ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ τώρα

      Pin It

Του Περικλή Κοροβέση

 

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι η τελευταία μέρα της ανακωχής στην Παλαιστίνη και τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Κάιρο δεν είναι ακόμα γνωστά. Αλλά, όποια και να είναι τα αποτελέσματα, πιστεύω πως θα έχουμε ακόμα μια αποτυχία, έστω και αν η εκεχειρία παραταθεί και η όποια συμφωνία θα έχει την ίδια τύχη που είχαν και οι προηγούμενες. Και η εξήγηση είναι απλή. Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει στην Παλαιστίνη κανένα δικαίωμα για την κρατική της ύπαρξη. Αντίθετα, την θεωρεί ένα εμπόδιο για τη δικιά του «εθνική» ολοκλήρωση. Εξ ου και δεν έχει ορίσει επισήμως τα σύνορά του. Ούτε ακόμα έχει Σύνταγμα. Και αυτό σημαίνει πως η διάκριση μεταξύ συνταγματικού και αντισυνταγματικού είναι ανύπαρκτη. Και έτσι έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει. Ακόμα και γενοκτονίες.

 

Με την έναρξη της εκεχειρίας μετρήθηκαν 1.815 νεκροί, 10.000 τραυματίες στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι. Ανάμεσα στους νεκρούς 401 παιδιά και στους τραυματίες άλλα 2.805 παιδιά. Και αυτός δεν είναι ο τελικός αριθμός. Αγνωστος αριθμός θυμάτων είναι θαμμένος στα ερείπια. Η υποδομή της χώρας έχει καταστραφεί, όπως η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση, η αποχέτευση και ο κίνδυνος των επιδημιών είναι άμεσος. Για να αποκατασταθούν οι ζημιές χρειάζονται επτά δισ. ευρώ. Η τέταρτη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή στον κόσμο θριάμβευσε. Και οι φαντάροι της μπορούν ίσως να δείχνουν υπερήφανοι στους γονείς τους φωτογραφίες από τα θύματά τους, όπως υπάρχει παράδοση σε όλους τους στρατούς κατοχής. Η μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφικού υλικού με τα εγκλήματα των ναζί ήταν από φωτογραφίες που τράβηξαν οι φαντάροι και τις έστειλαν στα σπίτια τους, γιατί θεωρούσαν πως τα εγκλήματά τους ήταν ανδραγαθήματα.

 

Μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλη η ανθρωπότητα πίστεψε πως αυτός ο πόλεμος θα ήταν και ο τελευταίος. Η ειρήνη θα ήταν διαρκής, η πείνα και η φτώχεια θα εξαφανίζονταν και η ευημερία διαρκής και για όλους. Και στα δύο διαψεύστηκαν. Οι πόλεμοι δεν σταμάτησαν ούτε για μία μέρα. Αυτό που άλλαξε ήταν το κοπιράιτ του πολέμου που πέρασε κυρίως στις ΗΠΑ και στη Δύση, αλλά και στο Ισραήλ. Αρα από την άποψη του «Ιμπεριαλιστικού Δικαίου», το Ισραήλ κινείται στα πλαίσια της Δύσης, και είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στον Αραβικό Κόσμο. Οι αρμοδιότητες του κράτους του Ισραήλ δεν περιορίζονται μόνο στις σφαγές των αμάχων, αλλά είναι μόνιμη απειλή για όλη τη Μέση Ανατολή. Και μπορεί κατά διαστήματα να βγαίνουν ψηφίσματα από τον ΟΗΕ ή ανακοινώσεις από τη Δύση, αλλά αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη από το Ισραήλ, γιατί το Ισραήλ είναι Δύση. Κόρακας κοράκου δεν βγάζει μάτι.

 

Ολα χαμένα λοιπόν; Και όμως όχι. Υπάρχει μια αχίλλειος πτέρνα που δείχνει να τη φοβάται ο Νετανιάχου. Και αυτό είναι το μποϊκοτάζ της ισραηλινής οικονομίας και των ισραηλινών θεσμών, η απόσυρση των ξένων επενδύσεων από τη χώρα και οι κυρώσεις εναντίον του κράτους και των ηγετών του. Αυτοί είναι οι σκοποί μιας διεθνούς εκστρατείας εναντίον του Ισραήλ (BOYKOTΤ DIVESTMENT ΑΝD SANCTIONS). Oι επιτυχίες αυτού του κινήματος ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες των ίδιων των οργανωτών τους. Να απαριθμήσουμε μερικές. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου, που βρίσκεται στη Νορβηγία, έβαλε στη μαύρη λίστα δύο τεράστιες ισραηλινές εταιρείες. Την AFRICAN ISRAEL INVESTMENTS και η DANYA CEBUS. Στην Ολλανδία, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία απέσυρε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που είχε καταθέσει σε πέντε ισραηλινές τράπεζες. Η AMERICAN STUDIES ASSOCIATION αποφάσισε να διακόψει τις σχέσεις της με τα ισραηλινά πανεπιστήμια. Και υπάρχουν πολλά άλλα ακόμα.

 

Εντούτοις τεράστιες επιχειρήσεις επενδύουν στην εξόντωση των Παλαιστινίων (80% είναι άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ). Η BARCLAYS επενδύει σε προμηθευτές όπλων του Ισραήλ. Ο κολοσσός πληροφορικής HEWLETT-PACKARD προμηθεύει εξελιγμένα συστήματα κατασκοπείας και όλες οι κινήσεις των Παλαιστινίων καταγράφονται και αρχειοθετούνται, δημιουργώντας φακέλους για κάθε Παλαιστίνιο. Και η CATERPILLAR εφοδιάζει με μπουλντόζες το Ισραήλ για να γκρεμίζουν τα σπίτια των Παλαιστινίων. Αν σαμποταριστούν όλα τα προϊόντα εξαγωγής του Ισραήλ, από πορτοκάλια μέχρι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσιών και αν η Δύση απαγορεύσει τις επενδύσεις σε μια χώρα που έχει καθεστώς απαρτχάιντ, τότε θα σταματήσει ο πόλεμος. Δεν θα υπάρχουν λεφτά.

 

[email protected]

 

Scroll to top