xrysi-aygi-kasidiaris-panagiotaros-mixos

29/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παράθυρο» διάσωσης της Χρυσής Αυγής

Κίνδυνος να εκπέσει η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή εάν τεθεί σε ισχύ διάταξη που προβλέπεται στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία για τον χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως εγκληματικής απαιτείται οικονομικό κίνητρο.
      Pin It

Ανέλπιστη βοήθεια προς τη Χρυσή Αυγή παρέχει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα και ειδικότερα οι προτεινόμενες αλλαγές στο άρθρο 187. Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής που επεξεργάζεται τις σχετικές τροποποιήσεις, για τον χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως εγκληματικής θα απαιτείται πλέον να υπάρχει οικονομικό κίνητρο, κάτι που δεν συνοδεύει υποχρεωτικά τη δράση των ταγμάτων εφόδου.

Οι σχεδιασμοί αυτοί βασίζονται στη σύμβαση του ΟΗΕ κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος (Παλέρμο 2000) και είχαν μοντέλο τη λειτουργία της μαφίας, ενώ η αρχική πρόθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ήταν ο περιορισμός της αθρόας χρήσης αυτού του άρθρου, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Αυτό θα σημάνει τη μετατροπή σε πλημμέλημα της κατηγορίας για κακουργηματική συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για τους οποίους όμως η ανάκριση δεν έβγαλε οικονομικό όφελος εξαιτίας της δραστηριότητάς τους. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος της αποφυλάκισής τους.

Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία η επίμαχη διάταξη που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Μαρκή.

Η επίμαχη διάταξη

Στο νέο Ποινικό Κώδικα εισάγεται σε σχετική διάταξη στον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης ως προϋπόθεση και ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους. Η διατύπωση της διάταξης έχει ενδιαφέρον:

«Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής»  (φυλάκιση από έξι μήνες έως πέντε χρόνια).

Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βεβαίως που αποδίδεται ως κατηγορία στην ηγεσία της Χ.Α. εξακολουθεί να αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.

 

* Η «Εφ.Συν» ζήτησε πριν από τρεις μέρες από τον επίτιμο αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Μαρκή αλλά και από τον καθηγητή Νίκο Παρασκευόπουλο έναν μικρό σχολιασμό των προτεινόμενων αλλαγών.

Διαβάστε τις συνεντεύξεις εδώ:

 

efsyn.gr

Scroll to top