24/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΕΚ σημαίνει…

      Pin It

Φωτογραφίζει και σχολιάζει Ο Τάσος Κωστόπουλος

 

 

 

 

 

 

Είναι δυνατόν ένας φορέας ταυτισμένος στη συλλογική συνείδηση με τον αντιρατσισμό και τον αντιφασισμό να μετατραπεί σε όχημα διάδοσης και βίαιης επιβολής μιας ακροδεξιάς πολιτικής; Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στη Νέα Φιλαδέλφεια απαντούν, δυστυχώς, καταφατικά. Οταν το Συντονιστικό Κατοίκων της ευρύτερης περιοχής προσπάθησε να οργανώσει δημόσια συζήτηση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής, το οποίο παραδίδει βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα το τοπικό άλσος (1), βρήκε απέναντί του όχι την ΕΛ.ΑΣ. του κ. Κικίλια, αλλά τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ που θεωρούν ότι κάθε τέτοια κίνηση αντιστρατεύεται το σχέδιο ανοικοδόμησης του ιστορικού γηπέδου της ομάδας. Οι εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν στις 29 Μαΐου και τις 19/20 Ιουνίου για την ενημέρωση του κοινού πάνω στις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου διαλύθηκαν με τη βία από δεκάδες μέλη της «Ορίτζιναλ».

 

Στη δεύτερη περίπτωση, την περασμένη Παρασκευή, οι επιδρομείς ρήμαξαν επιπλέον (και επιχείρησαν να πυρπολήσουν) τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «Στρούγκα», κάτω από τα επιδοκιμαστικά βλέμματα των ΜΑΤ, στέλνοντας οχτώ άτομα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα. Οπως διαπιστώνουμε από την αφισοκόλληση στα πέριξ, η «Στρούγκα» είναι το βασικό πολιτιστικό στέκι της γειτονιάς και στεγάζει δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα από μουσικές συναυλίες (2) και παιδικό θέατρο (3) μέχρι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη (4) και στήριξη του τοπικού κοινωνικού ιατρείου (5). Λειτουργεί από τις αρχές του 2009 ως ένα από τα πιο γόνιμα κατάλοιπα της νεανικής εξέγερσης του Δεκέμβρη. Τη βραδιά της επίθεσης είχε προγραμματιστεί εκεί συναυλία ροκ (6).

 

Εκτός από την τρομοκρατική στοχοποίηση ενός εναλλακτικού στεκιού, αρκετά εύγλωττη είναι επίσης η υιοθέτηση μιας ακροδεξιάς επιχειρηματολογίας για τη δικαιολόγηση αυτών των επιθέσεων. Στα σάιτ των ΑΕΚτζήδων οι φωνές υπέρ του νέου Ρυθμιστικού δεν περιορίζονται στο οπαδικό όραμα της ανοικοδόμησης του γηπέδου (με την οποία κανείς δεν διαφωνεί), αλλά περιλαμβάνουν και συνοπτικές διακηρύξεις υπέρ της ανεμπόδιστης δράσης «επενδυτών», όπως ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ, ώστε «να βρει δουλειά ο κόσμος». Οταν πάλι τον περασμένο Μάρτιο οπαδοί της ΑΕΚ επέδραμαν στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου, τα φέιγ βολάν που άφησαν πίσω τους κατήγγειλαν με χρυσαυγίτικο λεξιλόγιο τον ΣΥΡΙΖΑ σαν «τουρκολάγνο» και «λαθρολάγνο». Είναι προφανές ότι, με όχημα το φαραωνικό σχέδιο μιας νέας «Αγια-Σοφιάς», έχουμε πλέον απομακρυνθεί έτη φωτός από τον Μάρτιο του 2013, όταν η «Ορίτζιναλ» δεν δίστασε να καταγγείλει δημόσια τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κατίδη με το (ορθό) σκεπτικό πως ένα προσφυγικό σωματείο δεν είναι δυνατόν ν’ αποδέχεται ένα πολιτικό πρόγραμμα εξανδραποδισμού και εξόντωσης των σημερινών προσφύγων.

 

Πώς να ερμηνεύσουμε αυτή τη δραματική ανατροπή; Ως γνωστόν όλοι οι οπαδικοί σύνδεσμοι διχοτομούνται παραδοσιακά μεταξύ μιας ακροδεξιάς και μιας αντιφασιστικής-αντιεξουσιαστικής συνιστώσας, με τον μεταξύ τους συσχετισμό να ποικίλλει έντονα από ομάδα σε ομάδα (7-10). Στην περίπτωση της ΑΕΚ κυρίαρχη τάση υπήρξε ιστορικά η δεύτερη, παρ’ όλο που δεν λείπουν και εδώ οι σποραδικές επιδείξεις ναζιστικών συμβόλων (11-13). Από την αρθρογραφία της Χρυσής Αυγής γνωρίζουμε πως η οργάνωση των Μιχαλολιάκου-Κασιδιάρη κατέβαλε αλλεπάλληλες προσπάθειες για να εκτοπίσει από τις οργανωμένες κερκίδες της ομάδας τα «αναρχοκομμούνια»˙ στο δύσκολο αυτό πεδίο έδρασε, πριν από χρόνια, και ο έγκλειστος πλέον καθοδηγητής της στον Πειραιά, Γιάννης Λαγός. Η απουσία κάποιου ισχυρού παράγοντα στην ηγεσία της ΠΑΕ καταδίκασε αυτές τις προσπάθειες σε αποτυχία. Με την επάνοδο του εφοπλιστή Μελισσανίδη και το λανσάρισμα της «Αγια-Σοφιάς» οι υλικές και ιδεολογικές προϋποθέσεις του μετασχηματισμού της προσφυγικής οπαδικής ταυτότητας από ριζοσπαστική σε εθνικιστική και κατ’ επέκταση φασιστική έχουν πιθανότατα εκπληρωθεί (14). Η πρόσφατη ένταξη στη διοίκηση της ΑΕΚ του τέως αρχηγού της Αντιτρομοκρατικής και υποδιοικητή της ΕΥΠ, Φώτη Παπαγεωργίου, εξέλιξη που επισημοποιήθηκε την επομένη του πογκρόμ της Ν. Φιλαδέλφειας, σίγουρα δεν μας καθησυχάζει.

 

 

Scroll to top