29/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύμφωνα με τη «Μοντ» η Φλερ Πελεράν ίσα που μιλιέται με την προκάτοχό της

Μία «αντι-Φιλιπετί» για τον γαλλικό πολιτισμό;

      Pin It

Κάτι, βέβαια, υποψιαζόμασταν, αλλά η «Μοντ» (και μια εμπιστοσύνη τής έχουμε) το επιβεβαιώνει: η Φλερ Πελεράν, η νέα Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, είναι η «αντι-Φιλιπετί». Και όχι επειδή είναι ολίγον μεγαλύτερη, κορεατικής καταγωγής (την εγκατέλειψαν οι γονείς της στους δρόμους της Σεούλ σε ηλικία 4 ημερών για να την υιοθετήσει αργότερα ένα γαλλικό ζευγάρι) και σε αντίθεση με την ωραία και αγέρωχη Ορελί έμεινε πιστή στον Ολάντ, στον Βαλς και στη δική τους εκδοχή του σοσιαλισμού. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα δικό μας. Οι καλλιτεχνικές σελίδες οφείλουν να ασχολούνται με κάθε Γάλλο/ίδα υπουργό Πολιτισμού, μια και αυτοί δίνουν συνήθως τον τόνο στην ευρωπαϊκή πολιτική.

 

Και γιατί η Φλερ είναι πια το άκρως αντίθετο της Ορελί, τόσο που να λένε ότι ο Ολάντ έκανε στην πρώην υπουργό του άγρια πλάκα με την επιλογή της; Γιατί οι δυο νέες γυναίκες είχαν τεταμένες σχέσεις; Πάντα σύμφωνα με τη «Μοντ», σε αντίθεση με τη λυρική και «μαθήτρια» του Μαλρό, Ορελί Φιλιπετί, η Φλερ Πελεράν είναι πιο ποπ, θυμίζει λίγο τις καλλιτεχνικές τάσεις του Ζακ Λανγκ.

 

Στην τελετή παράδοσης του υπουργείου τα χαμόγελα, γράφει η «Μοντ», ήταν παγωμένα, η Φιλιπετί τής ευχήθηκε με μισό στόμα «καλή επιτυχία», και έφτασε την αγένειά της στα άκρα (πάλι αντιγράφουμε την εφημερίδα) μην προσκαλώντας για πρώτη φορά στην ιστορία τούς διευθυντές!

 

Υπάρχουν ακόμα δυο χαρακτηριστικά επεισόδια:

 

*Στις 17 Μαΐου, στις φετινές Κάνες, η Φιλιπετί είχε απαιτήσει να είναι η μόνη υπουργός, που θα διασχίσει το κόκκινο χαλί και θα ανεβεί τις σκάλες προς την πρεμιέρα της ταινίας του Μπερτράν Μπονελό «Saint Laurent». Η Πελεράν, υφυπουργός τότε με αρμοδιότητες Εξωτερικού Εμπορίου, αναγκάστηκε να μπει από την πόρτα υπηρεσίας.

 

*Το φθινόπωρο του 2013 η Ορελί Φιλιπετί αρνήθηκε τελευταία στιγμή να παραστεί στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Google στο Παρίσι θεωρώντας ότι ο κολοσσός έχει πολλά αμαρτήματα: δεν πληρώνει τους φόρους του στη Γαλλία, δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, ούτε και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Στη θέση της πήγε με χαρά η Φλερ Πελεράν, υπουργός τότε υπεύθυνη για θέματα Πληροφορικής.

 

Γνήσια τεχνοκράτισσα, με προφίλ «techno» και ανάλογες σπουδές (ESSEC Business School, Πολιτικές Επιστήμες και, βεβαίως, ENA), πέρα από τις κυβερνητικές της θέσεις επί πρωθυπουργίας Ζαν Μαρκ Ερό και Εμανουέλ Βαλς πέρασε και από την Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης. Κι εκεί χειρίστηκε τους οικονομικούς φακέλους του Κέντρου Πομπιντού και του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

Η Πελεράν βλέπει αμερικανικές σειρές (το «Homeland» και το «Game of Thrones») και εξομολογήθηκε ότι θα της άρεσε να είναι σαν την πριγκίπισσα Ντενέρις Ταργκάριεν. Λίγη από τη δύναμή της καλό θα της έκανε. Εχει να χειριστεί δυο τεράστια ντοσιέ: την οπτικοακουστική μεταρρύθμιση (η άφιξη στη Γαλλία του Netflix αναγκάζει σε επανασχεδιασμό των επιδοτήσεων) και το καυτό ζήτημα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των intermittents, που πρέπει να κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

 

Επιμ.: Β.Γεωργ.

 

Scroll to top