10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

τετΡΑΔΙΟ

      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Ραδιόφωνο τον Αύγουστο. Πέντε επιλογές!

 

1) Μαίρη Πολλάλη και Μάνος Νιφλής στον «Real 97.8». Κάθε πρωί 10 με 12 χωρίς φωνασκίες, ήρεμη και στρωτή ενημέρωση.

 

2) Λίζα Δουκακάρου στον «Παραπολιτικά 90.1», μεσημεριανό μαγκαζίνο στις 2. Κάνει καλή δουλειά. Απαραίτητη ειδικά αυτή την περίοδο, που τα περισσότερα ραδιόφωνα περιορίζουν τις ειδησεογραφικές τους εκπομπές.

 

3) Γιάννης Πετρίδης στο «Βήμα 99.5» κάθε απόγευμα 6 με 8. Στη δεύτερη ώρα παρουσιάζει ένα μεγάλο -μηνιαίο!- αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική.

 

4) Το ραδιόφωνο του εγγλέζικου Ministry Of Sound για τους φανατικούς της dance μουσικής. Εδώ: http://www.ministryofsound.com/radio/player

 

5) BBC 6 Music για το καλύτερο και πιο ευφάνταστο playlist για τους alternative τύπους.

 

……………………………………………..

 

«Σκοτώστε» την ενημέρωση

 

Η διάταξη στην επίμαχη τροπολογία για τα ΜΜΕ, που ψηφίστηκε την Τρίτη με συνοπτικές διαδικασίες και σε χρόνο dt, ήταν σαφής: «Οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που λειτουργούν νόμιμα, δύναται να μεταβάλλουν άπαξ τον χαρακτήρα του προγράμματός τους σε μη ενημερωτικό με υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου τους στο ΕΣΡ που να συνοδεύεται από συνοπτική παρουσίαση του πρώτου εβδομαδιαίου προγράμματος με τον νέο χαρακτήρα». Υπάρχει πια η δυνατότητα ένα ειδησεογραφικό ραδιόφωνο να γίνει μουσικό. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα; Με την εφαρμογή του Νόμου Ρουσόπουλου το 2007, κάθε ραδιοφωνικός σταθμός μπορούσε να χαρακτηριστεί «ενημερωτικός» ή «μη ενημερωτικός» άπαξ και χωρίς δυνατότητα αλλαγής στη συνέχεια (παραλογισμός, δίχως άλλο). Ενας ενημερωτικός ραδιοσταθμός είναι υποχρεωμένος να διαθέτει συγκεκριμένο δημοσιογραφικό δυναμικό και να μεταδίδει συγκεκριμένες ώρες ειδησεογραφικού προγράμματος. Παράδειγμα, για την Αθήνα θα πρέπει να απαρτίζεται από τουλάχιστον είκοσι (20) άτομα -αντιθέτως, ένα μουσικό ραδιόφωνο πρέπει απαραιτήτως να έχει μόλις πέντε (5) άτομα στο δυναμικό του. Στη Θεσσαλονίκη τα αντίστοιχα νούμερα είναι δώδεκα (12) άτομα για τους ενημερωτικούς σταθμούς και πέντε (5) για τους μουσικούς. Και όσο μικρότερος ο πληθυσμός στους νομούς και τις περιφέρειες, «μειώνεται» αναλόγως και ο υποχρεωτικός αριθμός εργαζομένων σε αυτά.

 

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, λοιπόν, ένας ραδιοσταθμός αποχαρακτηρίζεται εύκολα από ενημερωτικός, πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών των ραδιοφώνων χρόνια τώρα. Με μια απλή δήλωση στο ΕΣΡ. Βέβαια, αυτό μπορεί να μεταφράζεται, όπως καταλαβαίνετε κι εσείς, σε απολύσεις, αλλά ας δεχτούμε τις καλές προθέσεις όλων. Ας δεχτούμε, επίσης, πως η κυβέρνηση ήθελε όντως να προσφέρει. Γιατί όμως νομοθέτησε μόνο προς τη… μία κατεύθυνση; Γιατί να μην μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, ένας μουσικός ραδιοσταθμός να μετατρέπεται, αν επιθυμεί, σε ενημερωτικό; Αυτόματα κάτι τέτοιο θα σήμαινε, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, αύξηση θέσεων εργασίας. Δεν επιθυμεί να καταπολεμήσει την ανεργία η κυβέρνησή μας; Τότε γιατί δεν το έκανε; Στη Θεσσαλονίκη μόνο τέσσερα μουσικά ραδιόφωνα έχουν μετατραπεί με διάφορους τρόπους σε ενημερωτικά, τα τελευταία επτά χρόνια. Ο Real FM 107.1 (πρώην Safari FM), o Alpha 96.5 (πρώην Παλμός), ο 93.4 Στο Κόκκινο (πρώην Μύθος FM) και ο Focus 103.6 (πρώην Studio 3). Με τη μονόδρομη λοιπόν μετατροπή των ενημερωτικών συχνοτήτων σε μουσικές, ο αριθμός των ενημερωτικών ραδιοφώνων αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Μήπως τελικά η κυβέρνηση (η αγαπημένη μας) «σκοτώνει» την ενημέρωση; Οσο λιγότερες φωνές τόσο το καλύτερο;

 

www.e-tetradio.gr

 

Scroll to top