑΕΕ.

 

Ωστόσο, η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (που βέβαια συνέταξε ο γνωστός μας Πολ Τόμσεν (ο Δανός οικονομολόγος που διαπραγματεύεται ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ) ανέτρεψε τα δεδομένα. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και θα πρέπει να εφαρμόσει εντός του καλοκαιριού εξισορρόπηση εισφορών και παροχών.

 

Κατά τον κ. Τόμσεν, η ανταποδοτικότητα των παροχών είναι αναντίστοιχη των εισφορών που καταβάλλονται. Μάλιστα, στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται λόγος για «εξορθολογισμό εξαιρέσεων», κάτι που δείχνει ότι σε πρώτο επίπεδο αυτό που θα επιχειρηθεί να μειωθεί είναι οι συντάξεις που καταβάλλει ο ΟΑΕΕ στους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ (τα αποθεματικά του οποίου χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματα των ΤΑΕ και ΤΣΑ, όταν οι τρεις ασφαλιστικοί οργανισμοί ενσωματώθηκαν υπό τη σκέπη του ΟΑΕΕ).

 

Τροχιοδεικτικές βολές

 

Πρόκειται για τροχιοδεικτικές βολές από την πλευρά του ΔΝΤ που δείχνουν ότι δεν αποδέχονται οι δανειστές μας λύσεις-ασπιρίνη που δεν λύνουν το πρόβλημα, εκτιμούν στελέχη του χώρου της κοινωνικής ασφάλισης.

 

Ετσι, τα ίδια στελέχη θεωρούν δεδομένο ότι το φθινόπωρο θα ζητηθεί μείωση των συντάξεων στον ΟΑΕΕ μέχρι και 35%. Αρχικά λοιπόν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ζητηθεί να περικοπούν οι συντάξεις του ΤΕΒΕ στα χαμηλότατα επίπεδα του πρώην ΤΣΑ (αυτοκινητιστές).

 

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες γίνεται εργώδης προσπάθεια ώστε να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα και μη γίνουν τελικά τέτοιου μεγέθους μειώσεις, καθότι μια τέτοια προοπτική θα φέρει πολλαπλές αντιδράσεις (ειδικά στον χώρο της μικρομεσαίας επιχείρησης). Αμεσα λοιπόν ετοιμάζεται να υπάρξει μεταφορά ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ (σε πρώτη φάση αναμένεται να μεταφερθούν περί τους 80.000 ασφαλισμένοι, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα του Ταμείου). Βέβαια, αυτό σημαίνει αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους, που μπορεί να δουν να αυξάνεται το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών τους από τα 600 ευρώ στα 3.000 ευρώ ετησίως.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Η οικονομική κατάσταση στον Οργανισμό

 

Η οικονομική εικόνα του ΟΑΕΕ δείχνει ότι εισπράττει μηνιαίως 120 εκατ. ευρώ από εισφορές, ενώ καταβάλλει 260 εκατ. ευρώ σε παροχές.

 

Οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές για το 60% των νέων συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, μετά τις περικοπές των προηγούμενων ετών, όπως, δώρα και μειώσεις από 5% έως 15%, αναμένεται με πρόχειρες εκτιμήσεις να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 1.090 ευρώ.

 

Επισημαίνεται ότι ο ΟΑΕΕ ασφαλίζει σήμερα 732.000 ενεργά ασφαλισμένους, όμως μόνο ο 1 στους 2 πληρώνει κανονικά τις εισφορές του καθώς το 49% των επαγγελματιών οφείλουν με τις προσαυξήσεις σχεδόν 6 δισ., ενώ περίπου 196.000 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους αφήνοντας ένα χρέος ύψους 1,45 δισ. ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών χρωστούν μικρά και μεσαία ποσά, καθώς το 80% εξ αυτών έχουν οφειλές έως 25.000 ευρώ, ενώ οι 285.000 εξ αυτών χρωστούν κατά μέσο όρο 3.300 ευρώ.

 

Scroll to top