- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η διακοπή ρεύματος προκάλεσε τον θάνατο

19/08/14 ΕΛΛΑΔΑ

Ο ιατροδικαστής διαπιστώνει ότι η Πόπη Ποποδάκη κατέληξε εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των μηχανημάτων που την κρατούσαν ζωντανή

 

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

tetrapligiki-gios [1]«Καίει» τη ΔΕΗ το πόρισμα του ιατροδικαστή για τον θάνατο της 56χρονης τετραπληγικής Πόπης Ποποδάκη στα Χανιά στις 23 Ιουλίου, καθώς σύμφωνα με αυτό ο θάνατος της γυναίκας επήλθε από τη διακοπή της παροχής οξυγόνου από τα αναπνευστικά μηχανήματα από τα οποία υποστηριζόταν, λόγω της διακοπής ρεύματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», ο ιατροδικαστής Αντώνης Παπαδομανωλάκης κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα και από την ολοκλήρωση των ιστολογικών εξετάσεων.

 

Για χρέος 800 ευρώ

 

Πλέον, εκκρεμεί το πόρισμα των μηχανολόγων που εξέτασαν τα μηχανήματα υποστήριξης της άτυχης γυναίκας, ώστε να πιστοποιηθεί ότι έπαψαν να λειτουργούν από τη στιγμή που σταμάτησε η ηλεκτροδότησή τους, ύστερα από τη διακοπή του ρεύματος στην οικία της γυναίκας, στην οποία προχώρησε η ΔΕΗ για χρέος 800 ευρώ. Ο κ. Παπαδομανωλάκης διαπίστωσε ότι η γυναίκα έπασχε από στεφανιαία νόσο (ισχαιμική καρδιοπάθεια), καθώς και μια πνευμονολογικής αιτίας καρδιοπάθεια. «Οι προϋπάρχουσες δύο καρδιοπάθειες που είχε η γυναίκα έκαναν την καρδιά στο σύνολό της να είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε κατάσταση που θα έχει ελλιπή οξυγόνωση. Δηλαδή, αν για οποιαδήποτε αιτία ελάττωναν την παροχή οξυγόνου μέσω του αίματος στην καρδιά, ήταν επόμενο ότι θα επιτείνει την ίδια υπάρχουσα σοβαρή πάθηση.

 

»Οποιαδήποτε αιτιολογία, ακόμα και η διακοπή των μηχανημάτων τεχνικής στήριξης της αναπνοής, θα είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί αυτό που προϋπήρχε και να οδηγηθεί στον θάνατο. Αυτές οι δύο παθήσεις και ειδικά η πρώτη είχαν κάνει την καρδιά πολύ ευάλωτη ακόμα και στην απλή οξυγόνωση του αίματος, και θα οδηγούσαν εύκολα στον θάνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας των μηχανημάτων. Εάν μάλιστα οι ειδικοί μηχανολόγοι που εξέτασαν τα μηχανήματα καταλήξουν στο ότι σταμάτησε η λειτουργία τους ύστερα από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, τότε θα είναι αυτονόητο ότι αυτό οδήγησε στον θάνατο την τετραπληγική γυναίκα, είπε ακόμη στη χανιώτικη εφημερίδα ο ιατροδικαστής. Μετά τον θάνατο της 56χρονης οι συγγενείς της κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καταλογίζοντας ξεκάθαρες ευθύνες στη ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ για τη διακοπή του ρεύματος.

 

Αμφισβητεί τη γνωμάτευση

 

Από την πλευρά της η ΔΕΗ αμφισβητεί σε ανακοίνωσή της την ιατροδικαστική γνωμάτευση του κ. Παπαδομανωλάκη και επικαλείται τη γνωμάτευση που διενήργησε η τεχνική σύμβουλός της, Ε. Σπανουδάκη, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος ταξινομείται ως φυσικός. Οπως αναφέρει η επιχείρηση, στο συμπέρασμα της γνωμάτευσης της τεχνικής συμβούλου της αναφερόταν ότι: Δεν μπορεί να θεωρηθεί θάνατος λόγω ασφυξίας–ανοξίας (λόγω διακοπής της παροχής του ρεύματος) διότι δεν υπάρχουν τα ανάλογα ιατροδικαστικά ευρήματα, ο χρόνος θανάτου δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, ενώ ο θάνατος οφείλεται σε στένωση της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας συνεπεία στεφανιαίας αθηρωματοσκλήρυνσης και ταξινομείται ως φυσικός.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=225934