- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στο εδώλιο για τη ρύπανση τρεις βιομηχανίες

21/07/14 ΕΛΛΑΔΑ,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ,ΣΤΗΛΕΣ

[1]Στις 28 Ιανουαρίου του 2015 θα καθίσουν τελικά στο εδώλιο του Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές τριών βιομηχανιών που βρίσκονται εγκατεστημένες στον όρμο Μικρό Βαθύ της Αυλίδας, οι οποίες κατηγορούνται για περιβαλλοντική ρύπανση, έπειτα από την αναβολή που πήραν την περασμένη Παρασκευή που είχε οριστεί το δικαστήριο.

 

Η πρόσφατη σχετική ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον τους έπειτα από ελέγχους που διενήργησε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στις συγκεκριμένες βιομηχανίες το 2010 και ύστερα από επανειλημμένες καταγγελίες κατοίκων της Αυλίδας. Η ποινική δίωξη που στηρίχτηκε στις καταγγελίες και στο πόρισμα, που συντάχθηκε έπειτα από τη διενέργεια των ελέγχων, στρέφεται κατά:

 

● Της ιδιοκτήτριας των Ναυπηγείων Χαλκίδας, Σίσσυς Ηλία, και του διοικητικού στελέχους, Νίκου Μπουλουγούρη, για την υπαίθρια αποθήκευση αποβλήτων αμμοβολής και στερεών αποβλήτων που κατατάσσονται στα «επικίνδυνα και τοξικά», καθώς και για την εκροή στη θάλασσα μη βιολογικά επεξεργασμένων λυμάτων.

 

● Του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Νεοχημικής, Καρλ Φόερστερ, επειδή δεν απέτρεψε την εκροή ρυπασμένων από την επιχείρηση υδάτων και για την υπαίθρια εναπόθεση χημικών προϊόντων, γεγονός που εγκυμονούσε άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

 

● Της προέδρου της ΙΝΤΕΡΚΕΜ, Ιωάννας Τόρη, και των διευθυντών των δύο εργοστασίων, Χαράλαμπου Βαρελά και Σπύρου Πορίκη, για τη διαχείριση επικίνδυνων υγρών αποβλήτων χωρίς άδεια, την παράνομη αποθήκευσή τους, τη διοχέτευση στη θάλασσα άλλων υγρών αποβλήτων και για την έλλειψη του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού για τον περιορισμό των καυσαερίων.

 

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι του Τμήματος Περιβάλλοντος ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τις χρόνιες καταγγελίες των κατοίκων της Αυλίδας για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των Ναυπηγείων και των χημικών βιομηχανιών στην περιοχή. Κάποιοι από τους κατοίκους έχουν κληθεί να καταθέσουν στο δικαστήριο ως μάρτυρες κατηγορίας μαζί με τον αρμόδιο ελεγκτή του Τμήματος Περιβάλλοντος.

 

Τάσος Σαραντής

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=218882