agion-oros-monaxoi

04/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με διαδικασίες εξπρές ψηφίστηκαν φοροαπαλλαγές για το Άγιον Όρος

«Ιερό» ρουσφέτι με φοροαπαλλαγές για τις μονές και τους μοναχούς του Αγίου Ορους ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές χθες (Τετάρτη) στη Βουλή. Οι 16 βουλευτές της Ν.Δ. που την υπογράφουν εκλέγονται σχεδόν όλοι στη βόρεια Ελλάδα.
      Pin It

Τροπολογία με διευκολύνσεις στη φορολογία για τις μονές και τους μοναχούς του Αγίου Όρους ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές χθες στη Βουλή. Την κατέθεσαν 16 «γαλάζιοι» βουλευτές και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, το νομοσχέδιο του οποίου για το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας συζητούνταν χθες στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, δήλωσε ότι την κάνει αποδεκτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», με τον Θοδωρή Δρίτσα να σημειώνει ότι «δεν διαφωνούμε κατ’ ανάγκη επί της ουσίας, είμαστε όμως αιφνιδιασμένοι και δεν προλαβαίνουμε να μελετήσουμε το θέμα στην έκτασή του».

«Παρών» ψήφισε επίσης το ΚΚΕ, κατά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ απούσα ήταν η Χρυσή Αυγή. Η ΔΗΜΑΡ απέφυγε να τοποθετηθεί.

Οι 16 βουλευτές της Ν.Δ. που την υπογράφουν εκλέγονται σχεδόν όλοι στη βόρεια Ελλάδα και είναι οι εξής: Ευθ. Καρανάσιος, Γ. Ιωαννίδης, Γ. Πασχαλίδης, Δ. Σταμενίτης, Σ. Αναστασιάδης, Δ. Χριστογιάννης, Κ. Γκιουλέκας, Θ. Καραόγλου, Εμμ. Κόνσολας, Μ. Αντωνίου, Στ. Κωνσταντινίδης, Τ. Κοψαχείλης, Δ. Κυριαζίδης, Στ. Καλαφάτης, Γ. Κωνσταντόπουλος.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για τους μοναχούς που έχουν εισοδήματα από συντάξεις ορίζεται ως αφορολόγητο το ποσό των 9.500 ευρώ, για το οποίο δεν απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων, ενώ δεν είναι πια υποχρεωτική η υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Επιπροσθέτως στις περιπτώσεις που η Ιερά Κοινότητα και οι ιερές μονές απασχολούν εργαζομένους με σχέσεις μισθωτής εργασίας ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή εργασιακής σχέσης ή παροχής υπηρεσίας με αμοιβή, τότε απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος, με την αιτιολόγηση της «απερίσπαστης επιτέλεσης του μοναχικού τους έργου». Με λίγα λόγια, οι μονές ως εργοδότης δεν θα παρακρατούν πλέον την εργατική και την εργοδοτική εισφορά και η αυτοτελής υποχρέωση της απόδοσής τους περνά στον ίδιο τον εργαζόμενο.

Όσον αφορά τα ακίνητα των ιερών μονών τα οποία εκμισθώνουν σε ενοικιαστές, πλέον οι μονές απεμπλέκονται από την υποχρέωση να αποδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο το σχετικό τέλος χαρτοσήμου. Το συγκεκριμένο ποσό θα είναι πια υποχρέωση του ενοικιαστή να το καταβάλλει στο Δημόσιο.

Τέλος, με δεδομένη την απαλλαγή των μονών του Αγίου Ορους από τον ΕΝΦΙΑ, η τροπολογία ορίζει ως άνευ αντικειμένου και σκοπού την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων Ε9.

 

efsyn.gr

Scroll to top