06/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψεκάστε, ψηφίστε, διαπλακείτε, τελειώσατε

Τόσο ισχυρή είναι η πίεση από τα μεγάλα συμφέροντα ώστε οι τροπολογίες για τα ΜΜΕ περνάνε με διαδικασίες φαστ τρακ, χωρίς την απαραίτητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και σε άσχετο νομοσχέδιο.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Εως και πριμ παραγωγικότητας πρέπει να διεκδικήσουν οι βουλευτές. Παρασκευή βράδυ κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες για τα ΜΜΕ, τα ιδιωτικά κανάλια αλλά και τη ΝΕΡΙΤ, σήμερα Τρίτη συζητιούνται και, κατά πάσα πιθανότητα, ψηφίζονται. Ούτε σπρίντερ να ήταν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης.

 

Προφανώς η πίεση που ασκείται είναι πολύ ισχυρή, πρέπει όλα να τελειώσουν μέχρι αύριο, ώστε να κλείσει η Βουλή και να φύγουν ήσυχα για τις διακοπές τους τα… συμφέροντα. Και είναι τόση η πίεση, που καταθέτουν τις τροπολογίες χωρίς αυτές να συνοδεύονται από την «Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους» (άρθρο 75, παράγραφος 2 του Συντάγματος). Δεν αποτελεί σύνηθες γεγονός ένα νομοσχέδιο ή μια τροπολογία που καταθέτει προς ψήφιση η κυβέρνηση να μη συνοδεύονται από αυτή την έκθεση, δεν είναι και σπάνιο, όμως, για τη νομιμότητα αποφασίζει στο τέλος η Βουλή. «Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και της εκτίμησης των οικονομικών αποτελεσμάτων», ομολόγησε το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

Καταγγελία από ΣΥΡΙΖΑ

 

«Δεν είναι μόνο παντελώς άσχετη τροπολογία σε σχέση με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ούτε ότι δεν υπήρξε βεβαίως καμία σχετική συζήτηση στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει: «Πέραν όμως των σοβαρότατων διαδικαστικών ζητημάτων, σημειώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας με το σύνολο του περιεχομένου της συγκεκριμένης τροπολογίας, καθώς το περιεχόμενό της αποτελεί κυριολεκτικά ένα νέο συμβόλαιο των πολιτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης με τη διαπλοκή στον χώρο των μίντια. Με την τροπολογία ως σύνολο και με τις συγκεκριμένες διατάξεις καθιερώνεται απροκάλυπτα ένα νέο πλαίσιο πλήρους αυθαιρεσίας και μεροληψίας υπέρ των συμφερόντων συγκεκριμένων επιχειρηματιών». Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και η ΔΗΜΑΡ, διότι «γεννά εύλογες αμφιβολίες για τις επιδιώξεις που προωθούνται στον ευαίσθητο και πληττόμενο χώρο των ΜΜΕ», ανέφερε με ανακοίνωσή της.

 

Τόσο οι τροπολογίες πάντως που εντάχθηκαν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι», όσο και το πολυνομοσχέδιο το οποίο εκτός απροόπτου θα υπερψηφιστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, κρύβουν πολλά μυστικά (και ντοκουμέντα;) για τα ΜΜΕ. Ας τα δούμε συνοπτικά, ανακεφαλαιώνοντάς τα, να δώσουμε επ’ ευκαιρίας κι έναν μπούσουλα στους κυβερνητικούς βουλευτές ώστε να ξέρουν τουλάχιστον τι θα ψηφίσουν.

 

Συνχωνεύσεις κατ’εξαίρεση

 

● Η κυβέρνηση, όπως λέγαμε και χθες, προωθεί τις συγχωνεύσεις στα ΜΜΕ. Πλέον επιτρέπονται «κατ’ εξαίρεση συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων» και καταργείται ο νόμος του 2007 που απαγόρευε «κάθε σύμπραξη μεταξύ επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης». Οι συμπράξεις «συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας, ιδίως μέσω της από κοινού αξιοποίησης οικονομικών πόρων, τεχνολογικών μέσων, μέσων παραγωγής και τεχνολογικού εξοπλισμού ή σχετικά με τη διαχείριση, παραγωγή, εκμετάλλευση ή διανομή προγραμμάτων ή περιεχομένου, τη συλλογή, διανομή και πρακτόρευση υλικού επικαιρότητας ή για την πρακτόρευση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου για περισσότερα του ενός Μέσα εφόσον δεν έχουν αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού». Επίσης, ενώ μέχρι τώρα κάθε ραδιοτηλεοπτικό ΜΜΕ έπρεπε να απασχολεί συγκεκριμένο αριθμό εργαζόμενων, πλέον, με τις… συμπράξεις, «λαμβάνεται υπόψη και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με αυτούς επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν ενημερωτικά ή μη Μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά)». Μετά λοιπόν από τους ενοικιαζόμενους θα έχουμε και μεταφερόμενους εργαζόμενους.

 

● Ανατρέπεται το υφιστάμενο πλαίσιο της διαφημιστικής αγοράς και αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμού του αγγελιόσημου. Συγκεκριμένα, καταργείται το 9,9% που δίνεται ως αμοιβή των διαφημιστικών εταιρειών και των media shops για κάθε διαφήμιση. Επίσης, απαγορεύεται κάθε άλλη άμεση ή έμμεση συναλλαγή μεταξύ των διαφημιστικών εταιρειών και των ΜΜΕ, οι διαφημιστικές εταιρείες θα πληρώνονται αποκλειστικά από τους διαφημιζόμενους και η τιμολόγηση θα γίνεται από τα ΜΜΕ απευθείας στους τελευταίους. Ομως, αλλάζει και ο νόμος για την είσπραξη του αγγελιόσημου με τις διαφοροποιήσεις που πραγματοποιούνται με το άρθρο 1 της τροπολογίας και την «Απευθείας Τιμολόγηση Διαφημιζόμενων». Προβλέπεται χαρακτηριστικά πως «o ειδικός φόρος, το αγγελιόσημο, ο ΦΠΑ και οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, καθώς και ο ειδικός φόρος και το αγγελιόσημο για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως Μέσων για την αμοιβαία προβολή τους, υπολογίζεται με βάση την τιμή που αναγράφεται στο τιμολόγιο, όπως αυτή προκύπτει μετά την αφαίρεση της τυχόν χορηγούμενης έκπτωσης».

 

● Η προκήρυξη των νέων ραδιοτηλεοπτικών αδειών μεταφέρεται εκ νέου για το 2015. Κι άλλη παράταση! Συνεχίζεται δηλαδή το καθεστώς της «προσωρινής άδειας» των καναλιών, χωρίς αξιολόγηση και άδεια. Οι συχνότητες, δημόσιο αγαθό, που παντού ανά τον κόσμο παραχωρούνται σε ιδιώτες με βάση κάποια κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, εδώ προσφέρονται δωρεάν.

 

● Τα διαφημιστικά μηνύματα της DIGEA χαρακτηρίζονται «δημοσίου συμφέροντος», οπότε κι εκπίπτουν κάθε είδους φορολόγησης! «Η δωρεάν μετάδοση οπτικοακουστικών ή ηχητικών μηνυμάτων κατά την περίοδο της ψηφιακής μετάβασης, για την ενημέρωση και ορθή πληροφόρηση του κοινού εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και αποτελεί υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφωνικών σταθμών», λέει η διάταξη. Οπότε «δεν θεωρείται διαφήμιση, απαλλάσσεται καταβολής αγγελιόσημου και απαλλάσσεται κάθε φόρου, τέλους ή άλλης επιβάρυνσης».

 

● Με άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο έχουμε την πλήρη ανατροπή και στον πυρήνα του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ. Εκείνον που αφορούσε την ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνηση και τα κόμματα, αυτόν που είχε κάνει σημαία του ο Παντελής Καψής.

 

Αλλαγές στη ΝΕΡΙΤ

 

Με την τροπολογία αλλάζει ο τρόπος επιλογής των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς και του διευθύνοντα συμβούλου και των μελών του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ. Συγκεκριμένα, εγκαταλείπονται ως «χρονοβόρες, πολύπλοκες και δυσχερώς υλοποιήσιμες» οι αντικειμενικές διαδικασίες που προέβλεπε ο νόμος και αντικαθίστανται από τη «θέσπιση απλούστερων και συντομότερων χρονικά διαδικασιών». Η επιλογή των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, λοιπόν, δεν θα γίνεται πλέον από τους αρμόδιους φορείς (πανεπιστημιακά τμήματα, εξωτερικοί αξιολογητές κ.λπ.), αλλά από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου για θέματα ραδιοτηλεόρασης υπουργού. Στην ουσία θα διορίζει ο υπουργός τα δύο συμβούλια. Η ακομμάτιστη ΕΡΤ που έλεγαν…

 

● Στο πολυνομοσχέδιο της Τετάρτης υπάρχει και μία διάταξη με την οποία καταργείται η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τύπο. Μια διάταξη καταστροφική για τις επαρχιακές εφημερίδες, η οποία προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και βουλευτών της συγκυβέρνησης (από την επαρχία, φυσικά), οι οποίοι ζητούν την απόσυρσή της. Οι ιδιοκτήτες των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης μιλούν για ολέθριες συνέπειες στη βιωσιμότητα του περιφερειακού Τύπου. «Ουδείς θέλει τον θάνατο του επαρχιακού Τύπου», είπε προς τους βουλευτές και τους εκπρόσωπους των περιφερειακών Μέσων ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων επί του πολυνομοσχεδίου.

 

 

 

Scroll to top