- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η Κρήτη λέει… «nein» στα γερμανικά «κόλπα»

10/08/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Μάριου Διονέλλη

 

[1]Αντιδράσεις προκαλεί στην Κρήτη το σχέδιο για τη δημιουργία του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον», που προωθείται μεθοδευμένα από τη γερμανική κυβέρνηση. Η ιδέα για τη δημιουργία ενός φορέα που θα… «επεξεργαστεί» το παρελθόν των δύο χωρών προωθείται εντονότερα το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Γκάουκ στην Ελλάδα, τον περασμένο Απρίλιο. Φορείς και δήμαρχοι που εκπροσωπούν τις χαροκαμένες από τη γερμανική κατοχή περιοχές της Κρήτης κάνουν λόγο για σχέδιο μη καταβολής των οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, στο οποίο περιέργως έχουν εισχωρήσει και φορείς της ελληνικής Αυτοδιοίκησης.

 

«Είδαν το τυρί, αλλά όχι τη φάκα»

 

Για εξαπάτηση των τοπικών αρχών στα Καλάβρυτα και σε άλλες περιοχές κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο Αριστομένης Συγγελάκης από τη μαρτυρική Βιάννο, μέλος της τοπικής ένωσης θυμάτων ολοκαυτώματος, αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των αποζημιώσεων: «Κάποιοι είδαν το τυρί και όχι τη φάκα…» λέει χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση, ειδικά του δημάρχου Καλαβρύτων να συμμετάσχει ο δήμος στη δημιουργία του «Ιδρύματος» αυτού χωρίς ακόμα να έχουν αποσαφηνιστεί ο ρόλος και οι αρμοδιότητές του.

 

Ο κ. Συγγελάκης, μάλιστα, κάνει ευθεία σύνδεση της αλλαγής στάσης από ελληνικούς δήμους με τις απανωτές επισκέψεις Φούχτελ στην Ελλάδα και τις «συμβουλές» του για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. «Υπήρξαν κάποιοι, ελάχιστοι, που δελεάζονται από αυτό το τυρί (ή μάλλον τα ψίχουλα). Ας έχει υπόψη της η γερμανική κυβέρνηση ότι δεν τσιμπάμε. Ας γνωρίζουν και οι πρόθυμοι φίλοι και συνεργάτες του κ. Φούχτελ ότι δεν παίζουμε. Ας ελπίσουμε, τέλος, ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα κλείσει τη θητεία του με μια τόσο ανέντιμη και εθνικά επιζήμια πράξη». Ειδικά για τον Κάρολο Παπούλια τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου διερωτώνται δημοσίως για τον ρόλο του, ζητώντας με ανακοίνωσή τους μια επίσημη διάψευση από τον ίδιο για τη φημολογούμενη εμπλοκή του στο Ιδρυμα του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον».

 

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τους σκοπούς και τη λειτουργία του Ταμείου εμφανίζεται και ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, δήμαρχος Ανωγείων και πρώην πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων Ελλάδος. «Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί θέμα εθνικής διαπραγμάτευσης και δεν μπορεί να λυθεί με μονομερείς ενέργειες ή με αποφάσεις μερικών μόνο από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης», λέει στην «Εφ.Συν.» ενώ και ο ίδιος αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της θητείας του δέχτηκε πολλές… επιθέσεις φιλίας από γερμανικούς φορείς για συνεργασίες σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. «Κάθε φορά ζητούσα στην αλληλογραφία μας για κάθε πιθανή συνεργασία να διατυπώνεται ρητά το θέμα των διεκδικήσεων της Ελλάδας και του μαρτυρικού τόπου των Ανωγείων. Τελικά καμία από αυτές τις συνεργασίες δεν ευδοκίμησε…» τονίζει ο ίδιος.

 

Επιφυλάξεις για τη γερμανική πρωτοβουλία εκφράζει και ο Γιάννης Φιωτάκης, αντιδήμαρχος του Δήμου Καντάνου στα Χανιά και εκπρόσωπος του δήμου στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων. «Αν και δεν έχει φτάσει καμία επίσημη ενημέρωση στην Κάντανο για το ζήτημα, θεωρώ πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος. «Είναι πάγια πολιτική της Γερμανίας να προσπαθεί με έμμεσους τρόπους να προσεγγίσει τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά. Εχουμε φτάσει να δούμε εκδηλώσεις μνήμης σε μαρτυρικό δήμο με χορηγό τη γερμανική πρεσβεία. Ασφαλώς δεν είναι κανείς εναντίον της συναδέλφωσης των λαών, αλλά δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε πως το μεγάλο χρέος της Γερμανίας για αποζημιώσεις προς την Ελλάδα παραμένει και δεν θα σβηστεί όσες χορηγίες και άλλου είδους φιλοφρονήσεις κι αν γίνουν».

 

Στόχος, η… επεξεργασία του παρελθόντος

 

Περισσότερη τροφή στις επιφυλάξεις των ελληνικών δήμων δίνει και η ρητορική που χρησιμοποιεί το επίσημο γερμανικό κράτος. Πρόσφατα, σε δηλώσεις του για την ίδρυση του… ταμείου, ο Γερμανός πρέσβης δρ Πέτερ Σόοφ τόνισε: «Ενα Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον θα έχει ως σκοπό την αναζήτηση ενδεδειγμένων δράσεων για την επεξεργασία του παρελθόντος!..» «Το παρελθόν δεν σηκώνει καμία επεξεργασία», λένε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης και σε επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός του, Μανώλης Γλέζος, τονίζουν πως θα συνεχίσουν να ασκούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στη γερμανική και στην ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του συνολικού ζητήματος της απόδοσης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις θυμάτων, επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο, πολιτιστικοί θησαυροί).

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=223712