vitamini-3

17/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΥΓΕΙΑ

Καμπανάκι κινδύνου για κοινό φάρμακο κατά της χοληστερίνης

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική έρευνα, η νιασίνη, γνωστή και ως βιταμίνη 3, δεν θα πρέπει να συνταγογραφείται πλέον για τακτική χρήση στους περισσότερους ασθενείς, καθώς επιφέρει αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
      Pin It

Ύστερα από περίπου 50 χρόνια ευρείας χρησιμοποίησης σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερίνης, η νιασίνη (γνωστή και ως βιταμίνη Β3) δεν θα πρέπει πλέον να συνταγογραφείται για τακτική χρήση στους περισσότερους ασθενείς, καθώς επιφέρει επικίνδυνες παρενέργειες, αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ανύπαρκτα οφέλη στη μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

vitamini3Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Ντόναλντ Λόιντ Τζόουνς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», μελέτησαν περίπου 25.700 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 80 ετών επί τέσσερα χρόνια. Ήταν η πιο μεγάλη μέχρι σήμερα μελέτη πάνω στη νιασίνη.

Όλοι οι ασθενείς έπαιρναν ήδη στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης, ενώ μερικοί έπαιρναν επίσης νιασίνη και άλλοι εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Η μελέτη όχι μόνο δεν έδειξε κάποιο πρόσθετο όφελος από τη νιασίνη στη μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, αλλά επίσης διαπίστωσε αυξημένη κατά 9% θνησιμότητα όσων έπαιρναν αυτό το φάρμακο.

Επίσης, υπήρχε γενικότερα, μεταξύ των χρηστών νιασίνης, σημαντική αύξηση σε σοβαρές παρενέργειες, όπως προβλήματα στο ήπαρ, συχνότερες μολύνσεις, αιμορραγίες, ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών και ανάπτυξη διαβήτη σε όσους δεν είχαν, όταν άρχισε η μελέτη.

Η νιασίνη αυξάνει κυρίως το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και δευτερευόντως το επίπεδο της «κακής» (LDL), καθώς και των τριγλυκεριδίων, πράγμα που θεωρητικά μειώνει τον γενικότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώνουν στην πράξη οι κλινικές δοκιμές του εν λόγω φαρμάκου.

Η αύξηση της HDL χάρη στη νιασίνη όχι μόνο δεν φαίνεται τελικά να μειώνει τον κίνδυνο να πεθάνει ένας ασθενής από καρδιαγγειακό επεισόδιο, αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή να αυξάνεται ο σχετικός κίνδυνος.

Πρόσφατα έχει ανακοπεί η σχετική συνταγογράφηση, αλλά η νιασίνη μπορεί να αγοραστεί ως βιταμίνη Β3 και μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων χωρίς συνταγή. «Επειδή μπορεί να αγοραστεί και χωρίς συνταγή γιατρού, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να καταλάβουν ότι η προειδοποίηση μετά τα νέα ευρήματα φαίνεται να ισχύει για όλα τα είδη της νιασίνης», τόνισε ο Ντόναλντ Λόιντ Τζόουνς.

efsyn.gr

Scroll to top