- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει

04/08/14 ΚΟΣΜΟΣ

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Τη μια μετά την άλλη κατάγουν τις στρατιωτικές νίκες οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, οι οποίοι χθες κατέλαβαν το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας, μια πετρελαιοπαραγωγό περιοχή και τρεις ακόμη πόλεις στην πρώτη μεγάλη νίκη τους εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη περιοχή από τον Ιούνιο.

 

Η κατάληψη του φράγματος της Μοσούλης με μια επίθεση που διήρκεσε κάτι λιγότερο από 24 ώρες μπορεί να δώσει στους σουνίτες εξτρεμιστές τη δυνατότητα να πλημμυρίσουν μεγάλες ιρακινές πόλεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανατροπής του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι και της σιιτικής κυβέρνησής του. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι βλέπουν τη σιιτική μειονότητα ως αποστάτες που αξίζει να πεθάνουν, κατέλαβαν επίσης και την πετρελαιοπαραγωγό πεδιάδα του Αΐν Ζάλαχ, την πέμπτη κατά σειρά που περνά στον έλεγχό τους, καθώς και τις πόλεις Ζουμάρ, Σιντζάρ και Αρσάλ.

 

Η αρχική αντίσταση που συνάντησαν οι ένοπλοι στην πόλη Ζουμάρ, κάμφθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα η διεθνής κοινότητα να τους βλέπει πλέον ως τη μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για τη σταθερότητα του Ιράκ, από το 2003 οπότε ανετράπη ο Σαντάμ Χουσέιν.

 

Καθώς πριν από λίγους μήνες οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις κατατροπώθηκαν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι σιιτικές πολιτοφυλακές και οι Κούρδοι αντάρτες αποτελούν την ύστατη γραμμή αντίστασης απέναντι στους σουνίτες αντάρτες, οι οποίοι έχουν τελικό τους στόχο να καταλάβουν τη Βαγδάτη. Γι’ αυτό και στο πολιτικό πεδίο, οι τελευταίες στρατιωτικές εξελίξεις καταδεικνύουν την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας που θα περιλαμβάνει και εκπροσώπους των σουνιτών.

 

Στο πλευρό του Μάλικι

 

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πάντως έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη εχθρό: τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο αυτό σώμα που ελέγχει την πολιτοφυλακή Μπασίτζ, η οποία φέρεται να μάχεται εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους.

 

Επισήμως βέβαια υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι η Τεχεράνη έχει δικούς της μαχητές εντός του Ιράκ. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι επιφανείς Ιρανοί πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα από την ταχύτατη προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την απειλή που αποτελούν τόσο για την ιρακινή κυβέρνηση όσο και το ίδιο το Ιράν.

 

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί έχει δηλώσει πάντως ότι εφόσον του ζητηθεί από την κυβέρνηση Μάλικι, θα συνδράμει στην αντιμετώπιση των σιιτών ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους.

 

Ο Κασέμ Σολεϊμάνι -επικεφαλής των «εξωτερικών» επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης, ευρύτερα γνωστής ως «Δύναμης Κουντς»- ταξίδεψε προσφάτως στη Βαγδάτη, σύμφωνα με αναφορές πολλών ιρανικών ιστοτόπων. Μάλιστα Ιρακινός βουλευτής ανάρτησε φωτογραφία του με τον Σολεϊμάνι στο Ιράκ, στα μέσα Ιουνίου.

 

Φρουροί της Επανάστασης

 

Σύμφωνα με αναλυτές, γνώστες της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, οι Φρουροί της Επανάστασης τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξήσει την παροχή όπλων και κονδυλίων σε ομάδες πολιτοφυλάκων, οι οποίες μάχονται εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους.

 

Τις απόψεις των αναλυτών συμμερίζεται, τέλος, και ανώτατος αξιωματικός σε θέματα ασφάλειας από την Τεχεράνη, ο οποίος υποστήριξε ότι στην παρούσα φάση το Ιράν έχει κινητοποιήσει περί τους 20.000 πολιτοφύλακες τους οποίους χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=222604