27/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ 66α ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΜΜΥ

Σαν να μην πέρασε ένας χρόνος

      Pin It

Διαβάζοντας τα 66α βραβεία Emmy, στην αρχή παθαίνεις σύγχυση. Είσαι σίγουρος ότι κατά λάθος έπεσες πάνω σε περσινό ή προπέρσινο δημοσίευμα. Ε, όχι. Απλώς, τα ετήσια αμερικανικά τηλεοπτικά βραβεία, που απονεμήθηκαν προχθές στο Nokia Theater του Λος Αντζελες, δεν ήταν μόνο μια από τα ίδια, ήταν σαν αυτοί που ψήφισαν να μην έκαναν ούτε την ελάχιστη προσπάθεια λίγο να πρωτοτυπήσουν, να κάνουν καμιά αλλαγή. Και οι ίδιοι οι βραβευμένοι θα έχουν σκυλοβαρεθεί να παίρνουν κάθε χρόνο για τον ίδιο ρόλο και το ίδιο σίριαλ (κρατάει το καθένα και από μια αιωνιότητα) το ίδιο βραβείο. Και μάλιστα, σε μια χρυσή εποχή της τηλεόρασης, που συνεχώς κλέβει από τη μεγάλη οθόνη αίγλη, ενδιαφέρον και δημιουργούς.

 

Εχουμε, πάντως, και λέμε:

 

• Το «Breaking Bad», για έναν καθηγητή γυμνασίου που αρρωσταίνει από καρκίνο των πνευμόνων και το ρίχνει, παρέα με μαθητή του, στο εμπόριο ναρκωτικών, μάζεψε πέντε βραβεία (ευτυχώς, τελείωσε) στην κατηγορία της δραματικής σειράς. Φυσικά βραβεύτηκαν οι πρωταγωνιστές της Μπράιαν Κράνστον (πάλι!), Ααρον Πολ και Ανα Γκαν.

 

• Το «Modern Family», που δεν λέμε, πολύ το γουστάρουμε, έφτασε στο πέμπτο Emmy του στην κατηγορία κωμικής σειράς, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του «Frasier».

 

• H Tζουλιάνα Μάργκουλις κέρδισε το βραβείο α’ γυναικείας ερμηνείας σε δραματική σειρά (να και κάτι που ξέφυγε από το «Breaking Bad») για το «The Good Wife».

 

• O Tζιμ Πάρσονς, αλλά αυτός είναι ένας και μοναδικός, πήρε το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου παίζοντας στο κωμικό σίριαλ «The Bing Bang Theory» -που έχει και στην Ελλάδα φανατικό κοινό- έναν σχεδόν ψυχοπαθή, εκνευριστικό, απροσάρμοστο, αλλά ιδιοφυή επιστήμονα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο Πάρσονς και η εξίσου διάσημη και παλαβή παρέα του απαίτησαν, εκβίασαν και αύξησαν τις αμοιβές τους σε 1 εκατ. δολάρια το επεισόδιο (σαν άλλα «Φιλαράκια»).

 

• Το αντίστοιχο γυναικείο βραβείο σε κωμική σειρά πήγε στη διάγουσα δεύτερη λαμπρή (και κινηματογραφική) καριέρα Τζούλια Λούις-Ντρέιφους για τη σειρά «Veep» (το τρίτο συνεχόμενο Emmy της και το πέμπτο στην καριέρα της).

 

Υπήρξαν, όμως, και οι ανεξήγητα χαμένοι. Ας πούμε ο Μάθιου Μακόναχι -τι κι αν κέρδισε ένα Οσκαρ για το «Dallas Buyers Club». Παρ’ όλο που ήταν (δικαίως) υποψήφιος για Emmy με το «True Detective», έφυγε με άδεια χέρια. Το ίδιο και η Τζούλια Ρόμπερτς, υποψήφια για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας σε μίνι σειρά, παίζοντας μια πρωτοπόρο γιατρίνα στο «The Normal Heart». Το έχασε από την Κάθι Μπέιτς του «American Horror Story» (που δεν βλέπεται ούτε με σφαίρες).

 

Τέλος, χωρίς μια αναφορά και τιμή στον πρόσφατα χαμένο Ρόμπιν Γουίλιαμς, η απονομή των Emmy δεν θα μπορούσε να γίνει. Ανέλαβε το βάρος ο επίσης διάσημος κωμικός Μπίλι Κρίσταλ και ήταν γνήσιος, σεμνός, ουσιαστικός και συγκινητικός. Ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Πέρασα πολλές ευτυχισμένες ώρες μαζί του στη σκηνή. Η ευφυΐα του ήταν εξωπραγματική, η ανελέητη ενέργειά του ήταν συναρπαστική. Σκεφτόμουν ότι αν κατάφερνα να του βάλω μια σέλα και να σταθώ πάνω της έστω και για οχτώ δευτερόλεπτα, θα ήταν θαύμα. Στη σκηνή ήταν διάνοια, στη ζωή ήταν ο καλύτερος φίλος που μπορούσες ποτέ να φανταστείς. Γεμάτος προστασία, υποστήριξη και αγάπη. Μου είναι πολύ δύσκολο να αναφέρομαι σ’ αυτόν σε παρελθόντα χρόνο, γιατί ήταν πάντα τόσο παρών στις ζωές όλων μας».

 

Επιμ.: Β.Γεωργ.

 

Scroll to top