ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, υφυπουργός Υγείας

«Χρειάζεται χρόνο η αναχαίτιση του κοινωνικού στίγματος»

      Pin It

Συνέντευξη στην Ντάνι Βέργου

 

Σε επίπεδο προετοιμασίας παραδέχεται ότι είναι το όλο εγχείρημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας στην «Εφ.Συν.». Ως κεντρικό στόχο θέτει την αναχαίτιση του κοινωνικού στίγματος.

 

• Το σχέδιο του κλεισίματος των ψυχιατρείων, της μετακόμισης των ασθενών, του προσωπικού, των κλινικών αντιλαμβάνεστε ότι ουδεμία σχέση έχει με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, μια έννοια κακοποιημένη -ως επί το πλείστον- από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας.

 

Για μας, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι προτεραιότητα, υπό την έννοια της αναχαίτισης του κοινωνικού στίγματος. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση -ξεχωριστή στη συνείδηση και στην πολιτική μου ατζέντα, ως ουσιαστική μεταρρύθμιση- περιλαμβάνει την αποασυλοποίηση, την κοινοτική φροντίδα και την κοινοτική ενσωμάτωση. Ολο αυτό για να επιτευχθεί, χρειάζεται τον χρόνο του. Παράλληλα, χρειάζεται ανθρώπους και οικονομικούς πόρους.

 

Για τους λόγους αυτούς, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα είδα τον κ. Αντόρ και του επισήμανα ότι βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα μετά το τέλος του 2015 -την επόμενη μέρα- είναι η εξασφάλιση πόρων ύψους 30 εκατ. ευρώ, και περιμένω απάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, θα αξιοποιήσουμε όλους τους εξειδικευμένους επαγγελματίες στην ψυχική υγεία, όπως όσους είχαν απελευθερωθεί από το ΠΕΔΥ, διότι δεν θέλουμε κανένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας να ασχοληθεί πουθενά αλλού, εκτός από την ψυχική υγεία. Ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ποιοτικές και σε οικείο περιβάλλον, ώστε να στεγάσουν όλο αυτό το πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

 

• Οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρεία;

 

Ολο το στελεχικό προσωπικό -που μάλιστα είναι πολύ καλά εξειδικευμένο- θα αξιοποιηθεί στο έπακρο σε όλες τις δομές που θα έχουμε και οι οποίες θα εξυπηρετήσουν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

 

• Η υποδομή δεν υπάρχει τη στιγμή που μιλάμε. Η τομεοποίηση είναι ανύπαρκτη. Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Υπηρεσίες Εργασιακής Αποκατάστασης κ.ο.κ.

 

Τα προετοιμάζουμε. Οι χρονίως πάσχοντες θα πρέπει να έχουν τις δομές τους, αλλά και το γενικό νοσοκομείο θα πρέπει να μπορεί να παρέχει μέσα από τα τμήματα ψυχικής υγείας τα πάντα. Εχουμε ζητήσει από τα νοσοκομεία της χώρας τη συνδρομή τους, ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλοι χώροι και να προχωρήσουμε σε μία εποχή που ο κοινωνικός αποστιγματισμός της ψυχικής νόσου πρέπει να συνοδεύεται στην πράξη από την πρακτική πλευρά τής μη περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Επιπλέον, αξιολογούμε με τεχνικό κλιμάκιο τις δομές εκείνες οι οποίες προτίθενται να φιλοξενήσουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας -γιατί έχουμε κι αυτή την προσφορά. Ολες οι δομές ψυχικής υγείας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, μπαίνουν στα πρωτόκολλα ποιότητας και στα guidelines του υπουργείου Υγείας, λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα του και υπόκεινται στον οικονομικό, τον διαχειριστικό και τον επιστημονικό έλεγχο. Δεν μπορεί να κάνει τον δικό του σχεδιασμό· θα υπηρετεί τον εθνικό σχεδιασμό της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, διαφορετικά θα έχει συνέπειες.

 

• Τα πρωτόκολλα και τα guidelines τα έχετε φτιάξει;

 

Τα ετοιμάζουμε. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να έχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με ενιαίο τρόπο. Αυτό θα είναι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση· δεν θα είναι τα κτίριά της, οι εργαζόμενοι κ.ο.κ. Θα είναι η αλλαγή της νοοτροπίας, ο ενιαίος τρόπος, με κέντρο και πυρήνα τον άνθρωπο στον τόπο του, με τα πρωτόκολλα και guidelines χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις.

 

Οταν ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα μιλάμε για άλλο τοπίο. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Πάμε να κάνουμε κοινωνούς όλες τις πλευρές. Συζητώ ακόμα και με τους πιο επιφυλακτικούς -που δικαιούνται να είναι επιφυλακτικοί, γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλο το εγχείρημα. Είναι 100% μεταρρύθμιση.

 

• Πώς, λοιπόν, θα κλείσουν τα ψυχιατρεία, χωρίς να είναι έτοιμο ένα δίκτυο υπηρεσιών για τους συμπολίτες μας; Πρόσφατα ανακοινώσατε το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέχρι τον Ιούνιο του 2015; Εξακολουθεί να ακούγεται ως απονοσοκομειοποίηση το όλο εγχείρημα: κλείνω τα ψυχιατρεία, βάλτε τους… χθες κάπου, όπου να' ναι, μεταφέρω κλινικές κ.λπ…

 

Εμείς βάζουμε δύο προϋποθέσεις: να έχουμε τους ανθρώπινους και τους οικονομικούς πόρους. Εάν δούμε ότι αυτό δεν εξυπηρετείται μέχρι το τέλος του χρονικού ορίζοντα που έχει βάλει αυτό -κάθε αυτό- το χρονοδιάγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, δεν θα κάνω εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θέλω να παρέχω, λειτουργώντας με τον χρονικό ορίζοντα ως αυτοσκοπό. Από χθες θα μπορούσα να την είχα ολοκληρώσει, αν δεν με ενδιέφερε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση αυστηρά προσηλωμένη στους ψυχικά πάσχοντες.

 

Δεν αποκλείω κανένα ενδεχόμενο εν ονόματι αυτής καθ' αυτήν της πεμπτουσίας της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που είναι η προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και της στέρεης και αποτελεσματικής της ολοκλήρωσης, βαδίζω όμως να την ολοκληρώσω στο χρονοδιάγραμμα που μου έχει δοθεί.

 

Scroll to top