22/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ «ΑΛΥΚΗ ΚΙΤΡΟΥΣ» ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Θέλουν να «τσιμεντώσουν» 4.000 στρέμματα υγρότοπου

      Pin It

Με μια αδικαιολόγητη, ατεκμηρίωτη και παράνομη απόφαση, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νικόλαος Ταγαράς, τροποποιεί τα όρια του Καταφυγίου Αγριας Ζωής (ΚΑΖ) «Αλυκή Κίτρους» στον Κορινό Πιερίας.

 

Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση που συρρικνώνει τα όρια του ΚΑΖ, επιχειρείται η διάνοιξη δρόμου για την οικοδόμηση του παραθεριστικού οικισμού «Ολυμπιάδα» και η οριστική «τακτοποίηση» μιας μεθόδευσης χρονολογούμενης από τη δεκαετία του ’90. Ολα αυτά συμβαίνουν σε έναν μοναδικό υγρότοπο που φιλοξενεί σημαντικό πλούτο ειδών ορνιθοπανίδας. Με αυτήν τη δόλια παράκαμψη της νομοθεσίας δρομολογείται πλέον η κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου οικισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας 6.500 κατοίκων.

 

Η περιοχή, εκτός από ΚΑΖ, αποτελεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Δικτύου NATURA 2000, ενώ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ προέβη σε μείωση του ΚΑΖ κατά 4.000 στρέμματα από τα περίπου 15.000 που καταλαμβάνει σήμερα, μη λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου για την περιοχή Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ξεκινήσει, ήδη από το 2013, προκαταρκτική διερεύνηση σχετικά με τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της συγκεκριμένης προστατευόμενης περιοχής.

 

Η οικοδόμηση του παραθεριστικού οικισμού, όπως τεκμηριώνεται και στην πρόσφατη έκθεση καταγραφής της ορνιθοπανίδας του Φορέα Διαχείρισης, παραβιάζει κατάφωρα την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς θα συντελέσει στην καταστροφή των ενδιαιτημάτων σημαντικών ειδών της ορνιθοπανίδας, αλλά και τύπων οικοτόπων του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, προκαλώντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στη βιοποικιλότητά της. Την ίδια στιγμή δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, καθώς η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών δεν μπορεί να θεωρηθεί τέτοιος λόγος και κανένα περιβαλλοντικό κριτήριο. Ακόμα και για όσους περιφρονούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου, αξίζει να επισημανθεί ότι η τσιμεντοποίηση μιας υγροτοπικής περιοχής θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελλοντικών κατοίκων του οικισμού σε περίπτωση πλημμύρας.

 

Οι οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς ζητούν από το ΥΠΕΚΑ την άμεση ανάκληση της απόφασης τροποποίησης των ορίων του ΚΑΖ «Αλυκή Κίτρους», καθώς και την πλήρη ανάληψη των ευθυνών για τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων προς την κατεύθυνση της αποτροπής της υποβάθμισης και της ορθής διαχείρισης του ανεκτίμητου αυτού υγρότοπου. Ο χειρισμός αυτός ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για αντίστοιχες αρνητικές ενέργειες και σε άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας, εξυπηρετώντας κοντόφθαλμες και επιζήμιες για το φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας επιλογές. Παρόμοιας λογικής πολιτικές επιλογές και νομοθετήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, δυστυχώς μονοπωλούν πλέον την ελληνική πραγματικότητα, καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 

Τάσος Σαραντής

 

Scroll to top