- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Φοβούνται κι άλλα ρωσικά «κανόνια»

04/08/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Η είδηση της κατάρρευσης της Labirint, του τέταρτου μεγαλύτερου ρωσικού tour operator, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Το προηγούμενο διάστημα, όταν υπήρχαν ισχυρά μηνύματα από τη Μόσχα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, διά στόματος της υπουργού Ολγας Κεφαλογιάννη, έκανε λόγο για αναδυόμενη αγορά που θέλει προσοχή, ορισμένοι Ελληνες επιχειρηματίες, παρά και τις τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε. λόγω της Ουκρανίας, ήταν υπέρ το δέον καθησυχαστικοί, καλλιεργώντας μάλιστα υψηλές προσδοκίες.

 

Γνώστες της τουριστικής αγοράς της Ρωσίας πάντως δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν και άλλα «κανόνια».

 

Τώρα, οι προσπάθειες του υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, αλλά και των Ελλήνων ξενοδόχων επικεντρώνονται στη φιλοξενία των 8.000 Ρώσων τουριστών που ήρθαν στη χώρα μέσω του συγκεκριμένου γραφείου, ώστε να μη μείνουν ξεκρέμαστοι, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπατρισμού τους με ευθύνη της ρωσικής πλευράς.

 

Το μήνυμα

 

Ο συντονισμός έχει ανατεθεί στον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Πάνο Λειβαδά, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την πρεσβεία μας στη Μόσχα και φυσικά με τους ξενοδόχους. Το μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η επιχειρηματική κοινότητα είναι ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα και δεν ξεχνά ότι σε χρόνια βαθιάς ύφεσης και οι Ρώσοι κράτησαν «ζωντανό» τον ελληνικό τουρισμό.

 

Επιπρόσθετα, όπως σημείωνε αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού, το «κανόνι» της Labirint, αλλά και της επίσης ρωσικής Neva, πριν από μερικές ημέρες, δεν σημαίνει ότι οι Ρώσοι χάνουν το ενδιαφέρον τους για διακοπές στην Ελλάδα. «Ας μη βλέπουμε το δέντρο αλλά το δάσος, που είναι οι 1,5 εκατ. Ρώσοι που επισκέπτονται τη χώρα μας και τους οποίους θα διεκδικήσουν, αν δεν το κάνουν ήδη, άλλοι tour operators» τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Τουρισμού.

 

Σε κάθε περίπτωση, η γενικότερη γεωπολιτική συγκυρία και η δεδομένη διάθεση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ να κλιμακώσουν τις κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς. «Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση των συνεπειών του συγκεκριμένου περιστατικού. Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και φιλόξενος τουριστικός προορισμός που σέβεται τους επισκέπτες της» τονίζει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

 

Απώλειες

 

Η διένεξη Ρωσίας–Ουκρανίας μειώνει κατά περίπου 300.000 τον στόχο των αφίξεων από τις δύο χώρες, καθώς ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αν. Ανδρεάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτιμά ότι φέτος θα επισκεφθούν τη χώρα μας 1,1 – 1,2 εκατ. Ρώσοι (1,35 εκατ. το 2013), ενώ ο αριθμός των Ουκρανών μόλις και μετά βίας θα ξεπεράσει τις 100.000 από 250.000 που ήταν πέρσι. Οι απώλειες σε χρήμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, με αφορμή την τουριστική κίνηση από Ρωσία και Ουκρανία, αναθεωρεί τις συνολικές προβλέψεις για φέτος, που έκαναν λόγο για 20 εκατ. αφίξεις.

 

Σε ό,τι αφορά την πτώχευση της Labirint, ο ΣΕΤΕ με ανακοίνωσή του «προτρέπει τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα, τα οποία συνεργάζονται με το συγκεκριμένο γραφείο ή με τους τοπικούς αντιπροσώπους του στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να φροντίζουν για την απρόσκοπτη φιλοξενία των Ρώσων επισκεπτών οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αυτά».

 

Η ελληνική αλυσίδα ξενοδοχείων Mitsis Hotels, με 5.000 πελάτες της Labirint, διαβεβαιώνει ότι συνεχίζει να τους φιλοξενεί χωρίς επιβάρυνση στα ξενοδοχεία της ανά την Ελλάδα. Οι πελάτες που θα αφιχθούν από τις 04/08 και μετά θα πρέπει να κατέχουν voucher του τουριστικού γραφείου «Le Grand» για τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία «Mitsis».

 

Η Aegean Airlines, η οποία συνεργαζόταν με τη Labirint για τη διακίνηση των Ρώσων τουριστών, διαβεβαιώνει ότι «όσοι είχαν βγάλει εισιτήρια με την Aegean μέσω της Labirint και είναι στην Ελλάδα θα επιστρέψουν κανονικά πίσω χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επίπτωση σε αυτούς λόγω της πτώχευσης της Labirint».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ανησυχία και στην Κρήτη για τον «Λαβύρινθο»

 

Ανησυχία προκάλεσε στην Κρήτη η είδηση για την πτώχευση της Labirint. Η γενική διευθύντρια της ταξιδιωτικής εταιρείας LeGrand, που εκπροσωπεί το Labirint στην Ελλάδα, Φωτούλα Σαπουνάκη, τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως δεν υπήρχε κανένα σημάδι για το «κανόνι» του μεγάλου ρωσικού πρακτορείου.

 

Ωστόσο, η ίδια διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την επιστροφή των Ρώσων κυρίως τουριστών που βρίσκονται στην Κρήτη μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου. «Οι πελάτες της Labirint, που έχουν εξυπηρετηθεί από εμάς στην Ελλάδα –μέχρι την ημερομηνία της πτώχευσης– βρίσκονται όλοι στα ξενοδοχεία τους, τα οποία έχουν πληρωθεί από εμάς, ανεξάρτητα από το εάν έχουμε καλυφθεί από τη Labirint», λέει η κ. Σαπουνάκη, ενώ για το θέμα της επιστροφής τους στις χώρες προέλευσής τους, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης τονίζει πως σε τέτοιες περιπτώσεις ενεργοποιούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν τα σχετικά έξοδα. «Θεωρώ πως πέρα από κάποια μικρή ταλαιπωρία και οι 1.400 τουρίστες που βρίσκονται αυτή την ώρα στα διάφορα αεροδρόμια της χώρας θα καταφέρουν να ταξιδέψουν πίσω στις πατρίδες τους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Βλατάκης. Πάντως, η μεγάλη ζημιά έχει να κάνει με τους περίπου 200.000 τουρίστες που είχαν κλείσει για φέτος τις διακοπές τους στην Ελλάδα μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου. Ο κ. Βλατάκης εκτιμά πως θα είναι δύσκολο να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ η κ. Σαπουνάκη καλεί τους τουρίστες που είχαν κάνει κράτηση μέσω του Labirint να επικοινωνήσουν με το γραφείο της LeGrand εφόσον επιθυμούν να κάνουν και πάλι τις κρατήσεις τους.

 

Πάντως, η ανησυχία όλων στην Κρήτη είναι πως το συγκεκριμένο «κανόνι» μπορεί να αποτελέσει την αρχή ενός ντόμινο, το οποίο θα συμπαρασύρει και άλλους μικρούς tours-operators, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό.

 

Μάριος Διονέλλης

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=222663