- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η εν κρυπτώ υδρόλυση ανησυχεί τους πάντες

20/08/14 ΕΛΛΑΔΑ

gidarakos [1]

Ευάγγελος Γιδαράκος

Του Μάριου Διονέλλη

 

Με τα… τηλεφωνικά συγχαρητήρια του Αμερικανού υπουργού Αμυνας προς τον πλοίαρχο του «Cape Ray» ολοκληρώθηκε η εν πλω υδρόλυση των 601 τόνων επικίνδυνων χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου, δυτικά της Κρήτης. Ο Αμερικανός υπουργός Τσακ Χάγκελ συνεχάρη τον πλοίαρχο για τη… «συμβολή του στην ασφάλεια του πλανήτη». Εντελώς ανασφαλείς, ωστόσο, συνεχίζουν να αισθάνονται οι πολίτες της Κρήτης, όχι μόνο εξαιτίας του ότι η όλη επιχείρηση έγινε εν κρυπτώ αλλά και επειδή έχουν βάσιμες υποψίες ότι αυτή ήταν μόνον η αρχή.

 

«Μάθαμε μόνο όσα ήθελαν οι Αμερικανοί» λέει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Ευάγγελος Γιδαράκος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τοξικών και Χημικών Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είχαμε ζητήσει από την αρχή να υπάρξουν ανεξάρτητοι παρατηρητές πάνω στο πλοίο, τουλάχιστον από την Ελλάδα και την Ιταλία. Μας αρνήθηκαν και ως εκ τούτου έπρεπε να αρκεστούμε στην ελάχιστη πληροφόρηση που μας παρείχε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Εύχομαι όντως όλα να πήγαν καλά και να μη σημειώθηκε κάποια διαρροή. Φαίνεται πως και ο καιρός ήταν καλός και ευνόησε την όλη διαδικασία. Ωστόσο, ακόμα και αν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα, προφανώς δεν θα το μάθουμε ποτέ», λέει ο καθηγητής.

 

vardakhs [2]

Σωκράτης Βαρδάκης

Η επιβλαβής μουστάρδα

 

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Πενταγώνου, τα χημικά στοιχεία που καταστράφηκαν ήταν για την κατασκευή των αερίων σαρίν και μουστάρδας, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις με χημικά όπλα. Συνολικά καταστράφηκαν 581 τόνοι «πρόδρομων χημικών ουσιών» για την παραγωγή σαρίν και 19,8 τόνοι παραγόντων για την κατασκευή του αερίου μουστάρδας.

 

Ο Σωκράτης Βαρδάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Χημικών, τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως οι φορείς και οι πολίτες της Κρήτης είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη δικαστική προσφυγή που ήδη έχει ξεκινήσει, μέσω του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, φτάνοντας μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

«Τα ίδια τα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας πως αυτή δεν ήταν η μόνη επιχείρηση καταστροφής χημικών στις θάλασσές μας αλλά έπεται και συνέχεια. Υπάρχουν ακόμα τριπλάσιες ποσότητες χημικών όπλων, όχι μόνο στη Συρία αλλά και στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Ετοιμάζονται να κάνουν τη γειτονιά μας σκουπιδοτενεκέ των όπλων που οι ίδιοι πούλησαν και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», λέει ο κ. Βαρδάκης.

 

Για τις επόμενες ημέρες οργανώνεται παράσταση εκπροσώπων του Παγκρήτιου Συντονιστικού στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να ενημερωθεί το Σώμα για τους κινδύνους αλλά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη.

 

Τον φόβο της παγίωσης της Μεσογείου ως τόπου υδρόλυσης των χημικών όπλων ενστερνίζεται και ο καθηγητής κ. Γιδαράκος: «Η πανηγυρική ανακοίνωση για το τέλος της διαδικασίας γεννά φόβους πως, αν όντως όλα πήγαν καλά, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να “πουλήσουν” την… ευρεσιτεχνία για αντίστοιχη χρήση στο μέλλον. Είναι σαφές πως υπάρχουν ακόμα χημικά όπλα, ακόμα και στην ίδια τη Συρία. Η διαφημιζόμενη “επιτυχία” τής εν πλω υδρόλυσης ανοίγει το παράθυρο για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον», αναφέρει.

 

Την αφορμή για τις ανησυχίες στην Κρήτη έδωσε χθες ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα διασφαλίσουν ότι η Συρία θα τηρήσει την υπόσχεσή της να καταστρέψει και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις για την παραγωγή χημικών όπλων», ενώ μίλησε για «αποκλίσεις και παραλείψεις στα στοιχεία που παραδόθηκαν από τη Συρία προς τον ΟΑΧΟ αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, χημικά όπλα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από το συριακό καθεστώς».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=226284