poli1

02/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του σωματείου της ΔΕΗ «Σπάρτακος»

«Η συγκυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση για να πουλήσει τη “μικρή ΔΕΗ”»

Το πολυπληθέστερο και δυνατότερο πρωτοβάθμιο σωματείο της ΔΕΗ, ο «Σπάρτακος» καλείται να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη του απέναντι στην πολιτική των μνημονίων και των προαπαιτούμενων, έχοντας όπλο του χιλιάδες πολίτες της δυτικής Μακεδονίας.
      Pin It

Με τρεις χιλιάδες μέλη στη δύναμή του, ο «Σπάρτακος» είναι το πολυπληθέστερο και δυνατότερο πρωτοβάθμιο σωματείο της ΔΕΗ. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1996 και με τη γέννησή του έβαλε στόχο να βγάλει από τη μέση καθετί που θα έμπαινε εμπόδιο στα συμφέροντα και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Σήμερα, με πρόεδρο τον Γιώργο Αδαμίδη από τον Μάρτιο του 2007, καλείται να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη του απέναντι στην πολιτική των μνημονίων και των προαπαιτούμενων, έχοντας όπλο όχι τους διακόπτες των ΑΗΣ -όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του συνδικαλιστικού κινήματος- αλλά τους χιλιάδες πολίτες της δυτικής Μακεδονίας, που βλέπουν τις ζωές και τον τόπο τους να απειλούνται από τα κυβερνητικά σχέδια.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Νίκο Φωτόπουλο

 

• Οι συνδικαλιστές έχουν ενοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για πολλά δεινά, μηδέ της ΓΕΝΟΠ εξαιρουμένης. Εσείς τι κακό βρίσκεται στη «μικρή ΔΕΗ» ως αναγκαία μεταρρύθμιση;

 

Στόχος των κυβερνήσεων είναι (πάντα) να δημιουργήσουν ενόχους για τις δικές τους πράξεις, μη έχοντας φυσικά την έγκριση των πολιτών. Στα δικά μας εδάφη, η συγκυβέρνηση δεν έχει καν τη νομιμοποίηση αλλά ούτε φυσικά και τη σύμφωνη γνώμη του τελικού αποδέκτη (δηλαδή του Ελληνα καταναλωτή) προκειμένου να επιχειρεί πράγματα όπως είναι η ψήφιση του σχεδίου νόμου που αφορά τη «μικρή ΔΕΗ». Ενός σχεδίου που θα δημιουργήσει δύο εταιρείες, κατά τα πρότυπα της καλής και κακής τράπεζας. Ενός σχεδίου που έχει τα στοιχεία όχι της μεταρρύθμισης αλλά της απορρύθμισης και της διάλυσης.

 

• Ποιες παράμετροι δημιουργούν τη μεγαλύτερη ανησυχία;

 

Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι:

 

-Είναι αμφίβολα και ασαφή τα κριτήρια με τα οποία έχουν επιλεγεί οι μονάδες που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού.

 

-Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο κόστος άρδευσης των εκτάσεων αγροτικής γης.

 

-Δεν έχει καταστεί σαφές ποιος φορέας θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των υδάτων σε περιόδους πλημμυρίδας και ποιος θα εκμεταλλεύεται τις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές.

 

-Δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο αντίστοιχο ποσοστό του νησιωτικού συμπλέγματος, από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ).

 

-Δεν είναι γνωστά τα κριτήρια για την επιλογή του αντίστοιχου ποσοστού της πελατειακής βάσης (Εμπορία).

 

-Είναι άγνωστο από ποιους οφειλέτες θα διεκδικήσει η νέα εταιρεία το 30% του 1,3 δισ. των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ.

 

-Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων δανειστών (τράπεζες) ότι η νέα εταιρεία θα αναλάβει το ποσοστό του 30%.

 

-Δεν είναι σαφές αν θα αποτελεί υποχρέωση της νέας εταιρείας να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε Βιομηχανίες Υψηλής Τάσης μετά την έκπτωση των τιμολογίων που επέβαλε η κυβέρνηση στη ΔΕΗ.

 

-Δεν διευκρινίζεται ποιος παραγωγός θα τροφοδοτεί την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδας με την τιμή που έχει προτείνει η ΡΑΕ.

 

-Είναι αμφίβολο αν η νέα εταιρεία θα αναλαμβάνει μέρος των ειδικών τιμολογίων, όπως νησιών, αγροτών, πολυτέκνων, κοινωνικό τιμολόγιο.

 

-Δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσει η ΔΕΗ Α.Ε. να είναι προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας και προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου.

 

-Η περιουσία της αποτελεί εθνικό πλούτο και περιουσία όλων των Ελλήνων και μέρος της περιουσίας που επιδιώκουν να εκποιήσουν αποτελεί αναγνωρισμένη περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ με τον νόμο 2773/99 (άρθρο 34).

 

• Λέτε ότι υπάρχουν αλλότρια συμφέροντα πίσω από τη «μικρή ΔΕΗ»; Κατονομάστε τα.

 

Προφανώς και υπάρχουν. Είναι οι υποτιθέμενοι επενδυτές (γνωστοί και ως αεριτζήδες) που ασχολούνται με την ενέργεια και πιέζουν προκειμένου να καταφέρουν να διαλύσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας. Μια επιχείρηση που δημιουργήθηκε πριν από 60 χρόνια «προς χάριν δημοσίου συμφέροντος» και από τότε μέχρι σήμερα ηλεκτροδοτεί το σύνολο της επικράτειας παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές για όλους τους καταναλωτές. Η «προίκα» της, μεγάλη και μοναδική: οι 34 μεγάλοι θερμικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί και τα 3 αιολικά πάρκα του διασυνδεδεμένου συστήματος της ηπειρωτικής χώρας καθώς και οι 61 αυτόνομοι σταθμοί Κρήτης, Ρόδου και λοιπών νησιών μας συνιστούν τον βιομηχανικό κολοσσό της ΔΕΗ που αποτελεί την ενεργειακή βάση κάθε οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση, πέραν της δημιουργίας νέων θερμικών (λιγνιτικών, πετρελαϊκών, φυσικού αερίου) και υδροηλεκτρικών σταθμών, στρέφεται και προς την αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας (άνεμος, ήλιος, γεωθερμία). Οι ιδιώτες, αν ήθελαν πραγματικά να επενδύσουν, θα μπορούσαν να το κάνουν από το 2008 που τους χορηγήθηκαν άδειες κατασκευής λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Δεν το έκαναν όμως γιατί, όπως πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, το επενδυτικό-κατασκευαστικό κόστος είναι τεράστιο ενώ τέτοιου είδους επενδύσεις δύνανται να αποδώσουν μετά από μία 15ετία, τουλάχιστον.

 

• Τι σημαίνει για τον καταναλωτή η υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ», από τη στιγμή που, ούτως ή άλλως, η αγορά της ενέργειας έχει απελευθερωθεί τουλάχιστον μια δεκαετία;

 

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, η επιχειρούμενη πώληση της «μικρής ΔΕΗ» θα σημαίνει διάλυση της επιχείρησης και μεγάλα προβλήματα για τον Ελληνα καταναλωτή, δηλαδή για όλους μας. Η ασάφεια που διέπει την πελατειακή βάση και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή της, το τι θα ισχύσει με τα ειδικά τιμολόγια και φυσικά η άμεση και μεγάλη αύξηση των τιμολογίων [όπως γίνεται από τη στιγμή (2003) που έχει συντελεστεί η απελευθέρωση της αγοράς Η/Ε και όπως έγινε και στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.] είναι ζητήματα που συνδέονται και θα επηρεάσουν άμεσα τους καταναλωτές. Να σημειώσω εδώ ότι τα παραδείγματα και οι παραλληλισμοί του τύπου ότι πιθανόν ο καταναλωτής να έχει κέρδος (στην περίπτωση της ΔΕΗ) όπως με την περίπτωση του ΟΤΕ, δεν έχουν καμία λογική υπόσταση. Είναι πολύ χαρακτηριστικό και καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει χώρα όπου η ενέργεια να πέρασε σε ιδιωτικά χέρια και να υπήρξε μείωση της τιμής στο ρεύμα. Το αντίθετο. Υπήρξε αύξηση, και μάλιστα μεγάλη.

 

• Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εάν προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο; Εκτός από κοινωνικές θα υπάρξουν και περιβαλλοντικές;

 

Οι επιπτώσεις θα είναι καταιγιστικές και άμεσες καταλαμβάνοντας δυστυχώς ένα ευρύ φάσμα. Θα είναι εργασιακές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολλά άλλα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σήμερα –ελέω ΔΕΗ– έχουν μετεγκατασταθεί περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα γης που έχουν απαλλοτριωθεί και χιλιάδες στρέμματα εδαφών που έχουν αποκατασταθεί. Τις εκτάσεις αυτές η ΔΕΗ τις παραχωρεί ανταποδοτικά -έναντι μικρού τιμήματος- στους πολίτες προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν. Νομίζετε πως το ίδιο θα κάνουν και οι ιδιώτες; Σαφώς και όχι, καθώς μια τέτοια τακτική δεν εμπίπτει στους «κανόνες» των ιδιωτικών συμφερόντων. Περαιτέρω, ο εν λόγω κυβερνητικός σχεδιασμός δεν εγγυάται, δεν διασφαλίζει το Ειδικό Αναπτυξιακό Τέλος, ενώ αγαθά όπως η τηλεθέρμανση αλλά και μια σειρά παροχών που καθιερώθηκαν από το κοινωνικό προφίλ της επιχείρησης τίθενται εν αμφιβόλω.

 

• Πώς σχεδιάζετε να κλιμακώσετε τις αντιδράσεις σας; Θα δούμε δυναμικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς ΑΗΣ και «μπλακ άουτ»; Θα υπάρξουν νομικές προσφυγές;

 

Δυστυχώς η κυβέρνηση (απαράδεκτα και προκλητικά) επέλεξε να περάσει ένα σχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής, αδιαφορώντας –προφανώς– για τις αντιδράσεις. Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει τον «μοναχικό δρόμο» χωρίς καμία πρόθεση για συζήτηση, χωρίς καμία πρόθεση για διάλογο. Η απάντησή μας λοιπόν σ’ αυτή την αντιδημοκρατική μονομερή διαχείριση δεν μπορεί παρά να είναι σφοδρή και μετωπική. Μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στην ίδια τη ΔΕΗ, τους καταναλωτές και φυσικά τους εργαζομένους. Συνιστούμε, δε, στην κυβέρνηση την προσοχή της σχετικά με το πώς θα διαχειριστεί τη διαθέσιμη ενέργεια, έτσι ώστε να μην προχωρήσει σε περικοπές ρεύματος των καταναλωτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων, αφήνοντας την ίδια στιγμή τους ιδιώτες να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την όλη συγκυρία.

 

Τέλος, ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι τους περιβόητους διακόπτες της ΔΕΗ δεν τους κατεβάζουν οι εργαζόμενοι αλλά η κυβέρνηση και αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση, που επέλεξε την αδιαλλαξία και την αδιαφορία, θα κληθεί να σηκώσει τις ευθύνες της και το βάρος μιας κινητοποίησης που δεν θα έχει προηγούμενο, καθώς απέναντί της θα συναντήσει όχι μόνο τους εργαζομένους αλλά όλη την κοινωνία και όλους τους φορείς.

 

Scroll to top