23/06/14


Επιδημία

«Εκτός ελέγχου ο ιός Έμπολα»

Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 337 από τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για την πλέον θανατηφόρα επιδημία αφότου ο Έμπολα εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το 1976 .
      Pin It

Ebola-ios

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ιό Έμπολα στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Όπως σημειώνει η οργάνωση, η επιδημία είναι πλέον εκτός ελέγχου και απαιτείται μαζική συγκέντρωση πόρων από τις κυβερνήσεις και οργανώσεις αρωγής προκειμένου να προληφθεί η περαιτέρω εξάπλωσή της.

Η επιδημία «έχει πρωτοφανές εύρος σε σχέση με τη γεωγραφική της κατανομή, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των θυμάτων» τόνισε η οργάνωση σε δελτίο Τύπου. «Δεν είχαν προκύψει κρούσματα του ιού κατά το παρελθόν στην περιοχή και ο τοπικός πληθυσμός παραμένει τρομοκρατημένος, ενώ αντιμετωπίζει τις υποδομές υγείας με καχυποψία. Αυτό το γεγονός καθιστά ακόμα δυσκολότερο το έργο να τεθεί υπό έλεγχο, υπογραμμίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 337 από τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για την πλέον θανατηφόρα επιδημία αφότου ο Έμπολα εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το 1976.

 

Προετοιμάζουν τους νεκρούς, εκτίθενται στον ιό

Την ίδια ώρα, η οργάνωση σημειώνει ότι η έλλειψη κατανόησης για τη φύση της ιδιαίτερα μολυσματικής αυτής ασθένειας συνεπάγεται ότι οι πολίτες συνεχίζουν να προετοιμάζουν τους νεκρούς για ταφή και να παρίστανται σε κηδείες των θυμάτων του Έμπολα, με αποτέλεσμα να εκτίθενται στον ιό, που μεταδίδεται μέσω της επαφής με τα θύματα ή μέσω των σωματικών υγρών. Όπως συμπληρώνει, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι κυβερνήσεις και οι θρησκευτικές αρχές επίσης αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν το εύρος της επιδημίας και ελάχιστες διακεκριμένες προσωπικότητες συμμετέχουν στην εκστρατεία εναντίον του ιού.

«Η επιδημία είναι εκτός ελέγχου» δήλωσε ο Μπαρτ Γιάνσενς, διευθυντής επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Με την εμφάνιση νέων εστιών στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης και σε άλλες περιοχές. Ο ιός Έμπολα δεν αποτελεί πια ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που περιορίζεται στη Γουινέα: επηρεάζει όλη τη Δυτική Αφρική» υπογράμμισε ο Γιάνσενς, που προέτρεψε τον ΠΟΥ, τις αρχές στις χώρες όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα και τις γειτονικές τους χώρες να συγκεντρώσουν περισσότερους πόρους, ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προσφέρει βοήθεια σε τουλάχιστον 470 ασθενείς, 215 εκ των οποίων ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα, σε εξειδικευμένα κέντρα στην περιοχή. Ωστόσο η οργάνωση τονίζει πως έχει πλέον φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων της. Κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού έχουν επιβεβαιωθεί σε περισσότερες από 60 «ενεργές εστίες» κατά μήκος των τριών χωρών, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον περιορισμό της επιδημίας.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top