04/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, νέος δήμαρχος Κοζάνης

«Θέλουμε δημόσια και βιώσιμη ΔΕΗ για να σχεδιάσουμε ένα πράσινο μέλλον στην περιοχή»

Ο πρώτος «οικολόγος» δήμαρχος στην Ελλάδα είναι γεγονός. Οταν μάλιστα εκλέγεται στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας με 57,23%, μιλάμε άνετα για φαινόμενο. Κι όταν η νίκη του είναι επί του... «καθεστώτος Κουκουλόπουλου», τότε σημαίνει ότι παλιά πολιτικά και κομματικά στερεότυπα έχουν καταρρεύσει. Μέλος στο Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης,.
      Pin It

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Νίκο ΦωτόπουλοgetFile (11)

 

• Μπορεί να μην έχετε αναλάβει ακόμη τα ηνία του δήμου, αλλά ως εκλεγμένος δήμαρχος τι κάνετε σήμερα για τη «μικρή ΔΕΗ»; Στηρίζετε τις κινητοποιήσεις;

 

Καταρχήν η περιοχή μας εδώ και χρόνια βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα μονοδιάστατο παραγωγικό μοντέλο και βιώνει μια πρωτοφανή περιβαλλοντική υποβάθμιση, παράλληλα με μια οικονομική κρίση που προέκυψε πριν από την εθνική κρίση και τα μνημόνια. Η εντύπωση πως η εκμετάλλευση του λιγνίτη θα μπορεί επ’ άπειρον να είναι η κυρίαρχη δραστηριότητα στην περιοχή, αγνοώντας όλες τις συνέπειες, ήταν εδραιωμένη στη συνείδηση των περισσοτέρων και την υποστήριζε το τοπικό πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα εξουσίας. Ομως αυτήν τη στιγμή η περιοχή μας βρίσκεται αθωράκιστη σε πάρα πολύ δυσάρεστες εξελίξεις. Η δραματική μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί έγκαιρα και να δρομολογηθούν εναλλακτικές λύσεις. Και βέβαια η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για την οποία εμείς από νωρίς εκφράσαμε και τις ανησυχίες μας για τα επακόλουθα στον τόπο μας και την κάθετη διαφωνία μας, ενώ ήμασταν παρόντες σε όλες τις κινητοποιήσεις εναντίον της ιδιωτικοποίησης και φυσικά και τώρα τις στηρίζουμε.

 

Ομως εκτός της ιδιωτικοποίησης, μεγάλος κίνδυνος και φόβος είναι να περάσουν στα χέρια ιδιωτών τα προνόμια και οι κρυφές επιδοτήσεις που απολάμβανε η Δημόσια ΔΕΗ σε βάρος του τόπου μας και να βρεθούμε διπλά εκτεθειμένοι. Ο πιθανός αγοραστής της ΔΕΗ οφείλει να γνωρίζει (και αυτό ίσως αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στις διαθέσεις του) πως θα πρέπει να αναλάβει και όλες τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ απέναντι στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Και σ’ αυτό θα μας βρει απέναντί του. Και μερικές από αυτές είναι ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση της μεταλιγνιτικής περιόδου, ο τοπικός πόρος ανάπτυξης, οι μετεγκαταστάσεις οικισμών, ο φόρος λιγνίτη που θα πρέπει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, η αποκατάσταση και επαναπόδοση των εδαφών. Εμείς θέλουμε μια δημόσια και βιώσιμη Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, προκειμένου να έχουμε συνομιλητή μας έναν δημόσιο φορέα ώστε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε αυτό που θα δίνει την προοπτική για ένα βιώσιμο και πράσινο μέλλον για την περιοχή μας. Πιστεύουμε πως η απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πρέπει να είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα ώστε να ανοίξει ο διάλογος για τη διαμόρφωση των σχέσεων ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας πάνω σε άλλη βάση.

 

• Τα πιθανά «μπλακ άουτ» είναι θεμιτό όπλο του αγώνα ή συμμερίζεστε την άποψη ότι προκαλούν καταστροφή στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις;

 

Οι κοινωνικοί αγώνες πάντα έχουν και συνέπειες. Δεν υπάρχει ένας αντικειμενικός τρόπος ορισμού του δίκαιου ή άδικου αγώνα. Αυτό αξιολογείται πάντα κατά περίπτωση και αναλόγως του διακυβεύματος. Πρέπει όμως οι μορφές αγώνα που προκαλούν μεγάλες συνέπειες σε άλλες κοινωνικές ομάδες να χρησιμοποιούνται πάντα με σύνεση και ως έσχατο μέσο πίεσης. Είναι αλήθεια πως ακραίες μορφές αγώνα κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν καταχρηστικά, αλλά και η εξουσία χρησιμοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό ως όπλο ώστε να προκαλέσει την αλληλεξουδετέρωση αγώνων.

 

• Ενας αριστερός δήμαρχος στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας σημαίνει ότι θα δούμε μεγάλη στροφή στον τρόπο που αντιμετώπιζε έως χθες η αυτοδιοίκηση την υπόθεση ΔΕΗ; Και αν ναι, πώς θα αποτυπωθεί αυτό στις πολιτικές σας;

 

Προέρχομαι από τον οικολογικό χώρο, ενώ η Δημοτική Κίνηση είναι ένας χώρος με βασικούς πυλώνες την Αριστερά και την Οικολογία. Συνυπάρχουμε όμως και με πολίτες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και έχουμε πραγματικά προχωρήσει σε συνθέσεις. Αλλά ναι, η αντιμετώπισή μας θα είναι διαφορετική. Εμείς έχουμε ως βασικό προγραμματικό μας στόχο την μη ανοχή απέναντι στη ΔΕΗ. Δεν υποστέλλουμε κανένα αίτημα για ένα βιώσιμο μέλλον για τον τόπο μας. Η ΔΕΗ και η λιγνιτική δραστηριότητα είχε τεράστιες συνέπειες στο τοπικό περιβάλλον και στην τοπική οικονομία, ενώ η εξόρυξη του λιγνίτη γινόταν με τρόπο σχεδόν αποικιοκρατικό. Από την άλλη, απαιτείται η συνεργασία ούτως ώστε από κοινού με τη ΔΕΗ αλλά και τους άλλους φορείς της περιοχής να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο που θα είναι βιώσιμο για τον τόπο.

 

• Η προστασία του περιβάλλοντος και οι θέσεις εργασίας είναι δύο βασικά ζητούμενα για την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία γενικότερα. Βλέπετε ότι μπορεί να ασκηθεί επιρροή από την αυτοδιοίκηση αν αναλάβουν κομμάτι της ΔΕΗ ιδιώτες;

 

Ναι, και πρέπει να ασκηθεί επιρροή από την αυτοδιοίκηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στην επιχείρηση, οι οποίες λόγω των περιορισμών στις προσλήψεις δεν μπορούν να καλυφθούν, ενώ έχει καθιερωθεί ένα καθεστώς δουλείας σε διάφορες εργολαβίες που αναπτύσσονται σε ορυχεία και σταθμούς. Η δε προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες, τους οποίους εκπροσωπούμε, αλλά και στις επόμενες γενιές, μια και θα πρέπει να τους παραδώσουμε έναν τόπο βιώσιμο. Εως και σήμερα οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της ΔΕΗ ήταν πολύ κακές. Ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα και υποβάθμιση των υδάτινων αποθεμάτων της περιοχής, τεράστιες εκτάσεις ορυχείων χωρίς αποκατάσταση, μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όπως μαρτυρούν εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος και αναφορές του συνηγόρου του πολίτη. Με τα έως τώρα δεδομένα -και αν δεν αλλάξουμε πολιτικές-, όταν η ΔΕΗ θα εγκαταλείψει την περιοχή θα αφήσει πίσω της σεληνιακό τοπίο.

 

• Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε μόλις αναλάβετε δήμαρχος;

 

Να ξεκινήσουμε διάλογο για το μέλλον του τόπου μας, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή ενός σχεδίου εξόδου της περιοχής μας από την κρίση στηριγμένο σε μια κοινωνική και οικολογική φιλοσοφία. Παράλληλα, θα ξεκινήσουμε προσπάθεια εκσυγχρονισμού όλων των υπηρεσιών και των δομών του δήμου, σε συνεργασία με το προσωπικό αλλά και τους πολίτες. Τέλος, θέλουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα δίνουν λύσεις στην κρίση και θα αξιοποιούν τις δυνάμεις της κοινωνίας που έχουν δυνατότητες και διάθεση για προσφορά.

 

Scroll to top