A Samaritan's Purse medical personnel demonstrates personal protective equipment to educate team members on the Ebola virus in Liberia in this undated handout photo

05/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ίδρυση νέου κέντρου αντιμετώπισης του Έμπολα

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.105, ενώ ο αριθμός των προσώπων που έχουν μολυνθεί μέχρι σήμερα σε 3.968. Έκκληση του Μπαν Γκι-Μουν για αύξηση της διεθνούς αρωγής στις πληγείσες χώρες.
      Pin It

Πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), επί συνόλου σχεδόν 4.000 κρουσμάτων που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του ΠΟΥ, ο αριθμός των νεκρών στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε ανέρχεται σε 2.097 έως την 5η Σεπτεμβρίου, επί συνόλου 3.944 κρουσμάτων. Εξ αυτών, οι 1.089 νεκροί καταγράφονται στη Λιβερία, οι 517 στη Γουινέα και οι 491 στη Σιέρα Λεόνε.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι δοκιμές πειραματικών φαρμάκων θα γίνουν στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Αφρική, ενώ θα αρχίσει να δοκιμάζεται και ένα εμβόλιο  από τα τέλη του Σεπτεμβρίου στο Μαλί, η αποτελεσματικότητα του οποίου θα εκτιμηθεί τον Νοέμβριο.

Ακόμη οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Νιγηρία επί συνόλου 23 κρουσμάτων και υπάρχει ακόμα 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Σενεγάλη. Αυτό αυξάνει τον συνολικό απολογισμό των νεκρών σε 2.105 και τον αριθμό των προσώπων που έχουν μολυνθεί μέχρι σήμερα σε 3.968.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι υγειονομικές υπηρεσίες προσπαθούν να εντοπίσουν όλους όσοι ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς ώστε να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού στις δύο χώρες αυτές. Περίπου 400 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση στις πόλεις Λάγος και Πορτ Χαρκούρτ στη Νιγηρία και 67 στη Σενεγάλη. Ο μόνος ασθενής στη Σενεγάλη νοσηλεύεται σε απομόνωση, όπως και τρεις ασθενείς στη Νιγηρία, που είχαν έλθει όλοι σε επαφή με το αρχικό κρούσμα.

 

Ίδρυση νέου κέντρου αντιμετώπισης

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να δημιουργήσουν σύντομα ένα κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης του Έμπολα, με στόχο αυτό να συντονίσει την αντίδραση για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού και να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του μέσα σε έξι ως εννέα μήνες.

Ο γενικός γραμματέας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διαθέσει 600 εκατ. δολάρια για να προσφερθεί αρωγή στη δυτική Αφρική, όπου ο ιός «εξαπλώνεται ταχύτερα από όσο μπορούμε να αντιδράσουμε».

Ο Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες να μην ακυρώνουν τις πτήσεις και τους ελλιμενισμούς στις χώρες που πλήττονται.

«Η απαγόρευση των πτήσεων και των ναυτιλιακών υπηρεσιών δεν θα ανασχέσει την εξάπλωση του Έμπολα, αλλά θα εμποδίσει ιατρικές ομάδες να φθάσουν στους ανθρώπους που τις χρειάζονται περισσότερο. Χρειαζόμαστε συνεισφορά σε προσωπικό, υλικό και χρηματοδοτήσεις από μέρους των κυβερνήσεων, χρηματοοικονομικών θεσμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων»

 

efsyn.gr

Scroll to top