- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

To μεροκάματο του τρόμου

06/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

Σε καθεστώς δουλεμπορίου εργάζονται οι καθαρίστριες στις εργολαβικές εταιρείες. Σωρεία καταγγελιών για την εταιρεία «Φάσμα Α.Ε.». Για συκοφαντία κάνει λόγο η διοίκηση της εταιρείας

 

Tης Αφροδίτης Τζιαντζή

 

«Θα χυθεί άπλετο φως». Θα μπορούσε να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, μόνο που η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι πολύ ζοφερή για να σηκώνει λογοπαίγνια. Ειδικά όταν τέσσερα χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχουν βρεθεί οι δράστες, αλλά το καθεστώς του δουλεμπόριου στις εργολαβικές εταιρείες, ενάντια στο οποίο αγωνιζόταν η τότε γραμματέας της ΠΕΚΟΠ, συνεχίζεται ανεξέλεγκτο.

 

Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης -που θα εκδοθεί τους επόμενους μήνες- για το αν η επίθεση στην Κούνεβα θα χαρακτηριστεί «εργατικό ατύχημα», παρουσιάζουμε καταγγελίες εργαζομένων σε εργολαβική εταιρεία που περιγράφουν κλίμα φόβου και απειλών, σε ένα τοπίο στο οποίο κυριαρχούσε η επισφάλεια, ακόμα και πριν από τα μνημόνια.

 

«Καλά, για το πώς κλέβουν τις καθαρίστριες κανείς δεν νοιάζεται, το ξέρουμε. Δεν ενδιαφέρεται όμως το κράτος για το μαύρο χρήμα των εργολαβικών εταιρειών από τα αφορολόγητα κέρδη που κρύβουν από το Δημόσιο;». Η Αννα Χ. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) διαπιστώνει το αυτονόητο: Η εργασιακή εκμετάλλευση, ειδικά στις εργολαβικές εταιρείες, ελάχιστα συγκινεί, ακόμα και όταν παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία. Τουλάχιστον η φοροδιαφυγή, σκέφτηκε η καταγγέλλουσα στην «Εφ.Συν.», μπορεί να κεντρίσει κάπως το ενδιαφέρον των υπευθύνων.

 

Η Αννα εργάζεται στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», με εργοδότη την εταιρεία «Φάσμα», η οποία διατηρεί συμβόλαια με δεκάδες φορείς του Δημοσίου. Η «Φάσμα Α.Ε.» έχει βρεθεί δύο φορές ελεγκτέα από την Επιθεώρηση Εργασίας για παραβιάσεις τις εργατικής νομοθεσίας και της έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Η νομοθεσία ορίζει ότι όταν σε μια εταιρεία που συνεργάζεται με το Δημόσιο επιβάλλονται δύο φορές κυρώσεις, το συμβόλαιο καταγγέλλεται και ο εργολάβος αποκλείεται από δημόσιους διαγωνισμούς για 3 χρόνια. Παρ' όλα αυτά η εταιρεία «Φάσμα» δεν έχει απομακρυνθεί από το νοσοκομείο, αλλά συνεχίζει τη συνεργασία της κερδίζοντας προσωρινές παρατάσεις μέσω δικαστικών προσφυγών, και αναλαμβάνει νέα συμβόλαια με δημόσιους οργανισμούς.

 

Τι καταγγέλλεται ότι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, και πιθανότατα ισχύει και αλλού; «Δουλεύουμε ρεπό και Σαββατοκύριακα χωρίς να τα πληρωνόμαστε. Ετσι η εταιρεία κερδίζει ημερομίσθια απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Τέλος, σε περίπτωση που η πληρωμή γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού, μας εξαναγκάζουν να τους επιστρέψουμε κάποιο ποσό, ώστε το σύνολο να μην ξεπερνά τα 600 ευρώ. Το τελευταίο διάστημα μας καθυστερούν τις πληρωμές, έχουμε τρεις μήνες να πληρωθούμε κανονικά».

 

Η εργαζόμενη έκανε τη δική της έρευνα αναζητώντας μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών, τα οποία δεν συνηθίζει να τους δίνει η εταιρεία, και διαπίστωσε ότι είναι εικονικά: «Συγκρίνοντας τα ημερομίσθια που καταγράφονται με τις ημέρες που δουλέψαμε, υπολόγισα ότι σε διάστημα δύο μηνών είχαμε 9 ημέρες αδήλωτης εργασίας, από τις οποίες 3 ώς 4 είναι Κυριακές, δηλαδή έχουν προσαύξηση 75%. Αρα τα απλήρωτα μεροκάματα δύο μηνών αντιστοιχούν χρηματικά σε 11 με 12 απλές ημέρες. Κάθε 5 απλήρωτες ημέρες εργασίας αντιστοιχούν περίπου σε 160 € στο χέρι τον μήνα, 32 € καθαρά την ημέρα. Από τον συνολικό χρόνο εργασίας, περίπου το 20% είναι μαύρη εργασία», λέει και αναρωτιέται γιατί δεν επεμβαίνουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ακόμα και το ΣΔΟΕ.

 

Καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας έχει κάνει η ΠΕΚΟΠ, ενώ πρόσφατα αρκετές εργαζόμενες καταγγέλλουν ότι τις υποχρεώνουν να επιστρέφουν μέρος του μισθού: «Κάποιες που διαμαρτυρήθηκαν δεν τις απέλυσαν, αλλά τις υποχρέωσαν σε εξοντωτικά ωράρια και καψώνια, οπότε δεν ξαναμίλησαν. Για κάθε 600 € που μας καταβάλλουν, εξαφανίζουν άλλα 300 κάθε μήνα ανά εργαζόμενη», μας λέει, «ενώ υπερφορολογούμαστε για ποσά που δεν λάβαμε».

 

Ο νομικός σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γ. Μελισσάρης επιβεβαίωσε τις καταγγελίες: «Αρκετές εργαζόμενες καταγγέλλουν ότι υποχρεώνονται να επιστρέψουν μέρος του μισθού τους. Σπάνια μιλάνε επώνυμα γιατί φοβούνται. Μια συνδικαλίστρια που ήταν πιο εκδηλωτική, απολύθηκε. Εχει προσφύγει δικαστικά, λίγες όμως το κάνουν γιατί θεωρούν το κόστος δυσβάσταχτο». Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», Γ. Παπαδόπουλος, δεν απάντησε στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα της «Εφ.Συν». Ο Μ. Τσουρούλας, μέλος του Δ.Σ. και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, απάντησε ότι έχουν γίνει μειώσεις μισθών, αλλά προβλέπονται από τη μνημονιακή νομοθεσία.

 

Η εταιρεία «Φάσμα Α.Ε.» απάντησε γραπτώς, διαψεύδοντας τις καταγγελίες. Αποδίδει τις καθυστερήσεις πληρωμών σε οφειλές του Δημοσίου, λέγοντας ότι δεν ξεπερνάνε τον μήνα. Τέλος, γράφει ότι «ο ισχυρισμός περί εξαναγκασμού σε επιστροφή μέρους των καταβληθέντων χρημάτων είναι ψευδής, κακόβουλος και συκοφαντικός. Η εταιρεία και ο πρόεδρός της προσωπικά όχι μόνο αρνούνται όσα αναγράφονται, αλλά δηλώνουν ότι αποτελούν θλιβερή σκευωρία με σκοπό τη δυσφήμηση της εταιρείας και μόνο».

 

Πέρα όμως από τις καταγγελίες, που έχουν διατυπωθεί και επώνυμα από τις συνδικαλίστριες της ΠΕΚΟΠ, τα ερωτήματα παραμένουν: Γιατί μια εταιρεία η οποία που έχει πιαστεί δυο φορές να παρανομεί παραμένει στη θέση της; Πού χωλαίνουν οι έλεγχοι των αρχών; Γιατί οι εργαζόμενες μιλάνε μόνο ανώνυμα;

 

Μια απάντηση δίνει απολυμένη συνδικαλίστρια που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον εργολάβο: «Δεν είναι μόνον αυτός. Και οι άλλοι τα ίδια κάνουνε. Ομως μη γράψεις το όνομά μου. Δεν θέλω να γίνω κι εγώ Κούνεβα.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Πώς ορίζεται νομικά το εργατικό ατύχημα

 

Οπως μας εξήγησε η δικηγόρος της κ. Κούνεβα, Δάφνη Βαγιανού, νομικά η έννοια του εργατικού ατυχήματος περιλαμβάνει και τα βίαια συμβάντα -όπως ήταν η δολοφονική επίθεση με βιτριόλι- κατά τη διάρκεια της εργασίας ή εξ αφορμής αυτής – όπως είναι η μετάβαση ή η επιστροφή από τη δουλειά. Ζητώντας τον χαρακτηρισμό της επίθεσης ως «εργατικού ατυχήματος» διεκδικείται αποζημίωση από την ΟΙΚΟΜΕΤ, επειδή δεν προστάτευσε την Κ. Κούνεβα, η οποία δεχόταν απειλές λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης και ζητούσε να μετατεθεί κοντά στο σπίτι της και σε πρωινό ωράριο. Στη χθεσινή δίκη, η εργοδοτική πλευρά αρνήθηκε τα πάντα και υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν απειλές ούτε κακό κλίμα, κάτι που οι συνήγοροι της Κούνεβα διαψεύδουν.

 

Α.Τζ.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=21497