- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Με δακρυγόνα για την απομόνωση 75.000 κατοίκων λόγω Έμπολα

20/08/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε απομόνωση τέθηκε μία ολόκληρη συνοικία με πληθυσμό 75.000 ατόμων στη Λιβερία, με σκοπό τη μικρότερη δυνατή εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το εξοργισμένο πλήθος, το οποίο πετούσε πέτρες εναντίον των αστυνομικών, σε μια προσπάθεια να φύγει από τη συνοικία.

Οι αρχές της Λιβερίας επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες σε όλη τη χώρα χθες, Τρίτη, και έθεσαν τη συνοικία Ουέστ Πόιντ. Η ιδιαίτερα φτωχή αυτή περιοχή έχει πληγεί από τον ιό Έμπολα, όταν μια ομάδα ατόμων

Πριν από λίγες ημέρες 17 ασθενείς είχαν εισαχθεί στο κέντρο απομόνωσης, στη συνοικία Ουέστ Πόιντ. Όμως το κέντρο αυτό δέχθηκε επίθεση και λεηλατήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή από άνδρες οπλισμένους με ρόπαλα και μαχαίρια οι οποίοι δήλωναν πως δεν πιστεύουν πως ο Έμπολα είναι υπαρκτός.

«Το χειρότερο είναι ότι λεηλάτησαν το κέντρο και πήραν στρώματα και σεντόνια που ήταν λερωμένα με σωματικά υγρά των ασθενών», επισήμανε ο υπουργός Πληροφόρησης της Λιβερίας Λιούις Μπράουν, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να τεθεί σε απομόνωση η συνοικία των 75.000 κατοίκων, όπως έχει ήδη συμβεί σε τρεις επαρχίες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι άνδρες που επιτέθηκαν στο κέντρο πήραν μαζί τους κλινοσκεπάσματα, φάρμακα και κουζινικά σκεύη, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες εξάπλωσης της θανατηφόρου ασθένειας, που μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών.

Για τους λόγους αυτούς η συνοικία του Ουέστ Πόιντ απομονώθηκε, όπως είχε προειδοποιήσει ο Μπράουν. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στα σημερινά επεισόδια, που ξέσπασαν, αλλά οι κάτοικοι είπαν ότι δεν είχαν προειδοποιηθεί για τον αποκλεισμό τους, γεγονός το οποίο τους εμπόδισε να βγουν για να πάνε στις εργασίες τους ή να αγοράσουν τρόφιμα.

 

Δύσκολη η επιβίωση των κατοίκων

«Το ανακαλύψαμε μόλις το πρωί. Βγήκαμε έξω και δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Δεν άκουσα από κανέναν αρμόδιο τι έχει γίνει», δήλωσε ένας εργαζόμενος σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος.

«Δεν έχουμε καθόλου τρόφιμα και είμαστε τρομοκρατημένοι», πρόσθεσε ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών κάτω από 13 ετών.

Ο αποκλεισμός της συνοικίας έγινε από άνδρες της αστυνομίας και του στρατού με βαρύ οπλισμό, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Πολλοί κάτοικοι κάλεσαν εξάλλου τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και δήλωσαν πως οι έμποροι στη συνοικία διπλασίασαν ήδη τις τιμές. «Ένα σακί με 25 κιλά ρύζι από 18 δολάρια χθες έκανε 36 σήμερα», είπε ένας από τους κατοίκους.

 

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=226385