23/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σημειώσεις ενός μετανάστη

«Προτιμώ να είμαι εδώ παρά στη χώρα μου»

      Pin It

Υστερα από μια σύντομη απουσία, η στήλη επιστρέφει σήμερα στην «Εφ.Συν.» ανανεωμένη. Θα βρίσκεται κοντά μας κάθε δεύτερη Δευτέρα.

 

Την Κυριακή, πριν από μια βδομάδα, κατεβήκαμε στα Εξάρχεια για να μιλήσουμε με τους μετανάστες που μαζεύονται στην πλατεία, άλλοι για να ξεκουραστούν από όλη την εβδομάδα, άλλοι για να μην είναι μόνοι τους. Στην πλατεία βρίσκεις ανθρώπους που τους αρέσει η συναναστροφή. Σε δέχονται στην παρέα τους και σου ανοίγουν την καρδιά τους. Ετσι κι έγινε. Βρήκαμε μια παρέα πέντε ατόμων, τους πλησιάσαμε και τους ρωτήσαμε αν ήθελαν να μας μιλήσουν για τη ζωή τους εδώ. Ο Χ. προθυμοποιήθηκε:

 

«Δεν μπορώ να βρω δουλειά, δεν έχω χαρτιά. Οποτε βρίσκω, δουλεύω μαύρα χωρίς ασφάλεια, χωρίς ωράριο, για πολύ λίγα λεφτά. Μπαίνω σε ένα μαγαζί, ρωτάω και άμα υπάρχει κάτι δουλεύω μια-δυο μέρες, όσο κρατάει η εργασία που θέλουν να κάνω. Εχω γυρίσει παντού, σε νησιά δουλεύοντας σε καΐκια, στη Μανωλάδα στις φράουλες… Πούλησα τα πάντα στο Μπανγκλαντές για να βρω λεφτά και να έρθω στην Ευρώπη. Νομίζω όμως ότι ήταν τεράστιο λάθος, όσο τεράστιο ήταν και το κόστος», μας είπε.

 

Δίπλα του, ο φίλος του συνέχισε την κουβέντα: «Είμαι τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Πουλάω αναπτήρες. Εχω τρία αδέρφια πίσω στο Μπανγκλαντές. Τα βγάζω πέρα δύσκολα, μένω με άλλους τέσσερις… Καμιά φορά δεν έχω να φάω, αλλά προτιμώ να είμαι εδώ παρά στη χώρα μου».

 

Προχωρήσαμε παρακάτω, στην οδό Στουρνάρη. Κάποιοι από το Πακιστάν πουλούσαν τσιγάρα. Ενας μας πλησίασε, νόμιζε ότι θέλουμε να αγοράσουμε. Του πιάσαμε την κουβέντα:

 

«Ξέρω ότι είναι παράνομο αυτό που κάνω, αλλά δεν μπορώ να επιβιώσω αλλιώς. Πρέπει να πουλάω τσιγάρα. Δεν μπορώ να βρω κάτι άλλο. Παντού στην Ευρώπη είναι χάλια, οπότε συμβιβάζομαι. Εχω χαρτιά, αλλά η αστυνομία με πηγαίνει συνέχεια στο τμήμα ή στο αλλοδαπών για έλεγχο – δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Ταλαιπωρούμαστε καθημερινά. Ερχεται πολύς κόσμος και αγοράζει από μας, όμως οι περισσότεροι μας μιλούν υποτιμητικά. Είμαι μόνος εδώ, αλλά δεν σκέφτομαι να γυρίσω πίσω», μας είπε.

 

Ξαφνικά σταμάτησε να μας μιλάει. Είχε δουλειά… Ηταν αγχωμένος… Φοβόταν μήπως περάσει η αστυνομία…

 

Επιμέλεια: Χάλεντ Τάχερ, Στέφαν Στόιτσεφ και Ελίνα Φωτιά

 

Scroll to top