- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Λιγότερες αλλεργίες για τα παιδιά στα αγροκτήματα

10/07/14 ΠΑΙΔΙ / ΕΦΗΒΟΣ,ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ,ΥΓΕΙΑ

Όλα τα παιδιά που εξετάστηκαν ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, με τα μισά από αυτά να διαβιούν σε γαλακτοπαραγωγικές φάρμες. Βέβαια ο κίνδυνος για αλλεργίες είναι ακόμη μικρότερος σε σχέση με τα παιδιά των πόλεων.

Οι ερευνητές της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής την 'Αννα-Κάριν Λούντελ, παρακολούθησαν παιδιά έως την ηλικία των τριών ετών για να εξετάσουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματός τους σε σχέση με την εμφάνιση αλλεργιών.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Λούντελ, δήλωσε: «Η μελέτη μάς έδειξε για πρώτη φορά ότι η καθυστερημένη ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως όσον αφορά τα κύτταρα-βήτα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αλλεργιών».

Το γεγονός πως τα παιδιά με αλλεργίες στην ηλικία των 18 έως 36 μηνών έχουν υψηλότερο ποσοστό ανώριμων κυττάρων-βήτα στο αίμα τους κατά τη γέννησή τους και κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους, αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα αλλεργίες.

Η δρ. Λούντελ επίσης είπε ότι «πρέπει να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες στα γαλακτοκομικά αγροκτήματα που ενισχύουν την προστασία των παιδιών έναντι των αλλεργιών και επιταχύνουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματός τους ήδη από το εμβρυακό στάδιο».

Τα παιδιά εκτίθενται λιγότερο σε μικροοργανισμούς στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες και παθαίνουν πολύ λιγότερες μολύνσεις σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Αυτό καθιστά την καθυστερημένη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός τους.

Οι Σουηδοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη θα ωφελούνταν αν περνούσαν ένα διάστημα σε κάποιο αγρόκτημα με ζώα, ώστε να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στο έμβρυο να αναπτυχθεί πιο σωστά από ανοσολογική πλευρά.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=215791