- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ο ΠΟΥ αναζητεί εμβόλιο και φάρμακο για τον Έμπολα

12/08/14 Εγκυκλοπαίδεια υγείας,ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ,ΥΓΕΙΑ,ΥΓΕΙΑ - TOP STORY

 

Η γρήγορη εξάπλωση του Έμπολα προβληματίζει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με τον ιό να έχει οδηγήσει – μέχρι στιγμής – πάνω από 1.000 ανθρώπους στον θάνατο. Πρόκειται για μία από τις πλέον γνωστές θανατηφόρες ασθένειες, καθώς ο ιός Έμπολα σκοτώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται. Μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται η εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία, η διάρροια και ο εμετός.

Ο ΠΟΥ προσδοκά να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους, ελπίζοντας πως έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα πιθανό ξέσπασμα του ιού. Μέχρι τότε όμως, αυτό που του μένει να κάνει είναι να διαθέτει στην αγορά πειραματικά φάρμακα, προκειμένου να ανακόψει τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το πειραματικό φάρμακο που ονομάζεται ZMapp και παρασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Mapp Biopharmaceutical, φαίνεται ότι είχε «μια δραστική και άμεση δράση» στην περίπτωση των δύο Αμερικανών γιατρών που προσβλήθηκαν από τον ιό. Ωστόσο, τα αποθέματα αυτού του φαρμάκου έχουν ήδη εξαντληθεί, όπως ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία Mapp Biopharmaceuticals.

«Συμμορφωθήκαμε με όλα τα αιτήματα για παροχή του ZMapp που είχαν την αναγκαία νόμιμη έγκριση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η οποία απέφυγε να διευκρινίσει το πού παρέδωσε τα αποθέματά της, όμως τόνισε ότι το φάρμακο δόθηκε δωρεάν.

Υπάρχουν και άλλα φάρμακα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και αυτό της εταιρείας Tekmira Pharmaceuticals, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για δοκιμές σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί. Ωστόσο κανένα από αυτά, δεν είναι διαθέσιμο στις ποσότητες που απαιτούνται για να ανακόψει την αφρικανική επιδημία – ακόμα και αν είναι τόσο δραστικά όσο ελπίζεται πως είναι.

Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ παραμένει αισιόδοξος πως τα αποθέματα των φαρμάκων θα είναι επαρκή μέχρι το τέλος του έτους, αν και ο αριθμός των δόσεων που διατίθενται κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθούν να αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=224772