10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΧΑΝΙΑ - ΣΥΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ούτε κατά διάνοια στην Αθήνα

      Pin It

Του Μάριου Διονέλλη

 

Ενταση επικρατεί στα Χανιά και στο ξενοδοχείο όπου «φιλοξενούνται» εδώ και 4 μήνες οι 150 Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι κινδύνεψαν να πνιγούν κατευθυνόμενοι προς Ιταλία την 1η Απριλίου. Χθες, στον χώρο του ξενοδοχείου όπου διαμένουν περίπου 45 εξ αυτών, έφτασε η αστυνομία με τον εισαγγελέα, ενημερώνοντάς τους πως έχει βρεθεί γι' αυτούς λύση και πως πρόκειται να μεταφερθούν με το πλοίο της γραμμής στην Αθήνα. Ωστόσο, οι αστυνομικοί -εκτός από την εντολή του εισαγγελέα για εκκένωση του ξενοδοχείου- δεν ήταν σε θέση να ενημερώσουν τους πρόσφυγες για το πού ακριβώς θα μεταφερθούν και έτσι οι Σύροι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν.

 

Μάλιστα, προς στιγμήν επικράτησε και ένταση, όταν ένας εκ των Σύρων απείλησε να αυτοκτονήσει, θεωρώντας πως πρόκειται να μεταφερθούν σε στρατόπεδο κράτησης στην Αθήνα και από εκεί να προωθηθούν ξανά στη Συρία. Οταν ηρέμησαν τα πνεύματα, η αστυνομία αποχώρησε από τον χώρο του ξενοδοχείου, ενώ είναι πολύ πιθανό να γίνει και νέα επιχείρηση μεταφοράς τους τις επόμενες ημέρες.

 

Πάντως, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, όταν είχε δημιουργηθεί ξανά ένταση, υπήρξαν παρεμβάσεις και υποσχέσεις από την πλευρά της Περιφέρειας και του Δήμου Χανίων για εξεύρεση χώρου που να μπορεί να λειτουργήσει ως ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας στα Χανιά, ενώ είχε προταθεί ακόμα και η χρήση του παλαιού Ψυχιατρείου, ενός κτιρίου που διεκδικεί τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής για τη δημιουργία εστιών όσο και το… ΤΑΙΠΕΔ.

 

«Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Το δημοτικό συμβούλιο, που επρόκειτο να συνεδριάσει για το θέμα, αναβλήθηκε λόγω… θερινής ραστώνης και οι μετανάστες παραμένουν έρμαιο της τύχης τους. Ηταν λογικό να αντιδράσουν στη μεταφορά τους στην Αθήνα, αφού κανένας δεν ήταν σε θέση να τους πει πού ακριβώς θα τους πάνε και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Πιπεράγκας, γιατρός και μέλος της συλλογικότητας Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων.

 

Πάντως, η εντολή του εισαγγελέα είναι να εκκενωθεί το ξενοδοχείο, μετά και από τις πιέσεις που ασκεί ο ξενοδόχος, ο οποίος μέχρι σήμερα τους φιλοξενεί και τους σιτίζει ιδίοις εξόδοις. Εφ' όσον εκδιωχθούν, οι μετανάστες είναι διατεθειμένοι να κατασκηνώσουν ακόμα και στην παραλία των Χανίων, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στην Αθήνα.

 

Scroll to top