30/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μπόμπι Γούμακ πέθανε στα 70 του

Εξήντα χρόνια στην κορυφή της σόουλ

      Pin It

Σάββατο βράδυ στο φημισμένο φεστιβάλ του Werchter στο Βέλγιο οι Rolling Stones αποτίουν φόρο τιμής στον Μπόμπι Γούμακ, στον «φίλο μου Μπόμπι» όπως είπε από σκηνής ο Μικ Τζάγκερ. Λίγες ώρες νωρίτερα, μία από τις πιο συγκλονιστικές μορφές της σόουλ έφευγε από τη ζωή. Ηταν 70 ετών ο Μπόμπι Γούμακ και, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, διαβήτη και καρκίνο, ενώ εδώ και μήνες τον χτύπησε και το Αλτσχάιμερ.

 

Με τους Ρόλινγκ Στόουνς

Με τους Ρόλινγκ Στόουνς

Οι Stones ήταν εκείνοι που έκαναν τεράστια επιτυχία το «It’s All Over Now», σύνθεση του Γούμακ παρακαλώ. Γεγονός, ωστόσο, που αρχικά τουλάχιστον δεν άρεσε διόλου στον συνθέτη. Το τραγούδι στην αυθεντική εκτέλεση του Μπόμπι μπήκε στο τσαρτ του Billboard το 1964, στις 27 Ιουνίου, ανεβαίνοντας μόλις μέχρι το Νο 94. Ενα μήνα μετά, όμως, το διασκευάζουν οι Stones και επιτυγχάνουν με αυτό το πρώτο Νο 1 της καριέρας τους στη Μεγάλη Βρετανία. Τους μίσησε ο Γούμακ. Οταν όμως αργότερα άρχισε να εισπράττει τα κέρδη από τα δικαιώματα, άλλαξε διάθεση, ζήτησε δε από το συγκρότημα να διασκευάσει κι άλλα τραγούδια του. Ετσι είναι αυτά…

 

Για πολλά χρόνια, πάντως, ήταν κυρίως γνωστός ως συνθέτης και μουσικός. Εδωσε τραγούδια του στην Τζάνις Τζόμπλιν, τον Τζορτζ Μπένσον και πολλούς άλλους, έπαιξε ως μουσικός δίπλα στον Ελβις και τον Ρέι Τσαρλς, ενώ συνεργάστηκε με ονόματα όπως ο Σαμ Κουκ (αυτός ήταν που τον ανακάλυψε!) ή ο Γουίλσον Πίκετ. Μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι τα «Lookin’ For a Love», «That’s The Way I Feel About Cha», «Woman’s Gotta Have It» και το «If You Think You’re Lonely Now» από τα ’80s. Με τη μεγαλύτερη επιτυχία του να παραμένει το «Across 110th Street» από το σάουντρακ της ομότιτλης ταινίας του 1972 (πρωταγωνιστούσε ο Αντονι Κουίν), που χρησιμοποίησε και ο Ταραντίνο στο «Τζάκι Μπράουν».

 

Γεννημένος στο Κλίβελαντ στο Οχάιο, ξεκίνησε να παίζει κιθάρα σε ηλικία 10 ετών, συμμετέχοντας στο γκόσπελ γκρουπ της οικογένειάς του, το «The Womack Brothers» – πατέρας, μητέρα και τα τέσσερα αδέρφια του. Εκεί τον ανακάλυψε ο Σαμ Κουκ (τον πήρε και στην μπάντα του), βοηθώντας τους να μπουν στη δισκογραφία ως «The Valentinos». Από τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησε σόλο καριέρα με σπουδαία άλμπουμ, όπως τα «Communication» (1971) και «Understanding» (1972). Το 2009 έγινε μέλος στο «Rock ’n’ Roll hall of Fame».

 

Πολυτάραχη ήταν και η προσωπική του ζωή. Τον Μάρτιο του 1965, μόλις τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Σαμ Κουκ, ο 21χρονος τότε Μπόμπι νυμφεύτηκε τη χήρα του Κουκ, Μπάρμπαρα, δημιουργώντας μέγα σκάνδαλο. «Ηθελα να την παρηγορήσω», είπε. Εμειναν μαζί μέχρι το 1976, όταν η Μπάρμπαρα ανακάλυψε πως ο Μπόμπι διατηρούσε παράλληλη σχέση με την κόρη της Λίντα (από τον Σαμ Κουκ). Στη συμπλοκή που ακολούθησε τον πυροβόλησε, μάλιστα. Η Λίντα αργότερα παντρεύτηκε τον μικρό αδελφό του Μπόμπι, τον Σεσίλ, φτιάχνοντας το υπέροχο ντουέτο των Womack & Womack. Ο Γούμακ απέκτησε πέντε παιδιά συνολικά, με ένα από αυτά, τον Βίνσεντ να αυτοκτονεί το 1988.

 

Δημήτρης Κανελλόπουλος

 

Scroll to top