- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Απορρίφθηκε μετ’ επαίνων το διαλυτήριο στο Καλυμπάκι

11/07/14 ΕΛΛΑΔΑ

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Καταπέλτη για τον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας αποτέλεσε η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να απορρίψει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδιαζόμενου διαλυτηρίου πλοίων του ΟΛΕ στο Καλυμπάκι, καθώς κρίθηκε ως δραστηριότητα με επικίνδυνες για την υγεία περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

Ως στόχος της δημιουργίας του διαλυτηρίου στην εξαιρετικά επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή της Ελευσίνας εμφανιζόταν η απαλλαγή του ημίκλειστου και αβαθούς κόλπου της Ελευσίνας από 20 ναυάγια. Ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας στο θέμα που είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» [3/7/2014, (ΟΛΕ)θρια επιλογή για τον κόλπο της Ελευσίνας] ισχυριζόταν πως στον χώρο υπάρχει υφιστάμενο διαλυτήριο της εταιρείας «Θ. Μ. Μπακόπουλος ΑΕΒΕ – Ναυπηγήσεις και Διαλύσεις Πλοίων». «Δεν υπάρχει κανένα διαλυτήριο, πρόκειται για κουφάρια», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Αργυρώ Παρασκευοπούλου, προϊσταμένη της διεύθυνσης περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Αττικής.

 

Εκθεση

 

Σύμφωνα με την έκθεση των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο, προκύπτει πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα για το ΥΠΕΚΑ, εστιάζει στα παρακάτω σημεία:

 

*Κατά την αυτοψία στον χώρο διαπιστώθηκε απουσία οποιουδήποτε μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και σχετικής υποδομής, σε αντίθεση με τα αναγραφόμενα στη σχετική -διαβιβασθείσα στην υπηρεσία της Περιφέρειας- μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

*Στην περιοχή υπήρχαν διάσπαρτα στερεά απόβλητα, προφανώς από παλαιότερη χρήση του χώρου.

 

*Η εμφανής αποξήλωση όλων των προϋφιστάμενων εγκαταστάσεων, η παλαιότητα όλων των παραμενόντων υπολειμμάτων, η βλάστηση εντός του χώρου, αλλά και η απουσία οποιουδήποτε εξοπλισμού, έστω και ιχνών του, καταδεικνύουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εγκατάλειψης του χώρου.

 

*Δεν διαπιστώνεται η παρουσία σχετικής παραγωγικής δραστηριότητας, καθιστώντας αδύνατη την εφαρμογή των προβλεπομένων συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.3325/2005, που ισχύουν για μονάδες υψηλής όχλησης.

 

*Η ίδρυση νέας μονάδας, που ανήκει στην κατηγορία της υψηλής όχλησης, απαγορεύεται.

 

Παράλληλα, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι σε συζήτηση που είχαν με υπεύθυνους του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας, οι τελευταίοι παραδέχθηκαν ότι ο ΟΛΕ δεν διαθέτει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, αλλά ούτε και εγκεκριμένο master plan για την επαναλειτουργία του διαλυτηρίου πλοίων. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως βρίσκεται ακόμα σε ισχύ η άδεια λειτουργίας του πρώην διαλυτηρίου Μπακόπουλου στο Καλυμπάκι, ενώ αυτό έχει ήδη… διαλυθεί από το 2010.

 

«Εκδούλευση»

 

Η κίνηση πολιτών Ecoeleusis, που είχε καταγγείλει το σχεδιαζόμενο έργο από την πρώτη στιγμή, σε ανακοίνωσή της στηλιτεύει και τη στάση της δημοτικής αρχής της Ελευσίνας, «η οποία παρέχει ανέξοδες “εκδουλεύσεις” στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, πως, τάχατες, μπορούν τα ναυπηγεία να πάρουν τη δουλειά της διάλυσης των ναυαγίων, ξέροντας καλά πως τα ναυπηγεία δεν μπορούν να αναλάβουν την ανέλκυση όσων ναυαγίων μπορούν να ανελκυθούν και ότι ο ανάδοχος της ανέλκυσης δεν μπορεί να υποχρεωθεί να “κόψει” τα ναυάγια στα ναυπηγεία».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=216130