06/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μελαψοί δεν πετάνε

Σύρος στην καταγωγή, Σουηδός στην υπηκοότητα, «λαθρομετανάστης» στην Ελλάδα, ο 36χρονος που έχασε την πτήση του για Κοπεγχάγη από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, επειδή στον έλεγχο διαβατηρίων υπάλληλοι και αστυνομικοί «ήταν βέβαιοι» ότι τα έγγραφά του ήταν πλαστά.
      Pin It

Του Μάριου Διονέλλη

 

Το πιο σκληρό πρόσωπο της Ελλάδας γνώρισε ένας Σύρος μετανάστης που το τελευταίο διάστημα ζει νόμιμα στη Σουηδία. Ο Said Mashan ταξίδεψε από το Μάλμε -όπου διαμένει και εργάζεται- στην Κωνσταντινούπολη -όπου ζει η μητέρα του, για να την επισκεφτεί. Στην επιστροφή βρήκε το φτηνότερο εισιτήριο για Κοπεγχάγη μέσω Ηρακλείου, χωρίς όμως να ξέρει τι θα τον περιμένει στο νησί του… Ξένιου Δία.

 

Οπως κα ταγγέλλει ο ίδιος, η πτήση του αναχωρούσε στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής, αλλά -όταν έ- φτασε στο γκισέ για τον έλεγχο των διαβατηρίων- η υπάλληλος της SwissPort ήταν απολύτως βέβαιη από το χρώμα του δέρματος και την καταγωγή του ότι τα χαρτιά του θα ήταν… πλαστά. Αν και της επέδειξε σουηδικό διαβατήριο και σουηδική αστυνομική ταυτότητα, εκείνη τον άφησε να περιμένει για μισή ώρα στην ουρά, εξυπηρετώντας περίπου 10-12 άλλους επιβάτες και στη συνέχεια φώναξε την αστυνομία. Ο αστυνομικός έλεγχος κράτησε άλλη μισή ώρα και μόνον αφού διαπιστώθηκε ότι τα χαρτιά του ήταν εντάξει, αφέθηκε ελεύθερος να ταξιδέψει. Ηταν όμως πολύ αργά, αφού η πτήση είχε πλέον «κλείσει» και το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να τροχοδρομήσει στον διάδρομο απογείωσης.

 

Προκατάληψη

 

Ο 36χρονος απέμεινε εγκλωβισμένος στο Ηράκλειο, λόγω του χρώματός του και λόγω της προκατάληψης των υπαλλήλων του αεροδρομίου, χωρίς κανένας να του ζητήσει συγγνώμη για την ταλαιπωρία και κυρίως χωρίς χρήματα για να βγάλει καινούργιο εισιτήριο. Η οδύσσειά του συνεχίστηκε για περίπου δύο 24ωρα και, αφού έγιναν παρεμβάσεις στις αστυνομικές αρχές και στη διοίκηση του αεροδρομίου Ηρακλείου από δημοσιογράφους και τοπικούς βουλευτές. Χθες παρέμβαση για το θέμα έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ζητώντας από τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα να βρεθεί αμέσως λύση, ώστε να σταματήσει να εκτίθεται η χώρα.

 

Εκείνος σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» προσπαθεί να δικαιολογήσει τον αυξημένο ζήλο της υπαλλήλου, λόγω των υψηλών προστίμων που επιβάλλονται στις εταιρείες εδάφους όταν «ξεφύγει» κάποιος μετανάστης χωρίς να έχει νόμιμα έγγραφα. «Ηταν μάλλον φυσικό να παραξενευτεί βλέποντας έναν μελαψό να ταξιδεύει για Σουηδία, όπως και αν έβλεπε έναν ξανθό να ταξιδεύει για Αφρική», λέει ο κ. Πλιάκας.

 

Τελικά, αργά το απόγευμα της Δευτέρας βρέθηκε λύση μέσω της αεροπορικής εταιρείας Norwegian, η οποία εξέδωσε νέο εισιτήριο για τον 36χρονο, ώστε στις 7 Αυγούστου να ταξιδέψει από το Ηράκλειο για την Κοπεγχάγη, ενώ η υπεύθυνη του σταθμού επιβατών Ηρακλείου της SwissPort επιμένει να αρνείται κάθε ευθύνη της εταιρείας για το περιστατικό.

 

Συγκεκριμένα σε δήλωσή της προς την «Εφ.Συν.» αναφέρει πως «παρ’ όλο που δεν προβλέπονται ανάλογες αποζημιώσεις, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είναι ξεκάθαρο ότι δεν φέρει ευθύνη η εταιρεία για την απώλεια της πτήσης του επιβάτη, η αεροπορική εταιρεία που ταξίδευε αρχικά ο κ. Mashan Said του έχει αλλάξει το εισιτήριο για να ταξιδέψει σε επόμενη ημερομηνία χωρίς επιβάρυνση».

 

Συνήθης πρακτική

 

Πέρα από την ταλαιπωρία του συγκεκριμένου επιβάτη εγείρονται σημαντικά ζητήματα για τον τρόπο, με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι επιβατών στα αεροδρόμια και για τις προκαταλήψεις που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι έχουν πιο σκούρο χρώμα επιδερμίδας. Σύμφωνα με παλαιότερες καταγγελίες, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου η προκατάληψη αποτελεί συνήθη πρακτική κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

 

Υπάλληλοι του αεροδρομίου μιλούν για μαύρο Βρετανό υπήκοο, καθηγητή Πανεπιστημίου, που υπέστη εξευτελιστική συμπεριφορά στον έλεγχο διαβατηρίων μέχρι να τον πιστέψουν ότι είναι αυτός που δήλωνε, αλλά και για περίπτωση Γάλλου υπηκόου, επίσης μελαψού, που είδε κι έπαθε για να αποδείξει ότι δεν είχε… κλέψει το διαβατήριο που επεδείκνυε στο γκισέ!

 

Scroll to top