26/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα

Οι καταναλωτές βιώνουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές του νερού όταν τα συστήματα ύδρευσης ιδιωτικοποιούνται.
      Pin It

Του Τάσου Σαραντή

 

Οταν τα Ηνωμένα Εθνη επεμβαίνουν προκειμένου να επιλύσουν ζητήματα έλλειψης νερού και αποχέτευσης το πράττουν κυρίως σε όλες τις αστικές παραγκουπόλεις και σε απομακρυσμένα χωριά στην Ασία, την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

 

Εντούτοις, μια σοβαρή υδατική κρίση έχει εκδηλωθεί σήμερα στην οικονομικά πτωχευμένη πόλη του Ντιτρόιτ στην αμερικανική πολιτεία του Μίτσιγκαν, γεγονός που έχει ωθήσει πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές να απευθύνουν έκκληση για παρέμβαση του ΟΗΕ σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

 

«Αυτό είναι πρωτοφανές», αναφέρει η Μοντ Μπάρλοου, ιδρύτρια της οργάνωσης Blue Planet Project, μιας ομάδας που υποστηρίζει το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα. Η ίδια επισήμανε ότι σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως Αφροαμερικανούς, έχει διακοπεί η παροχή του νερού. Οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο, να καθαρίσουν τις τουαλέτες τους ή να μαγειρέψουν στα σπίτια τους, πρόσθεσε. «Αυτή είναι η χειρότερη παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό που έχω δει ποτέ έξω από τις χειρότερες παραγκουπόλεις στις φτωχότερες χώρες και σε χώρες του παγκόσμιου Νότου», λέει η Μπάρλοου.

 

Τον περασμένο Μάρτιο, το Τμήμα Υδρευσης και Αποχέτευσης του Ντιτρόιτ (DWSD) ανακοίνωσε τα σχέδιά του να διακόπτει την παροχή νερού σε 1.500 έως 3.000 πελάτες κάθε εβδομάδα, αν δεν πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού. Και την περασμένη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση των λογαριασμών του νερού κατά 8,7%. Σύμφωνα με ένα έγγραφο του DWSD, περισσότερα από 80.000 νοικοκυριά -σε μια πόλη 680.000 ανθρώπων– έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τους λογαριασμούς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να μείνουν χωρίς νερό.

 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων υπέβαλε έκθεση στον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Δικαίωμα σε Ασφαλές Πόσιμο Νερό και Αποχέτευση, καλώντας τα Ηνωμένα Εθνη να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των παροχών νερού και να σταματήσουν τις περαιτέρω διακοπές. Στην κοινή έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, οι οργανώσεις Detroit People’s Water Board, Blue Planet Project, Michigan Welfare Rights Organization και Food and Water Watch απευθύνουν συστάσεις προς την Πολιτεία του Μίτσιγκαν και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σεβαστούν το δικαίωμα των ανθρώπων στην ύδρευση και στην αποχέτευση. Η έκθεση καλεί επίσης την πόλη του Ντιτρόιτ να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για περαιτέρω διακοπές στις παροχές νερού και να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες σε νοικοκυριά που τις έχουν ήδη υποστεί.

 

Η Μέρι Γκραντ, ερευνήτρια στην οργάνωση Food and Water Watch, δήλωσε στο πρακτορείο Inter Press Service ότι οι άνθρωποι συχνά θεωρούν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκπληρώσει πλήρως τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και ότι παρέχουν καθολική πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και στο αποχετευτικό σύστημα. Ομως, καθώς η οικονομική κρίση φουντώνει στο Ντιτρόιτ, η κατάσταση δείχνει να είναι πιο πολύπλοκη και ορισμένες κοινότητες στερούνται αυτές τις βασικές υπηρεσίες, πρόσθεσε.

 

Τόσο στο Ντιτρόιτ όσο και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, επισημαίνει η ίδια, τα νοικοκυριά μπορούν να χάσουν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στην αποχέτευση όταν δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού. Τα λίγα προγράμματα βοήθειας είναι ανεπαρκή και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νοικοκυριών. «Οι λογαριασμοί του νερού είναι υψηλοί με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα να καταβάλλουν ένα δυσανάλογο ποσοστό του εισοδήματός τους προκειμένου να έχουν παροχή νερού. Δυστυχώς, οι τιμές του νερού σε όλη τη χώρα αυξάνονται», λέει η Γκραντ.

 

Η ίδια αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτό: η ομοσπονδιακή βοήθεια για τις υποδομές των υδάτων έχει μειωθεί περισσότερο από τρία τέταρτα από το 1970, κάποια συστήματα έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους λόγω γήρανσης και τα πρότυπα ποιότητας του νερού γίνονται όλο και ισχυρότερα «καθώς μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από τις ουσίες που μολύνουν το νερό μας».

 

Η έρευνα της Food and Water Watch διαπιστώνει ότι οι καταναλωτές βιώνουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές του νερού όταν τα συστήματα ύδρευσης ιδιωτικοποιούνται. Η Γκραντ επισημαίνει ότι οι διακοπές στην παροχή νερού φαίνεται να αποτελούν μια προσπάθεια για να καταστούν η ύδρευση και το αποχετευτικό σύστημα πιο ελκυστικά για τους υποψήφιους ιδιώτες επενδυτές. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι κάτοικοι του Ντιτρόιτ έχουν δει τους λογαριασμούς του νερού να αυξάνονται κατά 119%.

 

Με τα ποσοστά ανεργίας σε επίπεδα-ρεκόρ και το ποσοστό της φτώχειας να αγγίζει το 40%, οι λογαριασμοί του νερού στο Ντιτρόιτ είναι απρόσιτοι για ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

 

Scroll to top