- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πνίγηκε ο επιχειρηματίας και φίλος των τεχνών Γιώργος Δραγώνας

19/08/14 ART,ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

giwrgos-dragwnas [1]

(ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)

Της Εφης Μαρίνου

 

«Η ηλικία μου, ο εναπομένων χρόνος («βία δέκα καλά καλοκαίρια»), τι έχω κάνει και τι όχι, πού πέτυχα και πού όχι, κ.λπ., κ.λπ.». Μ' αυτά τα λόγια ο εκδότης και επιχειρηματίας Γιώργος Δραγώνας εξηγούσε πριν από μήνες γιατί αποφάσισε να μιλήσει αυτοβιογραφούμενος. Ομως τα «εναπομείναντα καλοκαίρια» δεν έλαχε να γίνουν δέκα, έμειναν μόνο δύο… Ο πνιγμός του, ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα της Φώκαιας, ήταν ένα αιφνίδιο και τραγικό τέλος το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ανήμερα της Παναγίας, με τον καύσωνα να πυρπολεί όλη τη χώρα, την ημέρα των γενεθλίων της κόρης του. Υπέκυψε παρά τις προσπάθειες του ναυαγοσώστη να τον επαναφέρει στη ζωή. Τα ακριβή αίτια του θανάτου θα γίνουν γνωστά μετά τη χτεσινή ιατροδικαστική εξέταση.

 

Ο Γιώργος Δραγώνας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Aπόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών το 1966 -επί πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών-, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αγγλομαθής και γερμανομαθής, δικηγόρησε από το 1976 ώς το 1984 στην Αθήνα, εργαζόμενος παράλληλα στην οικογενειακή επιχείρηση «Πολυκαταστήματα ΔΡΑΓΩΝΑΣ» -είχε ιδρυθεί το 1896- ως οικονομικός και νομικός σύμβουλος. Το 1981 η επιχείρηση καταστράφηκε ολοσχερώς από τρομοκρατική ενέργεια και λίγα χρόνια αργότερα έκλεισε.

 

Ο Γιώργος Δραγώνας, υπερδραστήριος σε όλη του τη ζωή στον επιχειρηματικό και όχι μόνο κλάδο, ξεκινάει από την αρχή δημιουργώντας τον εκδοτικό όμιλο ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ A.E., που ώς την πώλησή του το 2004 στον όμιλο AΝΤΕΝΝΑ αναδείχθηκε σε μια από τις ισχυρότερες εταιρείες στον χώρο των εκδόσεων εκείνη την εποχή.

 

Από το 1981 έως το 1990 υπήρξε πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Ν.Δ. και ως προσωπική επιλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Α.Ε. ΞΕΝΙΑ – Τουριστικές Επιχειρήσεις Ελλάδος, με στόχο την ιδιωτικοποίηση του τουριστικού τομέα. Την περίοδο από το 1996 έως το 2011 ήταν πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ). Το 1993 ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε.

 

dragwnas [2]Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ανωνύμων Κτηματικών Εταιριών και από το 1994 έως και τον θάνατό του πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του. Διετέλεσε από το 2005 έως το 2007 πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου και για πολλά χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

 

Εντονη και σημαντική ήταν η παρουσία στον χώρο του πολιτισμού: από το 2009 ώς το 2011 διοργάνωσε την Art Athina, από το 2001 ώς το 2010 εξέδιδε το περιοδικό «Highlights», ένα περιοδικό τέχνης υψηλού επιπέδου, το οποίο έδωσε βήμα όχι μόνο σε δημοσιογράφους, θεατρολόγους, κριτικούς, αλλά και σε πολλούς νέους εικαστικούς που επιχειρούσαν τότε τα πρώτα τους βήματα. Πάντα αρωγός στις τέχνες και στον νέο πειραματικό κινηματογράφο.

 

Μέλος του Δ.Σ. στο Θέατρο του Νότου του Γιάννη Χουβαρδά, αντιπρόεδρος των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων από το 2003 έως το 2008 και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού από το 2007 ώς το 2011.

 

Από το 1974 έως και τον θάνατό του ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Α.Ε. ΝΕΑ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ, εταιρεία με αντικείμενο τη διαχείριση, μελέτες, εκτιμήσεις κ.λπ. γύρω από την ακίνητη περιουσία. Σποραδικά διετέλεσε σύμβουλος πολυεθνικών εταιρειών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα (Hochtief, British Gas, EADS).

 

Είχε παντρευτεί την ιστορικό και βουλευτή Θάλεια Δραγώνα, με την οποία απέκτησαν μια κόρη, τη Δάφνη.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=225994