04/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Συμμαχίες

 

Την απόλυτη αντίθεσή τους στις εξαγγελίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς φον Ράσμουσεν για στρατιωτική εμπλοκή της Συμμαχίας στην περιοχή υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Μανώλης Γλέζος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Δημήτρης Παπαδημούλης, Σοφία Σακοράφα και Κώστας Χρυσόγονος επισημαίνουν ότι η συμφωνία των Πούτιν και Ποροσένκο για αποκλιμάκωση της πολεμικής έντασης, αφενός, και η άρση των οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία εκ μέρους της Ε.Ε., αφετέρου, «αποτελούν μονόδρομο για την αναζήτηση μιας πολιτικής διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση». Καλούν την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα, ώστε η Ελλάδα «να πρωτοστατήσει σε μια ευρεία συμμαχία, με αφετηρία τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου, με σκοπό την ανατροπή της ακολουθούμενης σήμερα πολιτικής απέναντι στην ουκρανική κρίση».

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………….

 

„«Κλίμα ενότητας»

 

Μεταφέρουμε το πολύ εύστοχο σχόλιο αναγνώστη της εφημερίδας μας από την περιφέρεια. «Μιάμιση ώρα μίλησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και μια λέξη ενάντια στη Δεξιά δεν εκστόμισε. Εκεί έφτασε το ιστορικό αυτό κόμμα». Κατά τα λοιπά, στο επετειακό βίντεο που έδειξαν στη χθεσινή εκδήλωση, προβλήθηκαν στιγμιότυπα με ιστορικά στελέχη του άλλοτε κραταιού κόμματος. Ανάμεσα σε άλλους πέρασαν από τις γιγαντοοθόνες η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Αναστάσιος Πεπονής, ακόμη και ο Αντώνης Τρίτσης. Αμέσως μετά ήταν κοινά στιγμιότυπα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη. O Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε στην οθόνη για περίπου πέντε δευτερόλεπτα.

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………….

 

„Μηχανικοί

 

Κάθε άλλο παρά διμερής ήταν η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του φορέα των περίπου 100.000 μηχανικών της χώρας. Γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μηχανικός, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής και καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Θεανώ Φωτίου και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που συμμετείχαν στη διαβούλευση, ενόψει της Eκθεσης Θεσσαλονίκης. Αποστασιοποιημένος χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης εξομολογήθηκε μετά την πρώτη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα: «Μιλούσαμε την ίδια γλώσσα». Εδειξε, μάλιστα, ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί συμφώνησαν στην από κοινού επεξεργασία προγράμματος για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

 

Χ.ΤΖ.

 

…………………………………………….

 

„Αυτονόητο

 

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σχετικά με το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών, όπως αυτό αναφέρεται στα άρθρα 48 και 49 του Νόμου 4277/2014, αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο στην Κυβέρνηση, στο οποίο θα επισημαίνεται ότι στα Ενοριακά Κοιμητήρια δεν δέχεται να υπάρχει αποτεφρωτήριο και ότι την απόφαση για την καύση ή την ταφή του σώματος πρέπει να την λαμβάνει ο εκλιπών, ων εν ζωή, και όχι οι συγγενείς του». Αν και καθυστερημένα, η ΔΙΣ με προσεκτικό τρόπο άναψε το πράσινο φως στους δημάρχους για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων. Ο Νόμος φυσικά ισχύει, αλλά είναι θετικό ότι ακόμα και με τον αρνητικό προσδιορισμό για το πού δεν μπορεί να γίνει η εγκατάσταση, η ΔΙΣ θεωρεί δεδομένο ότι θα γίνει. Αναμένονται τώρα να πράξουν ανάλογα οι δήμαρχοι.

 

Α.Ψ.

 

…………………………………………….

 

„Εμφύλιος

 

Παρά την απόπειρα της Χαριλάου Τρικούπη να κλείσουν οι εσωκομματικές πληγές που θόλωσαν τα μηνύματα τα οποία ήθελε να εκπέμψει η ηγεσία του κόμματος για την 3η του Σεπτέμβρη, στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση στο Ζάππειο, συντήρησαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους την πολεμική ατμόσφαιρα με την παπανδρεϊκή πτέρυγα. Χαρακτηριστική ήταν η έμμεση προτροπή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου. «Αυτή τη στιγμή ο Βενιζέλος ισορροπεί. Να τον καλέσει (σ.σ.: τον Παπανδρέου) να πάρει θέση», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ για τα σενάρια να δημιουργήσει ο πρώην πρωθυπουργός κόμμα τόνισε ότι «αν θέλει να το κάνει, ας το κάνει με αυτούς που τον χειροκροτούν». Στο ίδιο απαξιωτικό ύφος ο κ. Γρηγοράκος κατέληξε λέγοντας για τον κ. Παπανδρέου ότι «εγκατέλειψε το πλοίο και κάνει ταξίδια στο εξωτερικό».

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„Στην Ιστορία…

 

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος απείχε της χθεσινής επετειακής εκδήλωσης, παρομοίασε -ούτε λίγο ούτε πολύ- το ΠΑΣΟΚ με μουσειακό αντικείμενο, εκτιμώντας ότι «έχει τελειώσει και ανήκει πλέον στην Ιστορία της Κεντροαριστεράς». Τηρώντας ίσες αποστάσεις από Βενιζέλο και Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει να πάμε στο νέο, που θα μας έχουν τελειώσει και οι Γιωργάκηδες και οι Βαγγελάκηδες».

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„Επαφές

 

Το ΣΔΟΕ θα επισκεφτεί σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των επαφών που έχει εν όψει της ανόδου του στη ΔΕΘ. Εκεί θα συναντηθεί με την υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία του Σώματος, καθώς ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αναδεικνύεται σε μείζονα παράγοντα επιτυχίας του φορολογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Το απόγευμα θα υποδεχτεί τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που στηρίχθηκαν από την Κουμουνδούρου, ώστε να συζητήσουν τι χρειάζεται για την ανάταξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………….

 

„Υποσχέσεις

 

Ούτε ένας εργαζόμενος ανά σπίτι, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής πληθυσμού, που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Για την ακρίβεια, το 2011 αναλογούσε σε κάθε νοικοκυριό 0,9 εργαζόμενος! Μεταχρονολογημένο δωράκι της Στατιστικής Υπηρεσίας στον Γιώργο Παπανδρέου, που το 2010 υποσχόταν «τουλάχιστον έναν εργαζόμενο ανά οικογένεια» και που σήμερα βρίσκει ακόμα λόγους να γιορτάζει την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

 

Ε.Γ.

 

…………………………………………….

 

„Αυγά…

 

Προσωπική επίθεση με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε χθες κατά του Φώτη Κουβέλη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ «παρακμιακό πολιτικό και αρχηγό μισού κόμματος». Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Κουβέλης είναι σαν να ανοίγεις το ψυγείο και να μη βρίσκεις τίποτα, παρά μόνο ένα βραστό αυγό, και να αναγκάζεσαι να το φας! Οταν εξαντλείται ο πολιτικός λόγος, αρχίζουν τα επιχειρήματα του κ. Πάγκαλου.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„«Μυστική διπλωματία»

 

Την παρουσία Ελλήνων αξιωματικών σε τελετή παρασημοφόρησης «Σκοπιανών Αξιωματικών που έφεραν τα διακριτικά Μακεδονία» καταγγέλλει ο Πάνος Καμμένος. Με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, αφού «εξαθλίωσε τους Ελληνες αξιωματικούς, τώρα δεν διστάζει να τους χρησιμοποιήσει για να νομιμοποιήσει τη μυστική διπλωματία σε βάρος των εθνικών θεμάτων». Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει αρνηθεί να απαντήσει σε οκτώ ερωτήσεις του για το θέμα της ΠΓΔΜ.

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………………….

 

„Παραλίες

 

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί» η ελεύθερη κατασκήνωση, γράφει σε ανακοίνωσή της με κεφαλαία και θαυμαστικό η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας, η οποία βάζει ως στόχο «οι παραλίες του νησιού μας να είναι ελεύθερες και καθαρές, στη διάθεση όλων των δημοτών και των επισκεπτών και όχι τόπος αυθαίρετης κατασκήνωσης και τόπος διαμονής εκατοντάδων ανθρώπων, απαγορεύοντας στην ουσία την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές καθενός που το επιθυμεί». Ομως η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία προϋποθέτει και ελεύθερη χρήση της από τους επισκέπτες, με τον ανάλογο σεβασμό βεβαίως στο περιβάλλον. Διαφορετικά δεν μπορεί να νοείται ως ελεύθερη.

 

Γ.ΜΠΑΣΚ.

 

…………………………………………….

 

„Δυστυχία

 

Στην τρίτη θέση των πιο δυστυχισμένων χωρών παγκοσμίως κατατάσσει την Ελλάδα το Business Insider με 27,10%. Πρώτη σε δυστυχία έρχεται η Βενεζουέλα με 59,50% και δεύτερη η Νότια Αφρική με 31,80%. Η έρευνα βασίζεται στον υπολογισμό των ποσοστών ανεργίας και των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων, ενώ γίνεται αναφορά στην κρίση χρέους της Ελλάδας. Χάλκινο δυστυχίας λοιπόν. Πάμε τώρα για το χρυσό…

 

Γ.ΜΠΑΣΚ.

 

Scroll to top